Naposledy sme riešili, okrem iných vecí, aj posledný postrek hrozna s Cukrovitalom K400, kvôli dobrému vyzretiu dreva po zasiahnutí vinice ľadovcom. Cukrovital K400 vyzretie dreva výrazne podporuje. Ja som postrek s Cukrovitalom K – 400 zrealizoval 29.7. 2024. No moju vinicu som už nepostriekal proti múčnatke s postrekom Dynali, lebo hrozno sa už pekne vyfarbovalo a začalo mať už voskovitý vzhľad.
Vo vinohrade sme sa dostali do fázy dozrievania hrozna. V tomto období sa šupka na bobuliach stenčuje, stáva sa priesvitnou. Biele kultivary strácajú chlorofyl a získavajú zeleno žltú, žltú, ružovú, červenú farbu. Modré kultivary sa vplyvom antokyánov zafarbujú na tmavomodro.
V tejto fáze vo vinohrade už hroznu nehrozí nebezpečenstvo od chorôb ako sú peronospóra a múčnatka. Dozrievajúce hrozno by nám ale mohli ohroziť hniloby, predovšetkým pleseň siva, v prípade, že by prišlo daždivé počasie. No vzhľadom na to, že od 1.7. 2024 do dnešného dňa 7.8.2024 v našej oblasti spadlo cca 21 mm zrážok, pretrváva už druhý mesiac teplé a suché počasie, ktoré je priaznivé pre dozrievanie hrozna, potláča šírenie peronospóry, všetkých hnilôb hrozna. Trochu šarapatí múčnatka, ale len na odrodách ktoré dozrievajú neskôr.
![](https://vinoavinarstvo.sk/wp-content/uploads/2024/08/070824vinlink1-1024x307.png)
Podľa mňa, na základe senzorického posúdenia hrozna, nadišiel čas na to, aby sme si začali sledovať dozrievanie hrozna vo vinohrade aj pomocou prístrojov a to pomocou refraktometra a pH metra. Obidva prístroje som si nakalibroval, refraktometer pomocou destilovanej vody a pH meter pomocou roztokov 4,01 a 7,01.
Ak sa chceme čo najviac priblížiť k optimálnemu termínu zberu hrozna, mali by sme sa v dostatočnom predstihu začať venovať tomu ako nám hrozno dozrieva. K správnemu posúdeniu dozrievania hrozna potrebujeme sledovať aspoň základné parametre a to chuť a vôňu hrozna, cukornatosť a pH.
07.08.2024: Müller Thurgau – cukornatosť 14,5° a pH 3,0
Ak rátame 3 – 4 dni na nárast cukornatosti o jeden stupeň, tak cukornatosť cca 18° by som mal dosiahnuť okolo 23.8.2024. Teda termín oberačky hrozna sa dá predpokladať niekde medzi 23.8 – 31.8.2024.
Vzhľadom na rýchlo sa blížiaci termín zberu hrozna som aj pristúpil k realizácii posledných prác vo vinohrade. Jednou z týchto posledných prác vo vinohrade je tretie snímanie vrcholcov (11.06 + 03.07 + 07.08.2024). Zvyčajne v ostatných rokoch som snímal vrcholce tak dvakrát, tohto roku trikrát.
Niektorí tento ročník nazvali aj ročníkom záliskovím, pretože vinič v tomto roku má dostatok vlahy, tepla a rastie ako divý, preto treba aj častejšie dávať dolu vrcholce a tvorí sa veľa záliskového hrozna, ktoré doporučujem v maximálnej miere odstraňovať a tak znižovať záťaž na krík viniča. Nech vinič po odstránení vrcholcov, záliskového hrozna, presmeruje všetku svoju energiu do výživy a dozrievania strapcov hrozna. Samozrejme som zrealizoval posledné ošintovanie a popluškovanie vinohradu.
Postupne realizujem stále väčšie a väčšie odlistenie zóny okolo strapcov. Pri tomto odlisťovaní som si všimol, že spála na listoch sa vyskytuje v mojej vinici orientovanej sever – juh, viac na východnej strane ako západnej.
Spála – UV-B žiarenie sa na listoch prejavuje hnedofialovým zafarbením ožiarených častí listov, ktoré neskôr odumierajú, ale na rozdiel od úpalu si ponechávajú nádych hnedofialového zafarbenia. Pri úpale a spále sa syntéza cukrov znižuje a pribrzďuje sa tvorba cenných látok tvoriacich kvalitu hrozna. Pre mňa je to dôležité pretože viem, že východná strana mojej vinice je viacej prehrievaná a preto na tejto strane nebudem do budúcna odlisťovať zónu okolo strapcov.
![](https://vinoavinarstvo.sk/wp-content/uploads/2024/08/upal.png)
Zajtra porobím všetky práce vo svojej vinici. Môžem povedať, že vlastne ukončím vinohradnícky rok, už príde len slávnostná oberačka hrozna. Ja som s týmto rokom spokojný, mráz nás obišiel, choroby sme zvládli, no a ten nešťastný ľadovec sme dostali ako varovanie, že príroda je stále silnejšia ako my.
Do vinici budem priebežne chodiť sledovať ako hrozno dozrieva pomocou refraktomeru a pH metra, čo by sme mali robiť všetci malovinohradníci a vinári. Je to jednoduché a veľa sa pri tom naučíme o našom hrozne a vinici, všetko čo nameráme si treba zapisovať a archivovať.
No a už všetko svoje úsilie prenesiem do svojej pivnici, kde už vo veľkom mám rozbehnuté cca na 70 % prípravné práce na spracovanie hrozna, k týmto skutočnostiam sa dostaneme na budúce.