Koniec prác vo vinici 2023

Chcel by som pozdraviť všetkých drobných vinohradníkov a vinárov na konci vinohradníckeho roka 2023.

Krátka bilancia tohto ročníka hovorí, že vo vinohradoch bola tohto roku práca veľmi náročná. Tlak chorôb bol veľmi veľký, hlavne perenospóry pred a počas kvitnutia hrozna, aj tlak múčnatky bol značný počas celého roka. Tí ktorí sme vystihli postreky a aplikovali sme ich v správny čas úrodu sme zachránily.

V porovnaní s rokom 2022 je úroda nižšia v mojom prípade o necelých 30%, nie že by mi škodu spôsobili choroby, tie mi zobrali tak do 5 % z úrody, ale násada hrozna bola oproti roku 2022 nižšia.

Prikláňam sa k názoru tých vinohradníkov, ktorí tvrdia, že to mohlo spôsobiť sucho a stres viniča v roku 2022 a v hrozne počas vyzrievania neprebehla dostatočne diferenciácia súkvetia v zimných púčikoch v mesiacoch od mája do septembra 2022. Dôsledok tohto mohlo byť to, že bola nižšia násada úrody hrozna v roku 2023.

Veľkým problémom v roku 2023 boli osi a muchy, viacerí vinohradníci museli pristúpiť k oberaniu hrozna len preto, že nedokázali hrozno ochrániť proti tomuto hmyzu, ktorý spôsoboval ozaj veľké škody v tomto roku.

V súčasnom období sa vinohrad nachádza vo fáze vyzrievania, ktorá začína fyziologickou zrelosťou hrozna a trvá do opadnutia listov. V tejto fáze sa všetky vegetačné orgány viniča pripravujú na obdobie vegetačného pokoja, chlorofyl sa v listoch rozkladá a listy dostávajú typické jesenné zafarbenie. Vyzrievaním sa menia aj letorasty, čo vidíme na zmene ich zafarbenia, ale pri vyzrievaní sa mení aj ich štruktúra. Dobre vyzreté drevo viniča je tvrdé, pevné a odolné voči zimným mrazom.

Prečo som prišiel teraz ešte do vinohradu, veď už nič zásadné sa vinohrade už udiať nemôže a vo vinohradoch je už kľud. To je pravda, je už málo vinohradov u drobných vinohradníkov, kde je ešte hrozno vo vinici. Možno niektorí malovinári sa pokúšajú o výrobu ľadového vína, alebo cibébového výberu, hrozienkového výberu a pod. Ale ja tohto roku vo vinohrade zrealizujem ešte dve operácie, prvou je označenie koreňov viniča zasiahnutých vírusovými ochoreniami. To preto, že tieto korene samostatne zlikvidujem a všetko náradia ktoré pri tom použijem, potom dôkladne vydezinfikujem.

A druhou operáciou je postrek proti zeline. Teraz ja osobne pokladám toto obdobie na to najvhodnejšie, pretože po danom postreku zelina čiastočne zvädne, dobre mi poslúži ako koberec pri prácach vo vinici, počas zimného a jarného obdobia, počas rezu viniča a viazania viniča. No a príchodom jari a slnečného počasia, úplne uschne a zmizne z vinici.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *