NOVINKY

Slamové víno
Od: Ing. Peter Porubský , máj 5, 2016 , Kategorie: Výroba vína

Na hornom požitavý v obci Topoľčianky, od roku 1993  sídli súkromná vinárska spoločnosť Vinárske závody Topoľčianky, s.r.o., v tejto spoločnosti prebieha výroba mnohých druhov vín a jedným s tých, je aj slamové víno, ktorého záverečná časť výroby prebieha práve v mesiaci február 2010.

Slamové víno sa musí vyrábať z úplne zrelého a nepoškodeného hrozna, toto hrozno sa uloží minimálne na 3 mesiace na dosúšanie  na slamu, bambusové rohože alebo na motúziky.

Počas dosúšania, dochádza k odparovaniu vody z bobúľ hrozna, až 60% vody sa odparí čo spôsobí skoncentrovanie cukrov v bobuliach hrozna. V priestore, kde je hrozno uložené musí byť zaistené vetranie, stála teplota a nízka vlhkosť vzduchu, to preto, aby hrozno nepodliehalo hnilobným procesom a plesneniu suroviny.

Po dosiahnutí zákonom určenej minimálnej cukornatosti a to 27 °NM sa môže pristúpiť ku spracovaniu hrozna. Ozaj vynikajúce slamové vína sa vyrábajú z hrozna, ktoré dosiahne cukornatosť 30 °NM a viac.

Na výrobu slamového vína, by sa mali využívať odrody hrozna, ktoré sú málo náchylné na hnilobné procesy a práve Frankovka modrá, je jedna s tých odrôd, ktorá je vhodná na výrobu slamového vína. Frankovka modrá sa aj využíva aj vo Vinárskych závodoch Topoľčianky s.r.o. na výrobu kvalitného slamového vína.

Zanechať komentár

Musíte byť prihlásený aby si mohol písať komentáre.