Prvý raz riešim PH - biele víno zmes RB+Bianca.
Mušt mal 4,5g kyselín (zistené reagentom) a PH 3,6 (zistené PH metrom). Mušt som dokyslil kyselinou vínnou o 2g/hl, čo by malo znížiť PH na 3,3.
Toľko info.
Sused si u mňa robí víno z Muškátu otonel (z MR). Mušt mal PH 3,6 - nechcel s tým nič robiť, nenútil som ho.
Po prekvasení som opäť meral PH a nameral som 3,4. Je to možné, alebo to je chyba merania?
Ešte otázka, o koľko sa zmení PH ak víno prikyslím kyselinou mliečnou o 1g?
Kyselinu vínnu ste spomenul vo videu, ako je to s mliečnou?
V mušte by bolo potrebne znížiť hodnotu pH s kyselinou vínnou a to s 1.5 g/lit. Hodnota pH by mala klesnúť o cca 0.2.
Hodnota pH počas fermentacie stúpa, lebo obsah kyselín v mladom vine klesá.
Teda asi islo o chybu v meraní?
Kyselina vínna zníži hodnotu pH ak jej pridáte 1 g/lit. O cca 0.15.
Výhodou kyseliny vinnej je to, že po fermentacii vypadne z vina vo forme vinneho kameňa.
Kyselina mliečna z vina nevypadne a 1 g/lit kyseliny mliečnej znižuje pH o cca 0.8
nemalo tam byť 0,08 (podľa grafu by to skôr sedelo).