Prvé preventívne postreky, Oidium Tucekr, Infekcia v púčikoch

Prvý jarný deň z astronomického hľadiska 20.3.2024 sa rýchlo blíži a je to vidieť aj na počasí, stromy nám kvitnú, je stále teplejšie a teplejšie. Pri kontrole údajov a aj teploty pomocou meteostanice VinLink viem, že teplota vo vinohrade počas dňa dosiahla hodnotu 15°C.

Situáciu vo vinohrade som si bol skontrolovať aj osobne, zaujíma ma, kedy vinohrad začne slziť a vlastne začne vegetačné obdobie viniča. Zatiaľ som slzenie viniča vo vinici a ani v okolitých vinohradoch nespozoroval. Vzhľadom na to, že zima bola mimoriadne mierna, v našej obci bola najnižšia teplota – 8,0 °C 11.01.2024, rozhodol som sa tohto roku  zrealizovať dva preventívne postreky na sucho t.z. na kôru viniča.

Prvý postrek s 3,5 – 4,0 % SULCa zrealizujem zajtra 15.3.2024. Optimálna teplota na aplikáciu postreku je 10 – 20°C. Postrek sa používa pri problémoch alebo obavách z prezimujúcich škodcov na drevinách, pôsobí preventívne proti kučeravosti a plstnatosti listov a svojím zložením priaznivo ovplyvňuje zdravotný stav rastliny. Postrek teba vykonať teraz, na kôru viniča, kedy ešte nemôžeme postrekom s pomerne vysokou koncentáciou 3,5 – 4,0 % nič spáliť.

Druhý preventívny postrek a to proti múčnatke vykonám tesne pred pučaním, keď sa na púčikoch viniča objaví taká vatička a to s 1,5 – 2,0% postrekom ThiovitJet. To preto, že patogén múčnatky Oidium tuckeri prezimuje hlavne pod šupinkami púčikov a na letorastoch. Na rozdiel od perenospóry, ktorá prezimuváva predovšetkým na napadnutých opadnutých listoch z viniča v pôde. Už skoro na jar dochádza ku klíčeniu patogénu a šíreniu perenospóry.

No a tretím preventívnym postrekom, ale to už nie na sucho, ale na mladé výhonky viniča s 3 – 5 listami a to pomocou Thiovit Jet – proti múčnatke, Polyram WG – proti perenospóre a Nissorun 10WP – roztočcom.

Toto je plán preventívnych postrekov na najbližších cca 40 dní. Všetko bude závisieť od počasia, ktoré je teraz veľmi rôznorodé.

Oidium Tucker

Tohto roku, nabádam všetkých drobných vinohradníkov k tomu, aby sa zamerali na prevenciu voči živočíšnym škodcom, vírusovým ochoreniam a aj hubovým chorobám, vo svojich vinohradoch. Pretože rok 2023 bol bohatý na výskyt hubových ochorení – perenospóra, múčnatka. Zima bola mierna, vlhká a preto je predpoklad na vysoký výskyt živočíšnych škodcov rôznych infekčných ochorení a neskôr aj hubových chorôb ako perenospóra a múčnatka.

Od začiatku roka 2024 sa snažím realizovať také opatrenia, ktoré posilňujú výživu rastlín, príjem živín a odolnosť viniča proti všetkým druhom ochorení.

Medzi takéto opatrenia patrí vápnenie vinohradu – zlepšuje príjem živín, využitie postreku BlocCade – znižuje možnosť šírenia vírusových ochorení, prihnojenie vinohradu a aj preventívne postreky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *