Príspevok

Postrek po odkvitnutí hrozna

Postrek po odkvitnutí hrozna

Vinica je vo fáze po odkvitnutí hrozna – 19.5. 2024 bol začiatok kvitnutia hrozna, 20.5.2024 som zrealizoval postrek pred kvitnutím hrozna.

Kvitnutie je krátka vegetačná fáza trvá 7 – 10 dní, v závislosti od počasia, niekedy sa pretiahne aj na 14 dní. Optimálne teplota na kvitnutie hrozna je 25 – 30 °C. Nevyhovujúca teplota je pod 15°C a nad 38°C.  Ďalšie faktory ktoré ovplyvňujú kvalitu kvitnutia sú dážď, silný vietor, ktorý spôsobuje t.z. prepŕchanie strapcov.

Vysoká vlhkosť vzduchu podporuje šírenie hubových ochorení – predovšetkým peronospóry.
V priebehu prvých troch dní kvitnutia hrozna, rozkvitá cca 20 % kvetov, ďalšie  tri dni 70 – 75 % kvetov a zvyšok dokvitá postupne pomaly.

Počasie u mňa počas kvitnutia hrozna nebolo ideálne, priemerná teplota cca 20°C, vlhkosť vzduchu cca 73,0 %, no od postreku pred kvetom (20.5.2024) po postrek po kvete (2.6.2024) u nás 8x pršalo a napršalo 41 mm zrážok, 2x bola aj krátka búrka. V akej miere sa tieto negatívne faktory prejavia na odkvitnutom hrozne uvidíme o niekoľko dní.

Vo vinici som mal na 10 deň a to 29.5.2024 stredu odkvitnuté hrozno na cca 80,0 – 85,0 %. Preto som začal hľadať vhodný termín na postrek hrozna po kvete, nechcel som už dlhšie čakať, pretože som mal obavy z peronospóry vzhľadom na množstvo zrážok počas kvitnutia a vysokú vlhkosť vzduchu.

Postrek po kvitnutí by sme zbytočne nemali unáhliť, realizovať by sa mal až po úplnom odkvitnutí viniča, alebo v úplnom závere kvitnutia hrozna, ale keď hrozí šírenie choroby peronospóry v závere kvitnutia treba pristúpiť k vykonaniu postreku.

Postrek som chcel vykonať na 11. deň od  postreku pred kvetom, čiže 31.5.2024 v piatok.
Ako sa hovorí ,,Človek mieni, Pán Boh mení“. Dažďové prehánky v piatok aj v sobotu, napršalo spolu 17,5 mm zrážok, spôsobili, že som musel postrek odsunúť na nedeľu, 2.6.2024, na 13 deň od postreku pred kvetom.

To, že to bolo z hľadiska ochrany vinohradu správne rozhodnutie mi potvrdilo počasie v pondelok, kedy od 12-tej hodiny boli znova prehánky – pršalo.   

Na postrek vinohradu som použil:

Profiler WG – proti peronospóre – prípravok
Vivando – proti múčnatke – systémový prípravok    
Calcium plus – listové hnojivo s Ca
Thiovit Jet – proti múčnatke – kontaktný

Namiesto zmáčadla Silwet, nakoľko už bolo hrozno skoro odkvitnuté, som použil  zmáčadlo Agrovital. Toto zmáčadlo má viacero pozitívnych vlastností, uvediem aspoň dve, pôsobí proti zmývaniu postreku pred dažďom a u systémových prípravkov vytvára ochranný film, ktorý umožňuje pozvoľné uvoľňovanie účinnej látky do rastliny, čo zlepšuje jej účinnosť.

Pred kvitnutím hrozna a aj pred realizáciou postreku pred kvetom som vykonal zasúvanie letorastov a ich priväzovanie, čím som si zabezpečil správne usmerňovanie a rozloženie  letorastov.

Teraz v závere kvitnutia je 90 – 100% hrozna odkvitnuté, mali by nasledovať zelené práce, ktoré hlavne spočívajú v opatrnom zasúvaní letorastov za drôtenku, vylamovaním zálistkov čím zlepšujeme výživu, regulujeme rast rodivých letorastov a zvyšujeme prevzdušnenia a osvetlenie kra. Po vykonaní zelených prác by mal nasledovať postrek po kvete.

No počasie, nedostatok času a silný predpoklad šírenia peronospóry ma donútil poradie prác zmeniť, vykonal som najprv postrek a až keď sa vyčasí, spravím patričné zelené práce.  

Počasie mi znemožnilo vykonať obrobenie pôdy v medziradí, ktoré sa snažím robiť vždy 1 – 2 dni po realizácii postreku. To preto, lebo spóry múčnatky a peronospóry sa nachádzajú predovšetkým v pôde vo vinohrade, pri obrábaní pôdy v suchom stave sa rozvíria a nasadajú na hrozno a listy viniča. Keď vinič nie je chránený postrekom, uvedené choroby pri priaznivých podmienkach sa začnú rýchlo šíriť.

Všetky tieto zelené práce a ošetrenie vinohradu ma však počkajú a po zlepšení počasia ich budem musieť urýchlene zrealizovať, lebo čím neskôr ich spravím, tým budú na prácu a čas náročnejšie.

Ešte na porovnanie s rokom 2023:

Kvitnutie začalo 12.6.2023 a tento rok 19.5.2024, čiže o 24 dní skôr. Postrek po kvete som realizoval 21.6.2023 a tento rok 2.6.2024, čiže o 19 dní skôr ako v predchádzajúci rok.

Na základe uvedených údajov sa dá predpokladať, že rýchlosť vývoja vegetácie v porovnaní s rokom 2023 sa začína trochu spomaľovať. Ale ešte stále je to posun o 19 dní, čiže skoro o tri týždne.

YouTube player

One thought on “Postrek po odkvitnutí hrozna

  • Andrej Rybár

    Dobrý deň. Na frankovke modrej mi každý rok ostane veľa malých nevyvinutých zelených bobuliek. Na niektorom strapci menej na inom väčšina. Niektoré zakrpatené bobuľky ostanú ako špendlíková hlavička a niektoré vyrastú ako hrášok, sú zelené a ostanú také až do oberačky kedy po pomletí vnášajú do muštu kyslosť. Iné odrody na tej istej lokalite tým netrpia. Neviem čím to je.
    Ďakujem za radu.
    Andrej Rybár, Košice

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Related Posts