Záverečný postrek proti peronospóre a múčnatke hrozna

Vinica je vo vývojovej fáze – strapce sú už uzavreté.

Od mimoriadnej udalosti z dňa 26.6. 2024, kedy počas intenzívnej búrky bol v našich viniciach aj dosť intenzívny ľad, prišlo pekné, až veľmi horúce počasie, u nás od 29.6. 2024 vôbec nepršalo, za mesiac júl 2024 je množstvo zrážok 0 mm. Aj preto boli tie opatrenia, ktoré som vykonal po ľadovci v mojej vinici, také úspešné a ľadovcom poškodené hrozno pekne zasychá a nešíri sa žiadna choroba.

Vymenujem opatrenia, ktoré som vykonal:


28.06. 2024 som vykonal postrek vinice s:

Profiler WG, Vivando, zmáčadlo Agrovital, Ferovit – listové hnojivo proti chloróze.

Odstránil som poškodené vrcholce na viniči, čím som vinič presvetli, prevzdušnil a podporil vybudovanie aktívnej zelenej plochy v hornej časti listovej plochy viniča. Vinohrad som zrotavátoroval, čím som pôdu vo vrchnej časti prevzdušnil a odvlhčil. Verím, že pekný ráz počasia vydrží a hrozno sa postupne z tejto udalosti, akou bol ľadovec, poškodenie strapcov, čiastočne listov a prútov dostane bez väčších problémov.

A teraz trochu úvah:

 31.01.2024 som začal rezom práce vo vinohrade.
16.03.2024 u mňa začalo slzenie a teda aj prúdenie miazgy. ( rok 2023 – 10.4. 2023 o 25 dní           neskôr.)
19.5.2024 moja vinica začala kvitnúť ( rok 2023 – 12.6.2023 o 24 dní neskôr.)
11.6.2024 prvé snímanie vrcholcov ( rok 2023 – 28.6.2023 o cca 18 neskôr.)
Na základe týchto údajov a môjho odhadu, že tohtoročná úroda je vyššia ako v roku 2023, sa dá predpokladať tohto roku skorší začiatok zberu hrozna o cca 2 týždne. Teda ak som zberal hrozno 15.9.2023, tak tohto roku by to mohlo byť začiatkom septembra.

Prečo taká rozsiahla úvaha o termíne zberu, no preto, aby sme si správne naplánovali záverečné práce vo vinohrade. Prvé čo budem realizovať po 14 dňoch od posledného, tretieho postreku po kvete viniča, bude posledný postrek proti chorobám viniča, peronospóre a múčnatke. Je to preventívny postrek, ktorý má ochrániť predovšetkým mladé listy viniča, v hornej časti listovej plochy, kde prebieha najintenzívnejšie fotosyntéza proti peronospóre a bobule hrozna proti múčnatke.

Múčnatka nemá teraz na šírenie dobré podmienky, spomaľovali ju výdatné a trvalé dažde, ktoré zmývali konídie a poškodzovali mycélium, konídie vo vode nemohli klíčiť. Teraz ju spomaľujú teploty nad 33°C.

Ale posledný preventívny postrek zrealizujem 12.7. 2024 a to s nasledovnými prípravkami:

Folpan 80 VG – kontaktný, proti peronospóre a bielej hnilobe, s výrazným vedľajším    účinkom proti plesni sivej, ochranná doba – 35 dní

Dynali – systémový proti múčnatke, ochranná doba – 21 dní

Zmáčadlo – Agrovital

Listová výživa –  Humix univerzal.

Ak sa nevyskytnú mimoriadne okolnosti, bude to tohto roku posledný postrek proti chorobám viniča.

Vzhľadom na to, že prúty viniča boli poškodené počas ľadovca, tohto roku podporím vyzretie dreva viniča nie pomocou postreku s obsahom medi, ale pomocou Cukrovitalu K 400, je to  postrek s vysokým obsahom organicky viazaného draslíka, určeného na zvýšenie cukornatosti a prirodzené vyzretie drevenej hmoty. Aplikuje sa cca 4 – 6 týždňov pred predpokladaným zberom, v množstve 0,4 – 0,5 litra na 10 árov vinohradu, čiže v mojom prípade ho budem aplikovať v posledný júlový týždeň.

Je pravda, že ešte budeme musieť vo vinohrade zrealizovať zelené práce a práce spojené s prevzdušnením zóny okolo strapcov, ale s tým začneme až potom, keď strapce hrozna začnú žlknúť, zamäkávať a nebudú také náchylné na úpal a spálu od Slnka a tepla.

No a po realizácii tohto posledného postreku, sa naše oči upriamia na naše pivnice,  technológie, ktoré používame na spracovanie hrozna. Zber hrozna tu máme ani sa nenazdáme a hrozno bude zrelé.

YouTube player

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *