Príspevok

Slamové víno

Na hornom požitavý v obci Topoľčianky, od roku 1993  sídli súkromná vinárska spoločnosť Vinárske závody Topoľčianky, s.r.o., v tejto spoločnosti prebieha výroba mnohých druhov vín a jedným s tých, je aj slamové víno, ktorého záverečná časť výroby prebieha práve v mesiaci február 2010.

Slamové víno sa musí vyrábať z úplne zrelého a nepoškodeného hrozna, toto hrozno sa uloží minimálne na 3 mesiace na dosúšanie  na slamu, bambusové rohože alebo na motúziky.

Počas dosúšania, dochádza k odparovaniu vody z bobúľ hrozna, až 60% vody sa odparí čo spôsobí skoncentrovanie cukrov v bobuliach hrozna. V priestore, kde je hrozno uložené musí byť zaistené vetranie, stála teplota a nízka vlhkosť vzduchu, to preto, aby hrozno nepodliehalo hnilobným procesom a plesneniu suroviny.

Po dosiahnutí zákonom určenej minimálnej cukornatosti a to 27 °NM sa môže pristúpiť ku spracovaniu hrozna. Ozaj vynikajúce slamové vína sa vyrábajú z hrozna, ktoré dosiahne cukornatosť 30 °NM a viac.

Na výrobu slamového vína, by sa mali využívať odrody hrozna, ktoré sú málo náchylné na hnilobné procesy a práve Frankovka modrá, je jedna s tých odrôd, ktorá je vhodná na výrobu slamového vína. Frankovka modrá sa aj využíva aj vo Vinárskych závodoch Topoľčianky s.r.o. na výrobu kvalitného slamového vína.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Related Posts