Druhá polovica kvitnutia hrozna

Vinica je vo fáze  kvitnutia hrozna – 19.5. 2024 bol začiatok kvitnutia hrozna.

Nemôžem povedať, že na kvitnutie sú ideálne klimatické podmienky, každý deň od začiatku kvitnutia ráno alebo počas noci prší, v utorok 21.5.2024 večer bola aj krátka búrka.

Za posledných 7 dní napršalo 23 mm zrážok, priemerná teplota bola necelých 18° a priemerná vlhkosť vzduchu bola 80 %.

Dnes 25.5. 2024 na sviatok sv. Urbana, je od rána pekný slnečný deň, s teplotou okolo 24°C, bezvetrie, deň ako stvorený na to, aby hrozno dobre odkvitlo. No ale v tomto čase po peknom slnečnom dni zvyčajne večer príde búrka spojená so silným vetrom a prudkým dažďom a to pre kvitnutie hrozna nie je dobré, hrozno potom býva nerovnomerne odkvitnuté, hovoríme že je prepŕchnuté.

Podmienky pre rýchli rast viniča sú ideálne, dostatok vlahy v pôde, priemerná teplota, slnečné počasie. Našťastie, podmienky na šírenie chorôb viniča peronospóry a múčnatky nie sú až také ideálne.

Pre vznik infekcie peronospóry je potrebné splniť parametre vlhkosti vzduchu, teploty a ovlhčenia listov, súkvetí a strapcov. Optimálna teplota pre šírenie infekcie je 23-26 °C. V takomto prípade je inkubačná doba tri dni. Vlhkosť vzduchu optimálna pre šírenie infekcie je 80%, pri nižšej a vyššej vzdušnej vlhkosti sa šírenie spomaľuje. Silný infekčný tlak sa prejavuje v teplých a vlhkých mesiacoch.

Druhou chorobou pred ktorou sa musíme mať na pozore je múčnatka:

V prvom rade sa nachádza na napadnutých letorastoch odkiaľ sa infekcia rozširuje na listy. Vhodné podmienky pre vznik a rozvoj patogénu sú teploty 25-28 °C po vypučaní výhonov.

Výskyt múčnatky v predchádzajúcom roku a mierna zima bez silnejších mrazov podporujú intenzitu skorého nástupu ochorenia. Súkvetia bývajú často infikované ešte pred kvitnutím najmä ak v tomto období pretrváva teplé a suché počasie.

My sme mali skôr počasie s priemernou až  trochu chladnou teplotou a daždivé počasie.

Takéto počasie pred kvitnutím spomaľuje nástup ochorenia a napadnutie býva slabšie.

No aj napriek tomu, že nie je predpoklad takého silného infekčného tlaku peronospóry a múčnatky ako v roku 2023 v období kvitnutia hrozna, pristúpim najneskôr na 11 deň od realizácie postreku, t.j. v piatok 31.5. 2024 k postreku po kvete hrozna.

Na postrek po kvete som si pripravil tie isté postreky, ako pred kvetom a to:

Profiler WG – proti perenospóre – systémový prípravok
Vivando        – proti múčnatke – systémový prípravok    
Silwet            – zmáčadlo, alebo Agrovital – lepidlo, podľa toho ako bude hrozno odkvitnuté.
Calcium plus – listové hnojivo s Ca
Thiovit Jet – proti múčnatke – kontaktný prípravok.

Ešte skôr, ako pristúpim k postreku hrozna, pristúpim k opatrnému zastrkovaniu letorastov hrozna do drôtenky, za súčasného odstraňovania zálistkov s daných letorastov.

Takouto opatrnou úpravou letorastov si zabezpečím to, že postrek po kvete hrozna bude rovnomerne rozptýlený na všetky letorasty.

Vystihnúť správny čas na realizáciu postreku po kvete je veľmi dôležité v procese ochrany viniča, pretože ešte pomerne mladé letorasty sú veľmi náchylné na šírenie peronospóry a mladé bobule hrozna veľmi rýchlo môže napadnúť múčnatka, ktorá v tomto štádiu vývoja viniča vie spôsobiť značné devastačné škody na hrozne.

Dosť často niektorí drobní vinohradníci s postrekom po kvete dosť váhajú, pretože vinohrad ešte nie je úplne odkvitnutý a potom v rokoch keď hrozno dlhšie kvitne ako 10 dní sa im stane, že hrozno im napadne peronospóra alebo múčnatka.

 V našich podmienkach býva doba kvitnutia hrozna cca 7 – 10 dní, závisí to od počasia, pri teplých dňoch je to skôr a pri chladných dňoch to trvá dlhšie.

Podľa dlhodobej predpovedi aj na budúci týždeň hrozia prehánky a búrky, preto ja odporúčam najneskôr na 10 – 12 deň od začiatku kvitnutia zrealizovať postrek po kvete.

Treba pamätať na to, že kým systémový prípravok zaberie, treba na to 1 – 2 dni a až potom sa dostaví plný účinok systémového  prípravku proti chorobe na viniči.

YouTube player

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *