Dlho očakávaný čas a to kvitnutie viniča prišiel a v nedeľu 01.06. 2025 v mojom vinohrade začal kvitnúť Müller Thurgau. Začiatky kvitnutia, ktoré mám zaznamenané v mojej vinici boli: 3.6. 2013, 5.6. 2014, 2.6. 2015, 12.6. 2023, 19.5. 2024 a 1.6. 2025. Rozhodne som spokojný s tým ako som vystihol postrek pred kvetom. Vinicu som zastriekal 31.05. 2025 v sobotu a v nedeľu 01.06. 2025 vinič v mojej vinici začal kvitnúť.
No túto tému som mal viacero otázok, že kedy treba zastriekať vinič pred kvetom, keď ešte nekvitne, alebo keď už kvitne. Ja zastávam názor, že by to malo byť tesne pred kvitnutím 1 – 2 dni pred začiatkom kvitnutia, najneskôr, keď sa objaví prvé kvitnutie viniča. Postrek počas kvitnutia hrozna sa robí len v prípade extrémneho ohrozenia viniča chorobami, alebo veľmi zdĺhavého kvitnutia. Keby by už skončila ochranná doba postreku pred kvetom 10 – 14 dní a kvitnutie by ešte nebolo skončené, hrozilo by napadnutie viniča chorobami.
V našich podmienkach býva doba kvitnutia hrozna cca 7 – 10 dní, závisí to od počasia, pri teplých dňoch je to skôr a pri chladných dňoch to trvá dlhšie. Peľ dobre klíči pri teplote 20 – 30 °C. Nevyhovujúca je teplota pod 15 °C, ale aj nad 38 °C. Ak do kvetov počas kvitnutia naprší, príde chladno a zima spojená so silným vetrom, hrozí takzvaná spŕchavosť. Pri spŕchavosti neopelením niektorých kvetov sa vyvíjajú neúplné strapce. Poškodenie – odumieranie strapiny sa vyvinie najmä vtedy, keď kvitnutie sprevádzajú nízke teploty. Keď sú teploty nízke – okolo 15°C – napadnutie býva značné. Keď v období kvitnutia sú vysoké teploty nad 25°C, fyziologické odumieranie strapiny sa takmer nevyskytuje.
Od 1.6. – 7.6. 2025 sa teplota v mojej vinici pohybovala od 14,0 °C – 32,5 °C. Za uvedené obdobie spadlo 6 mm zrážok, dá sa povedať, že za prvých 6 dní kvitnutia boli podmienky na kvitnutie veľmi dobré. Preto predpokladám, že kvitnutie viniča bude v mojej vinici ukončené 10.6. 2025 a postrek po kvete budem robiť asi 12.6. 2025. Trochu môže byť s kvitnutím problém od nedele 8.6. 2025, kedy sa má ochladiť postupne až na 10°C a má prísť aj dážď.
Striekať budem po kvete s nasledovnými prípravkami:
Orvegom – proti peronospóre
Dynali – proti múčnatke
Listovú výživu Humix bór som použil 2x pred kvetom, po kvete už preto použijem listové hnojivo Wuxal calcium.
Wuxal calcium je suspenzné hnojivo na báze dusičnanu vápenatého a močoviny, obsahujúce tiež horčík a stopové prvky pre použitie v plodinách s vysokými nárokmi na vápnik, najmä v ovocinárstve, vinohradníctve, v zeleninárstve a v okrasných rastlinách. Hnojivo je určené pre aplikáciu na list.

No a poslednýkrát použijem zmáčadlo Silwet star, pri ďalšom postreku už použijem Agrovital.
Často mi píšete že už uvedené postreky končia a neviete ich dostať kúpiť. Ja ich mám, pretože som si ich zakúpil ešte vo februári, preto som si vytvoril v januári postrekový plán. Ak nezoženiete odporúčané postreky, tak si kúpte iný systémový prípravok proti peronospóre namiesto Orvego, napr. Profiler WG. Proti múčnatke, namiesto Dynali napr. Vivando.

Ako drobní vinohradníci nakupujúci v malospotrebiteľskom balení nemáme veľmi na výber. Ja vyberám prípravky na postreky podľa celoročnej ochrany záhradných plodín na rok 2024. Na rok 2025 som si ešte nezakúpil, kde je označené aké malospotrebiteľské balenia sú k dispozícii a podľa ponuky z internetových obchodov. Pozerám si aj České stránky, kde býva rozdielny sortiment prípravkov.
Počas kvitnutia hrozna by sme sa vo vinohrade mali pohybovať čo najmenej, ale v závere kvitnutia na 7 – 10 deň od začiatku začínam opatrne zasúvať letorasty za drôtenku za súčasného odstraňovania zálistkov z daných letorastov, hlavne zo zóny strapcov. Vinohrad opatrne okolo hláv okopem, aby som do dvanásteho júna, čiže na dvanásty deň od postreku pred kvetom, mal vinohrad pripravený na postrek. Chorobou pred ktorou sa musíme mať na pozore je múčnatka. V prvom rade sa nachádza na napadnutých letorastoch odkiaľ sa infekcia rozširuje na listy. Vhodné podmienky pre vznik a rozvoj patogénu sú teploty 25-28 °C po vypučaní výhonov. Mierna zima bez silnejších mrazov podporujú intenzitu skorého nástupu ochorenia múčnatky. Súkvetia bývajú často infikované ešte pred kvitnutím, najmä ak v tomto období pretrváva teplé a suché počasie.

Proti múčnatke som pred kvetom urobil viacero preventívnych postrekov, dôležitý preventívny postrek je najmä pri 3 – 5 lístku, preto verím, že vinohrad je dobre chránený proti tejto chorobe. Ale aj tak vzhľadom na to, že aplikácia signalizuje silný tlak múčnatky, zvažujem, že k postreku po kvete pridám k systémovým prípravkom Orvego (proti peronospóre), Dynali (proti múčnatke) kontaktný prípravok proti múčnatke a to buď Thiovit alebo Kumulus. Časté použitie prípravkou so sírou Kumulus, Thiovit v prípade priaznivých klimatických teplôt, pri postreku viniča kontaktnými prípravkami je odporúčaná teplota v rozmedzí od +15°C do +25°C, aby nebola príliš vysoká, aby nedochádzalo k zbytočnému vypaľovaniu alebo vysušovaniu rastlín. Rozhodnutie spraví tesne pred postrekom.