Pýtali ste sa nás 2024

Môžem sa spýtať v akom období, alebo v akom štádiu vinica sa vykonáva prvý preventívny postrek vo vinici?

Postrek sa vykonáva s príchodom prvých jarných teplých dní, keď vinič začína pučať. Na očkách sa vytvorí taká jemná vata, ľudovo t.z. myšie uško, väčšinou keď sú za sebou aspoň tri teplé dni s teplotou nad 20°C. Postrek sa vykoná so Sulkou, alebo 2-3% roztokom Kumulusu.

Bolo by možné niekde vysvetliť ako sa používa a funguje ta plášťová nerezová nádoba s riadeným chladením? Existuje nejaký vzorec alebo tabuľka na základe ktorej je možné zistiť Akú teplotu produkuje určité množstvo vína? Napr. 400l pri búrlivom kvasení toľko a toľko…. a napr. 1000l toľko a toľko…. alebo sa riadiť len nejakým inertným teplomerom? Alebo teplomerom nalepeným na nádrži?

Nádoba funguje tak, že má dvojitý plášť cez, ktorý preteká studená voda, ktorú na základe teploty vína prepúšťa automatický ventil. V plastových nádobách používame na chladenie nerezového hada, cez ktorý tečie chladná voda, ktorú prepúšťa automatický ventil na základe teploty vína. O ventile sme hovorili v jednom videu, keď boli videá na tému fermentácie.

Vzorec na teplotu vplyvom fermentácie nepoznám a okrem toho by bol veľmi zložitý . Pri regulovanom priebehu kvasenia je čidlo teplomeru ponorené v kvasiacom mušte a na základe nastavenej teploty v riadiacej jednotke riadiaca jednotka otvára alebo zatvára prietok chladiacej vody.

Môžete prosím poradiť spôsob dezinfekcie fliaš pred falšovaním pre malovinárov?

Fľaše sa nedezinfikujú, len oplachujú pitnou vodou. Ak sú nové. Ak sú staré špinavé fľaše tak sa zamočia v roztoku hydroxidu sodnom 8 až 10%. Následne dôkladne vypláchnuť vodou.

Načo by mal niekto nechávať víno na slnku? Fľaša sa dá niečím zakryť alebo dať na miesto, kde nie je priame slnko. Ja robievam víno bez akejkoľvek chémie a také mi chutí najviac.

Aby ste si skontrolovali stabilitu vína na termolabilné bielkoviny. Pretože ak naplníte víno do fliaš a nebude stabilné, pri vyšších teplotách, keď ho prinesiete domov, alebo na jar sa vám môže zakaliť. Ak pijete víno z nádoby, nechcete ho falšovať a chutí vám, nie je čo riešiť.

Zaujímalo by, že aký máte názor na dezinfekciu náradia denaturovaným liehom?

Myslím si že je to v poriadku ak má ten lieh viac ako 70%. Lebo lieh spôsobuje zrazenie bielkovín a usmrcuje všetky mikroorganizmy.

Ako je to so stolovými odrodami, čo sa týka strihania?

Stolové hrozno patrí k odrodám s velkými strapcami. Takéto odrody sa strihajú na čapíky, alebo sa robí krátky rez. Doporučujem si pozrieť v ampelografii pre danú odrodu čo uvádzajú jej šlachtiteli.

…asi to nie je „šampanské“ ak je to z topoľčianok… ale šumivé (perlivé), všetci isto vieme že „šampanské“ je len z oblasti „champagne“ vo francii…

V skutočnosti to bolo Slovenské akostné šumivé vino, biele, suché, sekt V.O. Oblasť Champagne som navštívil cca pred 16 rokmi, kde som mal možnosť preskúmať výrobné postupy viacerých firiem v danej oblasti. Je mi známe že pomenovanie Champagne je možné používať len pre tie vína. Je to chránené označenie vín z tej oblasti. U nás sa pomenovanie šampanské používa ako nesprávne ľudové pomenovanie vín s obsahom oxidu uhličitého. Ľudové pomenovanie som použil aj ja. Ďakujem za pripomienku.

Chcem sa poradiť ohľadom správnosti podmienok pri fľašovaní vína. Aké sú optimálne podmienky na teplotu pri fľašovaní vína? Aj vo vzťahu k hladine voľnej síry vo víne? Na čo si dávať pozor v prípade keby som chcel víno fľašovať pri nižšej teplote (dajmetomu do 10°C). Resp. na koľko mám zvýšiť hladinu síry, aby nedošlo k negat. javom oxidácie na kvalitu vína vo fľaši? V priestore, kde mám uložené víno je teraz ca 5 °C, víno má cca 40 mg/l voľnej síry a pH 3,1-3,2. Fľašovať chcem s pomocou vakuovej plničky Enolmatic.

Ja by som upravil voľnú síru na cca 50 mg na liter. Podľa tabuľky pri pH by voľná síra mala byť 25 – 31 mg/l. Po naplnení vína do fliaš v priebehu 7 dní klesne síra o cca 10mg/l. Čiže na hodnotu cca 40mf/l. A to bude podľa mňa akurát pre Vaše víno. Môžete to flašovať pri danej teplote.

Moc pěkná poučná videa, mám dotaz, o jaké Maďarské odrůdě na konci videa, tuším šersegy z bezovou chutí mluvíte,jak se to píše, nemohu dohledat. Děkuji

Odroda sa vola Cserszegi fuszeres a je to maďarská odroda. Krizenec Irsai Oliver a Tramin červený.

Nemáš všade právdu. V létě mi vyrostl letorost a na něm hrozny. Tedy na minulém prutů byly hrozny a na novém prutu jsem Mal také hrozny . Divil jsem se. Vždy jsem myslel, že hrozny jsou na minulém prutů.

Výnimka potvrdzuje pravidlo. Odborná literatúra uvádza, moje skúsenosti sú také, že na jednoročnom dreve hrozno nebýva, alebo len výnimočne. Neuvádzate odrodu na ktorej to bolo, ešte lepšie by bolo foto aby som sa k tomu mohol vyjadriť. Gratulujem mali ste aspoň väčšiu úrodu. Niektori nemali nic.

Dobrý deň, po 10 minútu všetko OK, ale dúfam , že Vás nepočúvali vinohradnícky akademici, nakoľko čo je jedno ročné drevo a dvojročné drevo a čo je letorast evidentne neviete, alebo si to svojsky vysvetľujete. Na každej prednáške študentov učia, že na viniči je najrodivejšie drevo jednoročné vyrastajúce z dvoj ročného. Letorast nemôže byť ani z názvu jednoročné drevo, lebo narástol v lete ( v roku) keď priniesol úrodu a po ukončení vegetačného obdobia v nasledujúcom roku je to jednoročné drevo. Veľa úspechov.

Dakujeme za upozornenie.

Zo svojich skusenosti neodporucam kombinovat sucasne Cao (ph zasada) a organicke hnojivo, moze dojst k zasoleniu pody, bud odporucam pouzit dolomiticky vapenec (CaCo3+MgCo3), ktory sa uvolnuje pomalsie (pomalsie vytvara vazby s kyslymi prvkami v hnoji, alebo pockat aspon polroka nech sa cao naviaze (vytvori vazby s aktualnymi prvkami v pode)…ja hnojim organickym hnojom na jesen, kedy hnoj rucne zarylujem. Dalsia moznost je granulovany hnoj zaliat vodou (1/3 granulat +2/3 voda)..a nechat na jar na slnku v nadobe prekvasit…potom 1:10 zriedit s vodou a kupou vinohrad popolievat na jar…tymto dostanete do pody najma dusik ktory je v pode pohyblivy a nie je ho potrebne zapravit ako pri pouziti granulovaneho hnojiva…je to na dlhsiu diskusiu (ja davam do poriadku stary vinohrad od r. 2016)

Ďakujem za radu, tuto problematiku si lepšie nastudujem. Dám si poradiť a asi odsuniem hnojenie organickym hnojivom na neskor. Ďakujem za upozornenie.

Děkujeme za cenné informace jak pri videu Ako viazať vinič, tak zimný rez. Chtěl bych se ale zeptat, jak rozlišujete kdy necháte zálohu (a prečo jednu nie dve) a kdy nenecháte žiadnu (ako u prvého koreňa).

Zálohu na koreni nechávam vtedy, keď na koreni mam v dobrej pozícii viacero vhodných prútov. Ponechanie zálohy nie je vždy potrebné.

Teším sa na video zo štiepkovania a zapracovania do pôdy. Aj ja chcem toto realizovať budúci rok. Len otázočku. Neprenesu sa choroby z tohto revia (ak by bolo napadnuté napr. spóry, prezimujuci skodcovia, eska… ) do pôdy a vinič bude viac náchylný na choroby?

Stiepkovanim sa nerozsiruju choroby, pretoze dane drevo bolo súčasťou vinice. Ak bola vinica zdravá, je aj drevo zdravé. Drevo z koreňov co malo esku treba spáliť. Spory mucnatky a perenospory su pritomne v pode vinohradu trvale.

Akú to má logiku? Mučnatka mi najviac zasiahla korene na okraji vinohradu. Teda najviac prevzdušnené. Vnútorné rady bolim oveľa menej postihnuté. Podľa zistení to tak majú aj iní vinohradníci.

Vzniká v tmavom mieste, ktoré je trochu zvlhčené napr. rannou rosou. V prípade jej rozšírenia vo väčšej miere sa šíri za teplého a suchého počasia. Teda aj na vzdušných, suchých a presvetlenych miestách. Šíri sa veľmi rýchlo za priaznivých podmienok a za dva dni je po úrade.

Nebolo by lepšie strihať vinč keď začne vegetovať že by sa slzením a vyššou biologickou aktivitou lepšie bránil prieniku patogénov cez rany?

Strihanie viniča na začiatku vegetatívneho obdobia nie je odporúčané, pretože rastlina práve začína aktívne rásť a prerezávanie by mohlo narušiť tento proces. Počas vegetácie sa v rastline intenzívne rozvádzajú živiny a energie potrebné pre rast a vývoj nových výhonkov, kvetov a plodov. Strihanie by mohlo spôsobiť nadmernú stratu miazgy, čo je pre rastlinu stresujúce a môže viesť k oslabeniu alebo dokonca k poškodeniu viniča. Okrem toho, strihanie v tomto období zvyšuje riziko infekcie rán na rastline, pretože patogény majú v teplejšom a vlhkom prostredí lepšie podmienky na šírenie. Rany spôsobené strihaním sú pre patogény ako otvorené brány, cez ktoré môžu ľahko vniknúť do vnútra rastliny. Preto sa odporúča strihať vinič skôr, na konci zimy, keď je rastlina ešte v pokoji a mrazy už nie sú také intenzívne, aby mohli poškodiť rastlinu. Toto obdobie je ideálne, pretože rastlina má dostatok času na zotavenie sa z rezu pred začiatkom novej rastovej sezóny.

Prosím Vás vedeli by ste mi poradiť či môžeme údaje o výživových hodnotách podľa nových predpisov umiestniť na podstránku hlavnej webovej stránky, ktorá bude obsahovať tabuľky o výživových hodnotách bez možnosti prekliku na hlavnú stránku čiže bude fungovať len pre údaje s preklikom z qr kódov. Alebo musíme zriadiť samostatnú webstránku len pre tieto účely teda musí to byt nová doména. Veľmi pekne vám vopred dakujem za radu a vďaka za vašu stránku, ktorá poskytuje perfektne rady, ktorých sa je tažké dopátrať a ak sa ich aj dopátram tak im často nie je ľahké porozumieť. Veľká vďaka. Srdečne vás pozdravujem a vopred vám ďakujem, že sa mojou otázkou budete zaoberať.

Ano, môžete to tak urobiť. Nemusí to byť samostatná doména, ale aj subdoména ako: ean.vasahlavnadomena.sk Len tam nesmie byť možnosť prekliku na Vašu stránku, alebo reklama na Vašu firmu, len čisto výživové hodnoty.

Môžu sa obe prípravky spolu zmiešať a urobiť postrek naraz?

YouTube player

Thiovit použiť v koncentrácii ako je uvedené na akarinozu, tzn. 150-200 g/10l?

Áno, presne tak 150 – 200 g na desať litrov vody Thiovitu.

Nebolo by lepšie prihnojit vinicu Vinovocereritom,obsahuje aj stopové prvky a NPK nie?

Prihnojovanie vinice a teda prísun živín pre vinič by sa malo robiť na základe pôdnej analýzy. To si my malovinári nemôžeme dovoliť, je finančne náročná. Vami udávané hnojivo je komplexnejšie a preto podľa mňa aj lepšie. So spomínaným hnojivom vo videu mám dobré skúsenosti v mojom vinohrade, používam ho viac rokov. Vami spomínané hnojivo nepoznám ale podľa uvedených údajov je to tiež dobré hnojivo.

Dobrý deň, V prílohe som Vám zaslal nejaké fotky z výsadby Rizlinku vlašského. Aký je Váš názor na tento spôsob, kvôli zavlažovanie a v budúcnosti aj kvôli hnojenie sú ku koreňom osadiť plastovú trúbku. Neviem sa rozhodnúť či takýmto spôsobom pokračovať ďalej ,(je to dosť nákladné), preto má zaujíma Vás názor. Vinica sa nachádza na zemplínskej šírave vo Vínnom. Ďakujem.

Tento spôsob výsadby nepoznám a ja by som ho ani tak nerobil, pretože nepokladám za dobré ak je cez trubku prístup vzduchu ku koreňom. Ale ako som písal tento spôsob výsadby nepoznám. Ja som výsadbu robil tak, že jamku na štep som vykopal, deň som ju nechal odvetrať, na druhý deň som ju vyhnojil s rašelinou. Už sú aj hnojivá priamo určené na výsadbu štepov, treba pozrieť na internete. Do jamky som nalial vodu, nechal ju siaknuť do zeme, do mokrej pôdy som položil štep na ktorom som predtým zastrihol korienky nožnicami, štep som prihrnul zemou, zem som dobre utlačil okolo koreňou a štepu, tak aby cca spoj na štepe bol 10 cm nad zemou. Okolo štepu som spravil malú hrádzu, taký lavór s priemerom cca 30 – 40 cm, aby voda zostala pri poliati štepu pri ňom a neroztiekla sa. Po zasadení štepu som ho znovu dobre zalial, aby zem k nemu dobre priľahla, vytlačila prebytočný vzduch a aby mal na začiatok dostatok vlahy. Podľa počasia som štepy každý druhý až tretí deň cca 3 týždne zalieval.

Dobrý deň. Môžem zavápniť a zahnojiť vinohrad spolu naraz ? Ďakujem za videá.

Jeden vinár z našej skupiny vyslovil názor, že vápnenie a prihnojovanie by nemalo prebiehať naraz, pretože dochádza k reakcii medzi vápnom a hnojivom. Čo nie je žiaduce.

Použil som teraz Orvego a Dynali aj keď už vyšli výhonky. Koncentrácia 8ml na 10.000ml vody. Vyzerajú výhonky vporiadku.

Postrek Dynali je postrek proti múčnatke so systémovým účinkom. To znamená, že účinná látka prenikne do pletiva rastliny, sťavami je rozvádzaná po celej rastline a chráni ju z vnútra proti chorobe. Na to aby sme použili takýto drahý systémový pripravok treba aj dostatok zelenej plochy na vinici a to teraz nemáme. Orvego je kontaktno systémový pripravok. Je drahší a využíva sa len jeho kontaktná účinná latka. O systémovej účinnej latke platí to čo som napísal o Dynali. Systémové pripravky nespália rastlinu, ale ich účinok pri ochrane viniča vo fáze pučania je veľmi nízky.

Dobry deň, V jeseni som posadil sadenice RV ktoré boli zavoskované. Keďže som ešte kupované nesadil, neviem čo s tým voskom… Vypučia cez vosk? Alebo treba niečo urobiť? Ďakujem za radu.

Sadenice vypučia cez vosk. Netreba nič robiť, len ich, ak bude sucho, polievať.

Rozumiem dobre thiovit jet, nissorun 10 vp a polyram wg môžem zmiešať do jedného postreku sú teda vzájomne miesatelne?

Áno postreky Thiovit jet, Polyram wg a Nisorun sú miešatelné. Používam túto kombináciu už viac rokov. Na postrekoch býva uvedené s čím sa nesmú miešať.

Dobrý deň, Spomínali ste, že vykonáte ešte jedne preventívny postrek pri dĺžke letorastov 40 – 60cm. Chcem sa spýtať, s akým prípravkom ho budete realizovať? Vopred ďakuje za odpoveď.

Postrek vykonám s kontaktnými prípravkami Thiovit jet a Polyram wg. Pridám listové hnojivo. Budem o postreku na budúce hovoriť.

Thiovit je sira, nepáli koncentráciou, ale vysokou teplotou počas aplikácie.

Thiovit je prípravok na baze siry. Sira patrí medzi prvky, ktoré sú veľmi agresivne voči svojmu okoliu. Agresivita a palivový účinok sirnatych prípravkov sa zvyšuje s teplotou pri ktorej sa aplikuje postrek, preto by sa malo striekat zavčasu rano alebo až večer a s koncentráciou prípravku. Na drevo sa strieka s 1,5 – 2,0% prípravkom a na zelenú plochu s 0,6% prípravkom Thiovitu jet, teda aj koncentrácia je dôležitá, keby sme striekali na zelenú plochu viniča s 1,5-2,0% postrekom Thiovitu jet tak určite by sme vinicu poškodili.

Dobrý deň. V jednom z predchádzajúcich videí hovoríte, že použijete okrem postrekov spomínaných v tomto videu, aj postrek Nissorum. V tomto videu ho už nespomínate. Chcem sa spýtať, plánujete použitie tohto postreku až neskoršie, alebo ste si jeho použitie rozmyslel. Ďakujem pekne za vašu odpoveď.

Postrek Nissorun používam pri postreku, keď je na vinici cca 3 – 5 lístkov. V prípade, že máte, alebo predpokladáte problém s roztocmi aj neskôr môžete ho použiť ešte aj teraz, keď letorasty majú 30 – 60 cm. Ja ho už používať nebudem.

Zdravím, Potreboval by som poradiť ohľadom vína, ak by to bolo možné, ďakujem. Víno som pred zimou prefiltroval a zasíril na 40mg/l. Všetko bolo v poriadku až donedávna. Teplota v pivnici vystúpila na 12° a víno začalo kvasiť. Ako môžem zastaviť kvasenie v demižéone, lebo chcem flašovať. Veľmi pekne Vám ďakujem.

Nakoľko Vám víno s príchodom teplých dní začalo kvasiť tak predpokladám, že máte v ňom zvyškový cukor. Skontrolujte si to pomocou hustomeru, alebo rozborom. Okrem zvyškového cukru tam asi máte aj väčšie množstvo kvasiniek. Neviem aké filtračné dosky ste použili pri filtrácii vína? Ale ak víno začalo kvasiť tak kvasinková kontaminácia vína je tam prítomná. Doporučujem urýchlene spraviť filtráciu vína na sterilných doskách napr. ST – 7N. Pred filtráciou dôkladnú sanitáciu všetkého čo príde do styku s vínom po filtrácii. Víno po filtrácii zasíriť na 50 mg/lit., po troch dňoch po filtrácii síru vo víne skontrolovať a ak síra poklesne pod 50 mg/lit, znovu víno dosíriť na 50 – 55 mg/lit. Počkať ďalších cca 5 dní, sledovať či je už víno stabilné, či nakvášanie nepokračuje, ak nie, skontrolovať síru znova, dosíriť na cca 50 -55 mg/lit a víno je pripravené na fľašovanie. Ja by som pridal aj konzervačnú látku Vinosorb neu, ktorá zabezpečí v množstve 27 g/ hl že víno sa minimálne 5 – 7 mesiacov nerozkvasí.

Dobrý deň pán Porubský, chcem sa spýtať na spôsob aplikácie listového hnojiva. Je možné ho v rámci postrekovej látky primiešat k Thiovitu a Polyramu alebo je potrebne listové hnojivo aplikovať ako samostatný postrek. Vopred ďakujem za odpoveď.

Listové hnojivo bežne primiešavam do postreku. Teraz ešte v období pred kvetom doporučujem hnojivo s obsahom bóru. Bór podporuje tvorbu plodov.

Prosim, postrek proti múčnatke a perenospóre robíte pred dažďom, alebo po daždi? -mám na mysli už počas vegetácie, keď sú už listy…

Postreky počas vegetácie robím na základe prognózy, osobných pozorovaní a kontroly vinohradu. Postreky robím preventívne ešte pred tým ako choroba prepukne. Charakter počasia ovplyvňuje len dĺžku ochrannej doby postreku. To znamená, že po realizácii postreku, ak veľa prší a vytvoria sa podmienky na šírenie perenospory, tak nenaťahujem ochrannú dobu pri systémovom postreku na 14 dní, ale ďalší postrek realizujem napr. Po 8 dňoch . Podobne je to aj s múčnatkou. Podmienky sú buď na sírenie perenospóry- mokro, dážď, alebo múčnatky teplo, sucho oblačno.

Dobrý den, vinohrad mi zmrzl. Prakticky letorostonty nemám resp. jsou to jen malé napučené lístky či očka, ale úplně zmrzlé. V podstatě nic neroste. Předpokládejme, že provedu práce na letorostech a dřevě dle info v čase okolo 2. minuty videa. Co pak s prácemi půdními? Obdělávat? I trochu hnojit? Nebo jen sekat trávu? Děkuji. Je to opravdu smutný pohled na vinohrad.

Je mi ľúto toho čo sa stalo viacerým vinohradníkom, že im zmrzli vinice . O vinohrad sa treba starať aj ďalej. Verím že spod očiek vám vyženú nové letorasty a budete mat aj nejakú úrodu. Treba sledovať čo sa vo vinohrade po mrazoch bude diať. Je to veľká skúsenosť do budúcna. V budúcnosti sa s týmto javom asi budeme stretávať častejšie.

Dobrý deň, ako je možné kombinovať postreky do jedné striekacej dávky? Je vhodné napr. kombinovať síru (Kumulus) s inymi? Ďakujem

Vždy zdôrazňujem pri miešaní postrekov dve veci. 1. Treba si na obale postreku pozrieť či výrobca neuvádza s čím sa daný postrek miešať nemá. 2. Ak miešame viacero postrekových prípravkov, tak ich miešame v celom objeme látky, ktorú zarábame na striekanie. Teda ak pripravujeme postreky na 50l vody, tak ich miešame v 50l vody, nie v menšom objeme. Ja už mnoho rokov bežne kombinujem Thiovit jet alebo Kumulus s inými postrekovými prípravkami a nikdy nebol problém.

Dobrý deň, akú výživu by ste odporučili pre mladé sadeničky? Ďakujem

Pri výsadbe mladej vinici je dobré si pôdu na výsadbu dobre pripraviť, rok dopredu vyhnojit s maštalným hnojom a hnoj zaorať. V prípade, že mladé sadenice len podsádzate, treba pridať do jamky napr. rašelinu, premiešať so zemou a zasadiť vinič. Na výživu mladej sadenice je viacero hnojív, napr. florovit. Dôležité je však mladú sadenicu pravidelne polievať,v závislosti od počasia.

Viete mi prosím poradiť, čo sa to deje s viničom?

Vinič Vám poškodil mráz.

Dobrý deň Chcem sa opýtať nebude potom problém pri strihaní na ďalší rok na jar pri tvorení rezevných očiek ktoré bude rodiť o 2 ďalšie roky?

Nebude problem, pretože vylamujete nepotrebne nerodive letorasty. V pripade ze si potrebujete ponechat prut, ktory bude na budúci rok rodivy, treba si ho ponechat.

Ako uvádzate, všetky spomenuté preventívne prípravky je možne zmiešať.. Spomínate, že postrek je vhodné vykonať 1x pred a 2x po kvete. Otázka teda je, či pred a po kvete použijem všetky spomenuté prípravky v rovnakej koncentrácii alebo je potrebne koncentráciu postrekov upravovať v závislosti od toho, či sa použijú pred a po kvete. Vopred ďakujem za odpoveď.

Pred kvetom a po kvete používam tu istú koncentráciu a tie iste prípravky. Ďalšie info vo videách.

Dobrý deň prajem. Chcel by som sa vás spýtať. Môžem v tejto kombinácii postrekov nahradiť Vivando, za postrek Dynali? Minulý rok som mal totiž problém s červenou spálou a Dynali okrem múčnatky, pôsobí aj na červenú spálu. Len neviem ci mozem zachovať kombináciu ostatných prípravkov ktoré spomínate. Prípadne či radšej postek s Dynali vykonať inokedy a zvlášť? Neviem, som len začiatočník a nerád by som viniču ublížil. Vopred ďakujem za vašu radu.

Dynali je nový prípravok, mám naň dobré referencie od tých čo ho používali. Podľa mňa ho môžete použiť namiesto Vivanda. Ja sa chystám použiť Dynali v druhom postreku po kvete.

Nebolo by dobré prepleť aj letorasty na hlave ? Aby to tam nebolo husté?

Áno letorasty treba preriedit hlavne na hlave, kde je veľa nerodivych a nepotrebných letorastov.

Dobrý deň, chcem sa Vás spýtať. Zasadila som 11 hrozien od Starkla. Po 3 rokoch, keď už bol kmienok a vetva na úrodu vytvorené, na jar asi 7 koreňov už prestali rásť, uschli.Vyrástli nové kmienky, aj majú hrozná ale sú strašne kyslé v jeseni. Oni vyrástli asi pod štepeným miestom. Mám tieto hrozná dať preč?Ďakujem.

Letorasty vyrastajú z podpníka, treba ich odstrániť.

Nasávam nasávam z poučných videí, ale nejako sa mi nedarí, mám sedem koreňov stolové Arkadia, minulý rok krásna úroda, tento rok ani jeden strapec, vinič je vitálny, listy zdravé, neviem čo sa stalo, kde som mohol spraviť chybu, vie mi niekto prosím poradiť, ďakujem pekne Váš fanúšik.

Dobry den. Skúste dať túto otázku aj s fotkou do fóra na stránke. Nemohli vam vymrznúť rodivé očká? Neženie teraz výhonky z pod záložných očiek? To by to vysvetlovalo.

Chcem použiť na múčnatku Dynali, ten by mal pôsobiť aj na čiernu hnilobu,, ktorá vlani tiež šarapatila. Máte s ním skúsenosti? Ďakujem.

Áno, mám s ním dobré skúsenosti.

Zdravím, máte skúsenosti s prípravkom CABRIO TOP, ktorý by mal byť účinný proti peronospóre aj múčnatke? Vďaka za Vaše videá, nech sa darí.

Neodporúčam ho používať pred kvetom, je to širokospektrálny prípravok proti peronospóre a múčnatke. Doporučujem použitie až po kvete.

Ďakujem za video a informaciu. Môžete nahodou pridat popis alebo aj linky na tie postrekovacie chemikalie, aby som si to mohol preštudovať? Ja mam iba 10 hrozien okolo domu, pri plote, co rastie v trave, a nemam skoro ziadne skody na listoch, iba ked priletia take chrobaky (Japanese beatles) co zacnu jest listy, no ale to až skoro ked strapce hrozna su dost velke. Nemam ziadne ine choroby na listoch ako ste ich ukazaly. Rozmyslam či tie chemikalie su jedle, a či choroby nie sú zapríčinené z toho ze zem bola prekopana, a nema naturalne domace bakterie co nedovolia tych škodlivých existovať. Dakujem za odpoveď, a pozdrav z Kanady.

Choroby ako peronospóra, múčnatka sú hubové choroby. Vyskytujú sa na hrozne vtedy, keď sa na ich šírenie vytvoria podmienky, tak ako teraz u nás pre peronosporu, lebo veľa prší. Postreky Profiler, Vivando, Thiovit nie sú jedlé, musí sa dodržiavať ochranná doba pred konzumáciou, alebo použití na výrobu vina. Počas ochrannej doby sa postreky z hrozna odbúraju. Zatrávnenie vinohradu má svoje výhody a aj nevyhody (viď predchádzajúce videá), ja obrábam pôdu v medziradí kyprením s rotavátorom tak do hĺbky cca 6 cm a pluškovaním. Teší nás, že nás pozeráte aj v Kanade, keď vidíme tieto krajiny na dashborade v youtube channel tak sa nám to nechce veriť 🙂

Dobrý deň, skvelé video.Čo sa týka postrekov,takto zarobené keď mi zostane môžem použiť aj na zemiaky proti plesni? Otázka mimo vinič ale ďakujem za odpoveď

Dobrý deň, postreky nie sú určené na zemiaky, skôr na stromy jablone a hrušky.

Postrek proti roztočom ? Poradíte prosím ?

Chcem sa opýtať na chladenie rmut či ma význam? A ak áno. Na koľko stupňov ? Lebo už niekde sypú na viníc pred mletím Suchy ľad Ďakujem.

Áno chladenie rmutu je technologický veľmi prospešná pre kvalitu budúceho vína operácia. Ja doporučujem schladit rmut na výrobu vína na 18°C. Ak chcete robiť studenú maceráciu rmutu niekoľko hodín 3-5. Tak doporučujem rmut schladiť až pod 15 stupňov.

Chcem sa opýtat, taká technická vychytávka pomocou čoho udržujete hadicu v sude a kadi žeby vám pri prúde vody nevybehla zo suda a víno či voda nešla mimo neho aký máte na to patent ?

Na konci hadice je vsunuty kus nehrdzavejucej trubky.

PRI STOLOVÝCH ODRODÁCH,“VRCHOLCE!“ (KVÔLY VÄČŠÍM STRAPCOM, kg.)NECHÁVAME DĹHŠIE ZELENÉ PRÚTY,VIAC M2 …ČI??

Myslím že zelená plocha s výškou 1.2 až 1.4 metra postačuje aj pre stolové odrody. Presnejšie informácie k jednotlivým stolovým odrodám treba pozrieť v Ampelografii.

Dobry den, dovolim si nesuhlasit, velkost listovej plochy, ktoru odporucate je neskutocne velka a neefektivna vzhladom na to, ze efektivita listov vzhladom na ich vek klesa. Z toho dovodu sa odporuca prvy rez robit omnoho neskor a vyrazne kratsi, aby sme si v spravnom termine vybudovali letorasty v druhom rade s dostatocnou dlzkou/vykonom pomerom ku ich spotrebe a tie opatovne skratili. Vtedy dostaneme letorasty, ktore maju najvacsi pomer vykon/spotreba a maju najvacsi podiel na vyrobe cukrov. takisto sa mi nepaci vseobecne odporucanie hnojiv, bez upozornenia kolegov. odporucate Ca hnojivo, ktore moze pri danych vysokych uhrnoch zrazok na vapennatych podloziach este viac sposobit chlorozu ako antagonista a tym vyrazne obmedzit vyzivovanie vinohradu

Ďakujem za váž nazor. Z odborného hľadiska s Vami súhlasím. Až na ten termín spracovania vrcholcov na vinohrade tohto roku. Rast je mohutný a podľa mňa už pre vinic veľmi zaťažujúci. Ja sa prikláňam k odstráneniu letorastov už teraz.

13.6. som postriekal Cabrio top, aký dlhý čas by som mal byť chránený? Ochranná doba je tuším 35 dní, ale som celý čas v bezpečí pred chorobami? Vďaka za odpoveď.

Ochranná doba slúži na vašu ochranu zdravia, kedy môžete hrozno konzumovat, nie ochranu viniča. Striekajte po 12tich, najneskôr po 14tich dňoch.

Dobrý deň. Z mojej skúsenosti viem, že kontaktné prípravky po vypuknutí choroby už nie sú účinné. Preto je dôležité aplikovať po vypuknutí choroby fungicíd ale s eradikatívným účinkom. Faktom je, že fungicídy už po prejave choroby nedokážu zlikvidovať chorobu, iba ju dokážu zastaviť a potlačiť jej šírenie sa ďalej. Dôležitý je tiež vplyv teploty. Kontaktné prípravky pri teplotách nad 25 ako sú momentálne, už nemajú zmysel. Systémové sú najvhodnejšie v tomto období.

Každý mame svoje skúsenosti s potlačením chorôb viniča. Ja po vypuknutí choroby pokladám za dôležité použiť kombináciu systémový a kontaktný prípravok, obzvlášť pri múčnatke. Následne cca o tri dni zopakovať kontaktný prípravok. Kontaktný prípravok podľa mňa existujúcu chorobu zlikviduje a systémový prípravok vinič ďalej chráni a lieči. Druhým postrekom zlikvidujeme zbytok infekcie. Co sa týka kontaktných prípravkov, podľa mňa pôsobia proti chorobám aj pri teplote nad 25 stupňov, len hrozí poškodenie hrozna a výrazne sa zvyšuje výskyt úpalu a spály na hrozne.

Proti cikádam ne striekate?

Nie, nikdy sme s nimi nemali problem.

Dobrý deň, koľko hláv cca viniča máte? Ďakujem za odpoveď

Cca 380ks

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *