Príprava na strihanie viniča

Je začiatok vinohradníckeho roka, vinohrad je ešte vo fáze zdanlivého vegetačného pokoja, ktoré začalo odpadávaním listov z viniča a trvá až do nového prúdenia miazgy. Práve v tomto období musíme zrealizovať najdôležitejšie pravidelne sa opakujúce práce vo vinohrade a to je rez a viazanie viniča.  

No skôr než pristúpime k rezu viniča treba si na túto prácu dobre pripraviť náradie. Pri reze viniča používam klasické vinohradnícke nožnice, záhradkárske dvojručné nožnice a záhradkársku pílku.

Pred rezom viniča si uvedené náradie dôkladne očistím, vydezinfikujem, nabrúsim a namastím. Dezinfekciu, čistenie náradia a jeho brúsenie robím počas roka viackrát. Pred rezom, počas rezu, keď strihám vinič viacej dní, pred viazaním hrozna a aj počas vykonávania zelených prác vo vinici.

Prečo zdôrazňujem potrebu dezinfekcie náradia?

Špinavými nožnicami, pílkou môžete šíriť choroby z infikovaných rastlín na zdravé. Najlepším spôsobom ako zabrániť šíreniu  chorôb vo vinici je pravidelne strihať a odstraňovať infikované rastliny. Akonáhle však urobíte rez v chorej rastline, spóry húb, vírusy a patogény sa prichytia na vašom náradí. Keď sa pustíte do starostlivosti o zdravú rastlinu s tým istým náradím, choroby na ňu prenesiete veľmi jednoducho. Spôsobujú to zvyšky organického materiálu, kde prežívajú spóry húb, plesní, vírusy, ktoré môžu byťpríčinou infekcie rastlín. Čistým náradím predídete tejto infekcii.

Na dezinfekciu náradia používam cca 10 – 15 % lúh sodný. Výhodou tohto prostriedku je to, že nespôsobuje koróziu náradia a dôkladne náradie počas 20 – 30 minút vydezinfikuje.

Na dezinfekciu sa dá použiť aj bežný čistiaci prostriedok s obsahom chlóru – Savo, ale chlór je agresívny a pôsobí na kov agresívne. Na dezinfekciu sa dá použiť aj obyčajný ocot.

Po očistení náradia nasleduje jeho brúsenie, ja si nožnice brúsim pomocou brúsneho kameňa a jemného pilníka, no na toto nie som odborník, určite mnohí z vás majú na to omnoho lepšie postupy. Dôležité je, aby nožnice pri reze boli ostré, nespôsobovali pri strihaní praskanie prútu a aby rez bol hladký. Vydezinfikované a nabrúsené nožnice si namažem dôkladne WD – 40, utriem handričkou.

Takto pripravené nožnice si pokusne odskúšam, ostrihám pár prútov a ak je všetko v poriadku, mám nožnice pripravené na rez vinohradu. Záhradnícku pílku len očistím, vydezinfikujem a namastím, tie sa nabrúsiť nedajú.

Po prvom dni strihania vinice prídem domov, náradie zamočím do roztoku 10 – 15 % lúhu sodného na cca 20 – 30 minút, potom náradie trochu prebrúsim a naolejujem. Na ďalší deň môžem pokračovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *