Pýtali ste sa nás 2024

Môžem sa spýtať v akom období, alebo v akom štádiu vinica sa vykonáva prvý preventívny postrek vo vinici?

Postrek sa vykonáva s príchodom prvých jarných teplých dní, keď vinič začína pučať. Na očkách sa vytvorí taká jemná vata, ľudovo t.z. myšie uško, väčšinou keď sú za sebou aspoň tri teplé dni s teplotou nad 20°C. Postrek sa vykoná so Sulkou, alebo 2-3% roztokom Kumulusu.

Bolo by možné niekde vysvetliť ako sa používa a funguje ta plášťová nerezová nádoba s riadeným chladením? Existuje nejaký vzorec alebo tabuľka na základe ktorej je možné zistiť Akú teplotu produkuje určité množstvo vína? Napr. 400l pri búrlivom kvasení toľko a toľko…. a napr. 1000l toľko a toľko…. alebo sa riadiť len nejakým inertným teplomerom? Alebo teplomerom nalepeným na nádrži?

Nádoba funguje tak, že má dvojitý plášť cez, ktorý preteká studená voda, ktorú na základe teploty vína prepúšťa automatický ventil. V plastových nádobách používame na chladenie nerezového hada, cez ktorý tečie chladná voda, ktorú prepúšťa automatický ventil na základe teploty vína. O ventile sme hovorili v jednom videu, keď boli videá na tému fermentácie.

Vzorec na teplotu vplyvom fermentácie nepoznám a okrem toho by bol veľmi zložitý . Pri regulovanom priebehu kvasenia je čidlo teplomeru ponorené v kvasiacom mušte a na základe nastavenej teploty v riadiacej jednotke riadiaca jednotka otvára alebo zatvára prietok chladiacej vody.

Môžete prosím poradiť spôsob dezinfekcie fliaš pred falšovaním pre malovinárov?

Fľaše sa nedezinfikujú, len oplachujú pitnou vodou. Ak sú nové. Ak sú staré špinavé fľaše tak sa zamočia v roztoku hydroxidu sodnom 8 až 10%. Následne dôkladne vypláchnuť vodou.

Načo by mal niekto nechávať víno na slnku? Fľaša sa dá niečím zakryť alebo dať na miesto, kde nie je priame slnko. Ja robievam víno bez akejkoľvek chémie a také mi chutí najviac.

Aby ste si skontrolovali stabilitu vína na termolabilné bielkoviny. Pretože ak naplníte víno do fliaš a nebude stabilné, pri vyšších teplotách, keď ho prinesiete domov, alebo na jar sa vám môže zakaliť. Ak pijete víno z nádoby, nechcete ho falšovať a chutí vám, nie je čo riešiť.

Zaujímalo by, že aký máte názor na dezinfekciu náradia denaturovaným liehom?

Myslím si že je to v poriadku ak má ten lieh viac ako 70%. Lebo lieh spôsobuje zrazenie bielkovín a usmrcuje všetky mikroorganizmy.

Ako je to so stolovými odrodami, čo sa týka strihania?

Stolové hrozno patrí k odrodám s velkými strapcami. Takéto odrody sa strihajú na čapíky, alebo sa robí krátky rez. Doporučujem si pozrieť v ampelografii pre danú odrodu čo uvádzajú jej šlachtiteli.

…asi to nie je „šampanské“ ak je to z topoľčianok… ale šumivé (perlivé), všetci isto vieme že „šampanské“ je len z oblasti „champagne“ vo francii…

V skutočnosti to bolo Slovenské akostné šumivé vino, biele, suché, sekt V.O. Oblasť Champagne som navštívil cca pred 16 rokmi, kde som mal možnosť preskúmať výrobné postupy viacerých firiem v danej oblasti. Je mi známe že pomenovanie Champagne je možné používať len pre tie vína. Je to chránené označenie vín z tej oblasti. U nás sa pomenovanie šampanské používa ako nesprávne ľudové pomenovanie vín s obsahom oxidu uhličitého. Ľudové pomenovanie som použil aj ja. Ďakujem za pripomienku.

Chcem sa poradiť ohľadom správnosti podmienok pri fľašovaní vína. Aké sú optimálne podmienky na teplotu pri fľašovaní vína? Aj vo vzťahu k hladine voľnej síry vo víne? Na čo si dávať pozor v prípade keby som chcel víno fľašovať pri nižšej teplote (dajmetomu do 10°C). Resp. na koľko mám zvýšiť hladinu síry, aby nedošlo k negat. javom oxidácie na kvalitu vína vo fľaši? V priestore, kde mám uložené víno je teraz ca 5 °C, víno má cca 40 mg/l voľnej síry a pH 3,1-3,2. Fľašovať chcem s pomocou vakuovej plničky Enolmatic.

Ja by som upravil voľnú síru na cca 50 mg na liter. Podľa tabuľky pri pH by voľná síra mala byť 25 – 31 mg/l. Po naplnení vína do fliaš v priebehu 7 dní klesne síra o cca 10mg/l. Čiže na hodnotu cca 40mf/l. A to bude podľa mňa akurát pre Vaše víno. Môžete to flašovať pri danej teplote.

Moc pěkná poučná videa, mám dotaz, o jaké Maďarské odrůdě na konci videa, tuším šersegy z bezovou chutí mluvíte,jak se to píše, nemohu dohledat. Děkuji

Odroda sa vola Cserszegi fuszeres a je to maďarská odroda. Krizenec Irsai Oliver a Tramin červený.

Nemáš všade právdu. V létě mi vyrostl letorost a na něm hrozny. Tedy na minulém prutů byly hrozny a na novém prutu jsem Mal také hrozny . Divil jsem se. Vždy jsem myslel, že hrozny jsou na minulém prutů.

Výnimka potvrdzuje pravidlo. Odborná literatúra uvádza, moje skúsenosti sú také, že na jednoročnom dreve hrozno nebýva, alebo len výnimočne. Neuvádzate odrodu na ktorej to bolo, ešte lepšie by bolo foto aby som sa k tomu mohol vyjadriť. Gratulujem mali ste aspoň väčšiu úrodu. Niektori nemali nic.

Dobrý deň, po 10 minútu všetko OK, ale dúfam , že Vás nepočúvali vinohradnícky akademici, nakoľko čo je jedno ročné drevo a dvojročné drevo a čo je letorast evidentne neviete, alebo si to svojsky vysvetľujete. Na každej prednáške študentov učia, že na viniči je najrodivejšie drevo jednoročné vyrastajúce z dvoj ročného. Letorast nemôže byť ani z názvu jednoročné drevo, lebo narástol v lete ( v roku) keď priniesol úrodu a po ukončení vegetačného obdobia v nasledujúcom roku je to jednoročné drevo. Veľa úspechov.

Dakujeme za upozornenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *