NOVINKY

História ľadových vín v Požitaví
Od: Ing. Peter Porubský , máj 5, 2016 , Kategorie: Výroba vína

Prvá zmienka o ľadovom víne pochádza z roku 1794 z oblasti súčasného Bavorska v Nemecku, kde zrejme miestnych vinohradníkov prekvapil skorý mráz a spracovaním zamrznutého hrozna, vyrobili vína s osobitným charakterom.

Prvé slovenské ľadové vína pochádzajú z roku 2002. Na trhu sa vtedy objavili Veltlín zelený z produkcie Karpatskej Perly Šenkvice a Rizling rýnsky od Milana Pavelku z Pezinka.

Primát výroby prvého ľadového vína v Požitavý nie je presne známi, no určite patrí niektorému známemu výrobcovi, ktorý sa v Požitavý venujú výrobe tohto osobitného vína. Známe ľadové vína vyrobené v Požitavý sú:

Rizling vlašský –ľv-2003 – Chateau Topoľčianky, s.r.o. Topoľčianky
Šampión výstavy vín Vínne trhy Pezinok 2004

Rizling vlašský – ľv – 2008 –Vinárstvo Ampeja Michal nad Žitavou
Najlepšie víno Požitavia na výstave vín Dni vína Nemčiňany 2009

U nás je ľadové víno výkladnou skriňou každého vinára, no pokus vyrobiť ľadové víno je vždy lotéria. Hrozno sa smie oberať až pri vonkajšej teplote nižšej ako -7° C.

Existujú 3 hlavné riziká pri snahe o výrobu ľadového vína:

  1. potrebný mráz nemusí prísť, alebo príde neskoro
  2. škodcovia zničia úrodu hrozna skôr ako sa stihne obrať
  3. hrozno napadnú rôzne plesne a choroby

Posledné dva body čiastočne nastanú pri každom pokuse, tak že množstvo hrozna, ktoré ostane vinárovi na výrobu ľadového vína, je násobne menšie ako pri výrobe bežných vín.

Typickým príkladom uvedených skutočností, je výroba ľadového vína r.2011 v obci Michal nad Žitavou . Mrazy potrebné k výrobe ľadového vína, prišli až koncom januára 2012, počasie do tohto dátumu bolo pomerne teplá a daždivé, to sa dosť značne prejavilo na zdravotnom stave hrozna, ponechaného na výrobu ľadového vína. Hrozno aj keď bolo chránené sieťkou, bolo veľmi lákavou potravou pre vtáky, ktoré rýchlo objavili každý otvor v ochrannej sieťke a dlhými zobákmi cez oká dočiahli čo sa dalo. Z množstva hrozna, ktoré by postačovalo na výrobu 200 – 250 lit. dobrého Rizlingu vlašského s prívlastkom neskorý zber, sa vylisovalo ani nie 12 lit. muštu, na výrobu Rizlingu vlašského – ľadové víno s cukornatosťou 32°NM. Táto skutočnosť dáva aj odpoveď na otázku prečo  je ľadové víno také vzácne a drahé.

Zanechať komentár

Musíte byť prihlásený aby si mohol písať komentáre.