Na Troch kráľov sa v Šuranoch súťažilo učením, nie bodmi. Miestni vinári sa stretli, aby si za prítomnosti špičkových odborníkov navzájom zhodnotili mladé vína z posledného ročníka. Cieľom však nebolo nájsť šampióna, ale spoločne sa poradiť, poučiť a posunúť kvalitu svojich vín opäť o krok vpred.
Poslanie degustácie: Pomoc a edukácia nadovšetko
Už úvodné slová hlavného organizátora jasne definovali ducha celého podujatia. „Účelom by malo byť nenosiť sem vína bezchybné, s ktorými si myslím, že toto je pýcha mojej pivnice, ale skôr priniesť víno také, s ktorým potrebujem poradiť,“ zaznelo v úvode. Cieľom bolo vytvoriť platformu, kde môžu vinári prezentovať vzorky, pri ktorých si nie sú istí ďalším postupom, a získať cenné rady od prizvaných expertov. Táto myšlienka bola zvolená zámerne namiesto tradičnej súťaže mladých vín.
Prítomných privítal aj primátor mesta Šurany, ktorý ocenil rastúci záujem o kvalitné vína v regióne a samotnú akciu označil za „najkrajší krúžok, ktorý doteraz absolvoval“.
Odbornú garanciu a cenné postrehy vinárom poskytla porota zložená z uznávaných mien slovenskej enológie:
- Ing. Peter Porubský
- Tibor Vittek, medzinárodný posudzovateľ a redaktor časopisu Vinotéka
- Ing. Lacko Dierť, technológ
- Ing. Peter Malík
Postrehy a rady odborníkov
Počas degustácie sa hodnotitelia podelili o množstvo praktických rád a postrehov, ktoré reflektovali špecifiká náročného ročníka a bežné úskalia pri výrobe vína.
Výzvy ročníka a „pivničná slepota“
Odborníci sa zhodli, že posledný ročník bol pre vinárov veľmi náročný, najmä čo sa týka fermentácie. Suchý a horúci rok spôsobil, že hrozno malo nedostatok dusíkatých látok, ktoré sú kľúčové pre výživu kvasiniek. Tento problém sa prejavil aj vo veľkých vinárstvach a vyžadoval si citlivý prístup a prikrmovanie muštov.
V tejto súvislosti Tibor Vittek varoval pred fenoménom tzv. „pivničnej slepoty“. Vysvetlil, že ak vinár ochutnáva počas fermentácie iba svoje jediné víno, jeho zmysly si môžu postupne zvyknúť na pomaly sa rozvíjajúcu vadu a prestane ju vnímať. Preto zdôraznil dôležitosť vzájomných návštev a ochutnávok medzi viacerými vinármi, čo pomáha udržať si objektívny pohľad. „Fermentácia je najdôležitejšie obdobie pri spracovaní vína. Čo už neurobíte do fermentácie, už potom neurobíte nikdy,“ dodal.
Riešenie bežných chýb
Počas hodnotenia sa objavila aj vzorka s výraznou sírkovou arómou. Odborníci to využili ako príležitosť na praktickú radu. Vysvetlili, že sírovodík (H₂S) je v počiatočnom štádiu ľahko odstrániteľný, napríklad jednoduchým prevzdušnením alebo použitím prípravkov s meďou. Ak sa však zásah odkladá, sírovodík chemicky zreaguje s alkoholom a vzniknú organické zlúčeniny, ktoré sú už z vína neodstrániteľné.
Hodnotenie jednotlivých odrôd
Biele vína
- Veltlínske zelené: Hodnotené boli dve vzorky. Prvá bola označená za technologicky výborne zvládnuté, svieže a ľahko piteľné mladé víno, avšak s menej výrazným odrodovým charakterom. Druhá vzorka bola podľa porotcov v chuti odrodovejšia, s typickou mandľovinkou, aj keď s miernou horkosťou v závere, ktorá je však pre odrodu príznačná.
- Rizling rýnsky: Porotcovia sa zhodli, že víno má pekný odrodový charakter, no pôsobí mäkšie s menším obsahom kyselín, čo bolo pripísané horúcemu letu. Ďalšia vzorka bola opísaná ako uzavretá, čo je pre mladý rizling typické, s peknou živou kyselinkou a dobrým potenciálom.
- Pesecká Leánka: Prvá vzorka bola vysoko hodnotená ako veľmi pekná, živá a odrodovo typická Leánka. Druhá bola opísaná ako menej výrazná, s horkosťou v závere, čo mohlo byť spôsobené spracovaním pri vyššej teplote alebo kontaktom so starým drevom.
- Rulandské biele (Pinot Blanc): Táto vzorka zožala veľkú pochvalu. Bola označená za mohutné víno s veľkým potenciálom, ktoré je momentálne vo vývoji na jemných kvasničných kaloch. Tibor Vittek ho opísal ako „veľmi veľmi nádejné“ , s pevnou minerálnou kostrou a sviežou kyselinkou. Pri tejto príležitosti sa rozvinula aj debata o správnom názve odrody, pričom porotcovia sa prikláňali k medzinárodne uznávanému názvu Pinot Blanc namiesto lokálneho „Rulandské“.
- Chardonnay: Jedna zo vzoriek bola hodnotená ako komerčne dobre pripravené víno, avšak s menej výraznou aromatikou a štruktúrou. Iná vzorka mala problém so zastaveným kvasením, čo sa prejavilo na strate sviežosti a typických odrodových aróm.
- Sauvignon Blanc: Víno bolo označené za veľmi pekné, s príjemnou, hoci nie extrémne výraznou odrodovou aromatikou. Porotcovia ocenili jeho štruktúru a peknú kyselinu, pričom sa diskutovalo o možnostiach, ako víno ešte viac zjemniť a zaobliť, napríklad ponechaním na jemných kaloch (batonáž) alebo pridaním malého zvyškového cukru.
- Devín: Vzorka bola opísaná ako technologicky výborne zvládnuté víno s veľmi intenzívnou a čistou aromatikou, kde dominovali tóny marhule. Napriek vyššiemu zvyškovému cukru si víno zachovalo šťavnatosť a sviežosť.
- Muškát moravský: Jedna zo vzoriek bola hodnotená ako tenká, neharmonická a s nečistou vôňou. Druhá bola technologicky čistá, avšak s jemnejšou, menej výraznou arómou a kratšou dochuťou, určená na rýchlu spotrebu.
Červené vína
- Svätovavrinecké: Víno bolo charakterizované ako ľahší, svieži typ červeného vína s primeranou farbou pre danú odrodu. V chuti bolo výraznejšie ako vo vôni, s prítomnými tanínmi, ktoré však nepotrebovali zjemňovať. Porotcovia odporučili víno jemne predýchať a prečistiť.
- Dunaj: Prvá vzorka bola označená za sľubné víno s peknou ovocnosťou a jemnými tanínmi, ktoré má potenciál ďalej zrieť. Druhá vzorka bola vysoko hodnotená ako veľmi pekné víno s vysokou farbou, čistou ovocnou vôňou a výbornou štruktúrou. Ocenili sa aj jeho mohutné, no zároveň zamatové taníny.
Záverom
Organizátor na záver poďakoval hodnotiteľom za ich čas a cenné rady. Znovu zdôraznil, že cieľom podujatia je vzdelávanie a napredovanie. „Nebojte sa na budúce priniesť nie tie najlepšie vína, ale aj také vína, s ktorými si neviete rady,“ vyzval prítomných vinárov. Stretnutie v Šuranoch tak potvrdilo, že najlepšou cestou ku kvalitnejšiemu vínu je otvorená diskusia, zdieľanie skúseností a ochota učiť sa jeden od druhého.