Príspevok

Posledné práce vo vinohrade pred zberom hrozna

Posledné práce vo vinohrade pred zberom hrozna

Naposledy sme riešili, okrem iných vecí, aj posledný postrek hrozna s Cukrovitalom K400, kvôli dobrému vyzretiu dreva po zasiahnutí vinice ľadovcom. Cukrovital K400 vyzretie dreva výrazne podporuje. Ja som postrek s Cukrovitalom K – 400 zrealizoval 29.7. 2024. No moju vinicu som už nepostriekal proti múčnatke s postrekom Dynali, lebo hrozno sa už pekne vyfarbovalo a začalo mať už voskovitý vzhľad.

Vo vinohrade sme sa dostali do fázy dozrievania hrozna. V tomto období sa šupka na bobuliach stenčuje, stáva sa priesvitnou. Biele kultivary strácajú chlorofyl a získavajú zeleno žltú, žltú, ružovú, červenú farbu. Modré kultivary sa vplyvom antokyánov zafarbujú na tmavomodro.

V tejto fáze vo vinohrade už hroznu nehrozí nebezpečenstvo od chorôb ako sú peronospóra a múčnatka. Dozrievajúce hrozno by nám ale mohli ohroziť hniloby, predovšetkým pleseň siva, v prípade, že by prišlo daždivé počasie. No vzhľadom na to, že od 1.7. 2024 do dnešného dňa 7.8.2024 v našej oblasti spadlo cca 21 mm zrážok, pretrváva už druhý mesiac teplé a suché počasie, ktoré je priaznivé pre dozrievanie hrozna, potláča šírenie peronospóry, všetkých hnilôb hrozna. Trochu šarapatí múčnatka, ale len na odrodách ktoré dozrievajú neskôr.  

Podľa mňa, na základe senzorického posúdenia hrozna, nadišiel čas na to, aby sme si začali sledovať dozrievanie hrozna vo vinohrade aj pomocou prístrojov a to pomocou refraktometra pH metra. Obidva prístroje som si nakalibroval, refraktometer pomocou destilovanej vody a pH meter pomocou roztokov 4,017,01.

Ak sa chceme čo najviac priblížiť k optimálnemu termínu zberu hrozna, mali by sme sa v dostatočnom predstihu začať venovať tomu ako nám hrozno dozrieva. K správnemu posúdeniu dozrievania hrozna potrebujeme sledovať aspoň základné parametre a to chuť a vôňu hrozna,  cukornatosť a pH.

07.08.2024: Müller Thurgau – cukornatosť 14,5° a pH 3,0

Ak rátame 3 – 4 dni na nárast cukornatosti o jeden stupeň, tak cukornatosť cca 18° by som mal dosiahnuť okolo 23.8.2024. Teda termín oberačky hrozna sa dá predpokladať niekde medzi 23.8 – 31.8.2024.

Vzhľadom na rýchlo sa blížiaci termín zberu hrozna som aj pristúpil k realizácii posledných prác vo vinohrade.  Jednou z týchto posledných prác vo vinohrade je tretie snímanie vrcholcov (11.06 + 03.07 + 07.08.2024). Zvyčajne v ostatných rokoch som snímal vrcholce tak dvakrát, tohto roku trikrát.

Niektorí tento ročník nazvali aj ročníkom záliskovím, pretože vinič v tomto roku má dostatok vlahy, tepla a rastie ako divý, preto treba aj častejšie dávať dolu vrcholce a tvorí sa veľa záliskového hrozna, ktoré doporučujem v maximálnej miere odstraňovať a tak znižovať záťaž na krík viniča. Nech vinič po odstránení vrcholcov, záliskového hrozna,  presmeruje všetku svoju energiu do výživy a dozrievania strapcov hrozna. Samozrejme som zrealizoval posledné ošintovanie a popluškovanie vinohradu.

Postupne realizujem stále väčšie a väčšie odlistenie zóny okolo strapcov. Pri tomto odlisťovaní som si všimol, že spála na listoch sa vyskytuje v mojej vinici orientovanej sever – juh, viac na východnej strane ako západnej.

Spála – UV-B žiarenie sa na listoch prejavuje hnedofialovým zafarbením ožiarených častí listov, ktoré neskôr odumierajú, ale na rozdiel od úpalu si ponechávajú nádych hnedofialového zafarbenia. Pri úpale a spále sa syntéza cukrov znižuje a pribrzďuje sa tvorba cenných látok tvoriacich kvalitu hrozna. Pre mňa je to dôležité pretože viem, že východná strana mojej vinice je viacej prehrievaná a preto na tejto strane nebudem do budúcna odlisťovať zónu okolo strapcov.

Zajtra porobím všetky práce vo svojej vinici. Môžem povedať, že vlastne ukončím vinohradnícky rok, už príde len slávnostná oberačka hrozna. Ja som s týmto rokom spokojný, mráz nás obišiel, choroby sme zvládli, no a ten nešťastný ľadovec sme dostali ako varovanie, že príroda je stále silnejšia ako my.

Do vinici budem priebežne chodiť sledovať ako hrozno dozrieva pomocou refraktomerupH metra, čo by sme mali robiť všetci malovinohradníci a vinári. Je to jednoduché a veľa sa pri tom naučíme o našom hrozne a vinici, všetko čo nameráme si treba zapisovať a archivovať.

No a už všetko svoje úsilie prenesiem do svojej pivnici, kde už vo veľkom mám rozbehnuté cca na 70 % prípravné práce na spracovanie hrozna, k týmto skutočnostiam sa dostaneme na budúce.

YouTube player

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Related Posts