Príspevok

Zhodnotenie vinohradníckeho a vinárskeho roka 2024

Zhodnotenie vinohradníckeho a vinárskeho roka 2024

Zdravým drobných vinohradníkov a vinárov a prajem všetkým úspešný vinohradnícky a vinársky rok 2025.

Na začiatok uvediem zopár štatistických údajov z roku 2024:

  • rez som zahájil 31.1.2024 a ukončil 02.02.2024
  • 21.2. 2024 a 22.2. 2024 som vinohrad poviazal
  • postrek s 3,5 – 4,0 % SULCa som zrealizoval 15.3. 2024
  • slzenie hrozna a teda aj prúdenie miazgy v hrozne u mňa začalo  16.03. 2024
  • 31.3. 2024 rašenie vinohradu a vhodný termín na postrek 1,5 – 2,0 % Thiovitom Jet
  • postrek pri troch až piatych lístkoch 12.4. 2024, oproti roku 2023 je to o 25 dní skôr – v roku 2023 som robil postrek pri troch až piatych lístkoch 7.5. 2023 a hrozno potom kvitlo 12.6.2023 a oberal som ho 15.9.2023
  • 18.4 št. na 19.4.2024 Pi, bol nocou veľmi smutnou, pretože teplota v túto noc na mnohých miestach klesla pod nulu a mladé výhonky na koreňoch viniča zmrzli, mne nie.
  • 7.5.2024  začal kvitnúť planič – divé hrozno
  • 14.5.2024 začal kvitnúť samorodák 19.5.2024začiatok kvitnutiav mojejvinici – Müller Thurgau
  • Začiatky kvitnutie hrozna Müller Thurgau, ktoré mám zaznamenané z minulosti 3.6.2013, 5.6.2014, 2.6.2015, 12.6.2023 a 19.5.2024
  • 20.5.2024 postrek pred kvetom
  • prvý postrek po kvete 2.6. 2024, na 13. deň od postreku pred kvetom
  • prvé odstraňovanie vrcholcov,  11. a 12.6. 2024
  • druhý postrek po kvete 14.6. 2024, na 12. deň od prvého postreku po kvete
  • 24.6. 2024 som vykonal postrek  do strapcov pred ich uzatváraním, proti plesni sivej
  • 26.6. 2024  deň kedy sa v našej obci všetci čerti ženili. Prišla intenzívna búrka s vetrom, dažďom a Bohužiaľ aj s ľadovcom
  • tretí postrek po kvete 28.6. 2024, dva týždne od druhého postreku po kvete
  • 03.07. 2024 druhé snímane vrcholcov
  • 12.07. 2024 štvrtý postrek po kvete, 14 dní od tretieho postreku po kvete
  • 12.07. 2024 – biela hniloba sa objavila vo vinohradoch, našťastie pekné počasie neprialo jej šíreniu
  • 07.08. 2024  tretie snímanie vrcholcov (11.06 + 03.07 + 07.08.2024)
  • 24.08.2024 oberačky, o tri týždne skôr ako bolo v roku 2023. ( r. 2023 – 15.9., r. 2024  24.08., rozdiel 22 dní )

Uvediem ešte veľmi dôležité údaje o množstve zrážok v mm, v priebehu roka 2024:

MesiacZa mesiacOd začiatku roka
Január45,545,5
Február3580,5
Marec26106,5
Apríl71,5178
Máj43,5221,5
Jún149,5371
Júl16,5387,5
August43430,5
September113543,5
Október39582,5
November21603,5
December20,5624
Spolu:624

Dlhodobý priemer zrážok pre západné Slovensko je podľa meteorolgického ústavu cca 662,0 mm. Rok 2024 teda patrí k rokom, kde dlhodobý priemer zrážok v priebehu roka bol priemerný. Výrazné výkyvy v množstve zrážok boli v júny 2024, po kvete hrozna 149,5 mm a v septembri 2024, po oberačkách v mojej vinici a to 113,0 mm. Bohaté zrážky po kvete hrozna v júny 2024 a teplé počasie priaznivo pôsobili na rast hrozna a jeho rozvoj. Teplé počasie, niekedy až veľmi teplé, zabránili rozvoju chorôb  múčnatke, ako aj peronospóre.
Na zabránenie šíreniu chorôb vo vinohrade stačili postreky v pravidelných 12 – 14 dňových intervaloch.

V mojom prípade bolo nutné vykonať proti peronospóre a múčnatke jeden postrek pred kvetom, štyri po kvete a jeden postrek do strapcov proti hnilobe, dokopy šesť hlavných postrekov.

Okrem týchto hlavných postrekov, som vykonal aj dva preventívne a to jeden na drevo, druhý pri 3 – 5 lístkoch.

Čo sa týka množstva hrozna, tak  som mal úrodu v roku 2024 o 60 % väčšiu ako v roku 2023, rok 2023 bol však čo sa týka množstva hrozna, v mojej vinici podpriemerný.

Kvalita dopestovaného hrozna v roku 2024 bola veľmi dobrá, je pravda, že moje hrozno bolo počas roku poškodené ľadovcom, ale poškodené bobule hrozna počas roku zaschli a neovplyvňovali negatívne kvalitu hrozna a budúce víno.

Z môjho hrozna som samostatne spracoval len samotok, čiže mušt, čo odtiekol z hrozna bez lisovania. Víno z daného samotoku sa mi vydarilo, páči sa mne a aj na mladých vínach v Nemčiňanoch sa páčilo, bolo zo skupiny 22 mladých vín vyhodnotené degustátormi ako najlepšie, to ma potešilo. Celkovo moje vína ročníku 2024 hodnotím veľmi dobre a aj vína iných vinárov, ktoré som hodnotil ma zaujali. Ročník 2024 bol dosť zvláštny, bol teplý, ale bolo počas tohto ročníka dostatok vlahy, hlavne po kvete, v mesiaci jún 2024. Preto hrozno netrpelo stresom z nedostatku vlahy, to malo za následok rýchli rast viniča a strapcov hrozna, skoré dozrievanie hrozna a to o 22 dní skôr ako v roku 2023.

Veľa vinohradníkov spravilo podľa mňa v tomto ročníku tú chybu, že nechali hrozno veľmi prezrieť do vysokých cukornatostí 24°NM a viac, potom sa v mnohých prípadoch stalo, že sa im u bielych a modrých odrôd určených na výrobu ružového vína predýchala aróma, odbúrali kyseliny a vína ostali fádne bez kyselín a arómy s mohutným pálivým  alkohol, alebo so zvyškovým cukrom.

Ročník 2024 bol podľa mňa mimoriadne priazniví v našej oblasti pre červené vína.
Znovu platí, že bolo treba hrozno obrať pri vhodnej technologickej zrelosti. Z hrozna oberaného pri vysokej cukornatosti sa dajú vyrobiť síce dobré vína aj bez toho, že by sa realizovala v nich jablčno – mliečna fermentácia, ale u viacerých vín vyrobených z hrozna s vysokou cukornatosťou som zaznamenal dosť nízku farbu vína, čo je pri hodnotení červeného vína niekedy problém.

S technologického hľadiska, vzhľadom na to, že hrozno bolo zdravé, môžem konštatovať, že biele a aj ružové víno sa filtruje veľmi dobre a nemal som s filtráciou vína žiadne problémy. Problémy s filtráciou vína bývajú vtedy ak hrozno je pri spracovaní napadnuté hnilobou a vo víne je veľa slizovitých látok a glukánov.  

Na hodnotenie vín ročníka 2024 sa veľmi teším. Degustácie v okolí začnú už začiatkom februára 2025, jedna z prvých degustácií v rámci Požitavia je v Žitavanoch. Podľa vinohradníckeho kalendára by verejná degustácia mala byť 8.2. 2025.

Ešte by som chcel spomenúť jednu záležitosť z roku 2024, ktorá sa týka množstva úrody v roku 2025. Diferenciácia kvetných púčikov prebiehala podľa mňa koncom mája, v júny začiatkom júla, v tomto období bolo teplé počasie a aj dostatok vlahy, preto je predpoklad, že v roku 2025 by mohla byť násada hrozna znovu dobrá, verme tomu, že to tak bude.

YouTube player

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Related Posts