Scaphoideus titanus...

Upozornenia
Vymazať všetko

Scaphoideus titanus – moje postrehy z monitoringu nýmf

2 Príspevkov
2 Užívatelia
0 Reactions
136 Zobrazení
 maky
(@maky)
Nový štep Customer
Online: 10 mesiacov
Príspevkov: 2
Zakladateľ témy o   [#202]

IMG 20260609 184046904 – kópia

9. júna som pri kontrole vinohradu (okres Pezinok) našiel nymfy, ktoré by mohli patriť k Scaphoideus titanus, prenášačovi zlatého žltnutia viniča. 

Najviac ma prekvapila ich veľkosť. V odborných materiáloch človek nájde fotografie s výrazným zväčšením, ale v skutočnosti majú skoré štádiá len okolo 1 mm. Až pri hľadaní vo vinohrade som si uvedomil, aké sú v skutočnosti miniatúrne.

Aj pri maximálnom priblížení mobilom sa mi nepodarilo zhotoviť fotografiu, na ktorej by boli viditeľné určovacie znaky. Problémom nie je len veľkosť, ale aj pohyblivosť. Nymfy sa pri vyrušení okamžite presunú na druhú stranu listu alebo odskakujú niekoľko centimetrov podobne ako blchy.

Podľa môjho pozorovania sú už niektoré v štádiu N3 - sú pohyblivé a to sa popisuje aj v metodike. Napriek tomu sú stále malé, približne 1–2 mm.

Prakticky všetky jedince som našiel na obrastoch pri kmieniku a v spodnej časti kra. Na veľkých listoch vo vyšších zónach viniča som ich nachádzal len výnimočne alebo vôbec.

Doteraz som insekticídy nepoužíval, keďže ide o malý hobby vinohrad pri dome. Vzhľadom na aktuálnu situáciu so zlatým žltnutím však zvažujem aspoň použitie prípravku Flipper, ak sa mi ho podarí zohnať.

Tento príspevok píšem hlavne preto, že som si nikdy neuvedomil, aké malé sú nymfy v skorých štádiách. Pokiaľ niekto očakáva, že ich spoľahlivo nájde a identifikuje voľným okom alebo podľa fotografie z mobilu, môže byť nepríjemne prekvapený. Tmavé bodky a ďalšie určovacie znaky, ktoré sa uvádzajú v metodikách, som pri jedincovi veľkom okolo 1 mm nedokázal s určitosťou rozlíšiť ani na fotografii.

Poznámka: Nymfy, ktoré som našiel, považujem za podozrivé zo Scaphoideus titanus, ale bez profi lupy si netrúfam potvrdiť druh na 100 %. Práve to je podľa mňa jeden z najväčších problémov monitoringu v hobby vinohradoch.

2026 6 9 18 7 41
IMG 20260609 183853627 – kópia

Citát
Peter Porubsky
(@peter-porubsky)
Skúsený vinohradník
Online: 2 roky
Príspevkov: 103

Aj napriek tomu že sú veľmi malé a nemáte silnejšiu lupu, Vaša identifikácia a popis nýmf a ich správania je presný. K postreku s insekticídom prístupe okamžite. Flipper je dobrá voľba ak ste už nymfy našli.

OdpovedaťCitát
Zdieľajte: