• Čírenie vína

    Čírenie vína

    Čírenie vína: Prehľad technologických postupov po fermentácii Tohtoročná kampaň 2025 je u nás malovinárov väčšinou už v záverečnej fáze. Bola to kampaň s normálnym začiatkom zberu hrozna, ktorý u mňa prebehol 6.9.2025, na rozdiel od roka 2024 (24.8.2024) či 2023 (15.9.2023). Bola to pomerne náročná kampaň. Počas záverečného dozrievania hrozna, konkrétne od 15.8.2025 do 30.9.2025,…


  • Zlaté žltnutie viniča – kalamita pre vinohradníkov

    Zlaté žltnutie viniča – kalamita pre vinohradníkov

    Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky nás požiadal o zverejnenie tejto urgentnej správy: V posledných týždňoch sa naprieč vinohradníckymi regiónmi zreteľne zvýšila pozornosť karanténnej chorobe – zlaté žltnutie viniča. Šírenie je rýchle a rozsiahle, príznakové porasty sú hlásené takmer zo všetkých oblastí, čo podčiarkuje vysoký potenciál škodlivosti a riziko hospodárskych strát. Neriešenie napadnutia sebou nesie…


  • Ekologická Ochrana Viniča, diskusia vo vinohrade s expertmi

    Ekologická Ochrana Viniča, diskusia vo vinohrade s expertmi

    Vzhľadom na narastajúce problémy so zlatým žltnutím viniča sa stretli Ing. Peter Porubský, Ing. Samuel Szalma, zástupca firmy Ekolive, a vedecký pracovník SAV RNDr. Ján Pavlovkin, aby prediskutovali súčasnú situáciu a možné riešenia pre malých a drobných vinohradníkov. Diskusia sa zamerala na príčiny šírenia choroby, porovnanie chemických a ekologických prístupov k ochrane a konkrétne kroky,…