Ošetrenie mladého vína po skončení kvasného procesu

Fermentácia Mülleru Thurgau je po 8 dňoch  úspešne ukončená. Kvasná krivka zaznamenavajúca priebeh kvasenia je takmer ideálna, fermentácia prebehla pri teplote tesne pod 19°C  za 8 dní.

Možno by to chcelo ešte o jeden, dva dni pomalší priebeh, ale to by bolo podstatne náročnejšie na energiu, lebo by bolo potrebné aby fermentácia prebiehala pri ešte nižšej teplote kvasenia.

Po skončení fermentácie som nádobu uzavrel vekom, aby som zachoval nad hladinou mladého vína jemný pretlak oxidu uhličitého a nechal mladé víno sa celkom ukludniť.

Mladé víno po skončení kvasného procesu, je veľmi náchylné na oxidáciu, pretože v tomto období už víno nie je chránené oxidom uhličitým, ktorý vznikal počas kvasenia a horná hladina mladého vína, ako sa začne čistiť, je v kontakte so vzduchom, preto rýchlo mladé víno podlieha oxidácii.

Mladé víno musíme urýchlene doliať a dobre je, keď zasírenie mladého vína zrealizujeme o 12 – 24 hodín po doliati. V tomto čase je už ustálená výmena plynov oxidu uhličitého medzi doliatym vínom a okolím, víno je pripravené prijať oxid síričitý, ktorý ho bude chrániť proti oxidácii.

V mojom prípade víno pretáčam z kvasnej nádoby a po skončení fermentácie do inej skladovacej nádoby. Preto som ho nechal aj jeden deň po skončení fermentácie pod jemným pretlakom oxidu uhličitého postáť, aby sa usadili hrubé kvasnice a nasledne ho pretáčam z kvasníc do prázdnych skladovacích nádob. Pretáčanie realizujem tak, že do nádoby do ktorej idem pretočiť mladé víno, dám trochu mladého vína, tak aby bol spodok nádoby zaliaty, zapálim do nádoby plátkovú síru, jeden plátok na 100 litrov vína a cez síru víno pretočím do danej nádoby a dolejem ju do plna.                           

Nie je dobré nechať dlho mladé víno na kvasniciach, pretože čisté kultúry vínnych kvasiniek rýchlo podliehajú, v závislosti na teplote v pivnici a druhu použitých kvasiniek, autolýze, rozkladu a to by mohlo mať nežiaduci efekt na dané mladé vína.

Preto pristupujeme v prípade čistých kultúr vínnych kvasiniek k rýchlemu stáčaniu vína z kvasníc a to už po 5-10 dňoch, kedy už sú kvasnice usadené na dne skladovacej nádoby.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *