Upozornenia
Vymazať všetko

Náletový hmyz

4 Príspevkov
3 Užívatelia
2 Reactions
1,114 Zobrazení
skala
(@wardarya06)
Zberač Customer
Online: 2 roky
Príspevkov: 26
Zakladateľ témy o   [#161]

Dobrý deň.

Pán inžinier prosím o radu čo s týmto náletovým hmyzom ? Čo to je zač ? Je to prvý rok čo som to uvidel na rozkvitnutých strapcoch. Nakoľko sa rozkvitnutý vinič nemá postrekovať, tak neviem, ako sa toho zbaviť.

Vinič : Nero /čierne/, Podarok Zaporožiu /biele/, Faeton /ružové/, Ester /čierne/.

Na Chardoné som to nevidel.

Po priblížení fotografií sa to dá vidieť.

Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď. 🍷 

Snimka obrazovky 2025 06 15 150139

Citát
Peter Porubsky
(@peter-porubsky)
Skúsený vinohradník
Príspevkov: 100

Na kvetenstve viniča sa často vyskytuje veľké množstvo blyskáčika repkového. Pozorujeme to aj v tomto roku.
Už niekoľko rokov pozorujeme, že pri kvitnutí viniča sa v kvetenstve objavuje menšie, či väčšie množstvo tmavých chrobáčikov. Ide o blyskáčika repkového (Meligenthes aeneus).
Chrobáky blyskáčika repkového požierajú peľ, nepoškodzujú blyznu. Preto sme nezistili, že by spôsobili škody v kvetenstve viniča. Ochrana nie je odôvodnená.
Blyskáčik repkový (Meligenthes aeneus). Chrobák je dlhý 1,5 - 2 mm s krovkami s kovovým nádychom tmavozelenej, modrej alebo tmavofialovej farby. Chrobáky prezimujú v starom rastlinnom pokryve na okrajoch lesov či krovísk. Začiatkom apríla vyhľadávajú prvé jarné kvety. Neskôr chrobákov pribúda, pretože posledné chrobáky môžu opustiť svoje zimné úkryty aj o niekoľko týždňov neskôr, než prvé. Vidíme ich na kvetoch rôznych rastlinných druhov, ako napr. na podbele, trnkách, ovocných stromoch, jahodníkoch, malinovníkoch, vŕbach a i., kde sa živia peľom. Na repke, turíne, vodnici a rôznej kapustovitej zelenine pestovanej na semeno sa blyskáčiky objavujú v čase, keď tieto rastliny začínajú vytvárať kvetné púčiky. Aj keď sa dovtedy živili peľom a nektárom najrôznejších rastlín, opúšťajú ich, pretože vývoj sa môže uskutočniť len na krížokvetých rastlinách. Spočiatku na nich ožierajú listy a kvetné púčiky bez toho, aby spôsobili väčšie škody. Až neskôr, pri vyšších teplotách začína intenzívny požer. Veľa ich býva v pukoch - vyžierajú drobné púčiky, do väčších sa vžierajú a živia sa ich vnútrajškom. Poškodené kvietky repky hynú. Škodlivosť chrobákov prestane po rozkvitnutí kvietkov, pretože potom sa živia len peľom a nektárom. Vajíčka kladú do púčikov, kde sa asi 4 mm dlhé žltobiele larvy živia výlúčne peľom, škody nespôsobujú. Larvy sa kuklia v pôde, mladé chrobáky sa objavujú v júli. Do augusta sa vyskytujú ešte v rôznych rastlinných druhoch, potom vyhľadávajú miesta na prezimovanie. Vinič kvitne spravidla v prvej polovici júna. Hromadný nálet chrobákov býva v tomto období. Sú to teda chrobáky, ktoré prezimovali. Môže ich byť na jednom strapci veľké množstvo, živia sa peľom. Postupne odumierajú (mladé chrobáky sa liahnu z kukiel až v júli!).

Snimka obrazovky 2025 06 15 155843

OdpovedaťCitát
skala
(@wardarya06)
Zberač Customer
Príspevkov: 26
Zakladateľ témy o  

Dobrý deň. 

Pán Porubský Ste zlato. Kameň mi spadol zo srdca. Už som sa bál, že z úrody hrozna nebudem mať nič. Človek sa stará, chodí okolo toho ako okolo malého dieťata a naráz bum. Plno chrobače. Infarktová situácia.

Z celého srdca Vám veľmi pekne ďakujem. Upokojil Ste ma.

Prajem Vám pevné zdravie. 🍷 

OdpovedaťCitát
(@andrej-rybar)
Zberač Customer
Online: 5 mesiacov
Príspevkov: 17

Dobrý deň. Ja som si vysadil horčicu do medziradia na zelené hnojenie. Avšak pri jej kvitnutí prišla invázia asi týchto chrobáčikov, bolo ich obrovské množstvo, ktoré zdecimovalo horčicu ale viniču neublížilo. Odvtedy radšej horčicu nevysievam, mám tam len ďatelinu a rôzne iné byliny.

OdpovedaťCitát
Zdieľajte: