Príspevok

Strihanie viniča 2025

Strihanie viniča 2025

Ani sme sa nenazdali a začíname spolu tretí vinohradnícky rok. Toto zimné obdobie, ktoré podľa astronomického kalendára začína 21. decembra – zimný slnovrat a končí 21.marca – jarnou rovnodennosťou, je oproti roku 2024 trochu iné, je chladnejšie a je omnoho menej bohaté na zrážky. Za január 2025 napršalo 10,5 mm zrážok ( Jan 2024 – 45,5 mm ). Vo februári 2025 neboli zatiaľ, žiadne zrážky ( Feb 2024 – 80,5 mm).

Toto suchšie obdobie by vinohrad ešte nemal pocítiť, pretože vinohrad je ešte vo fáze zdanlivého vegetačného pokoja a toto obdobie je vhodné na vykonanie rezu viniča. Vhodné obdobie je na rez aj preto, že teraz je nižšia vlhkosť vzduchu a aj pri slnečnom žiarení sa rany na viniči rýchlejšie zasušia a zníži sa možnosť infekcie viniča nežiadúcimi mikroorganizmami a táto skutočnosť je potešujúca. Po roku 2024 sú prúty na viniči mimoriadne dobre vyzreté a pevné, je to tým, že počas roku 2024 som sa o vinohrad dobre staral, ale tiež si myslím, že rozhodujúci vplyv malo počasie s dostatočným množstvom zrážok (624 mm za rok 2024) a teplým priebehom počasia.

Základné pojmy pre vinič:

Rez viniča

Je to skracovanie alebo odstraňovanie prebytočných nadzemných častí viniča, pričom týmito zásahmi ker tvarujeme a usmerňujeme počet púčikov pre budúcu úrodu.

Ker viniča

Je to lianovitá rastlina, ktorá sa v minulosti rozprestierala a ťahala po korunách stromov, s cieľom dosiahnuť vrchol stromu a získať dostatok svetla pre svoju výživu. A práve rezom a budovaním vhodných opôr sa lianovitý charakter viniča usmerňuje do kultúrnej formy pomocou, ktorej získavame kvalitnú a dostatočnú úrodu.

Polarita viniča

Je to fyziologická vlastnosť viniča, kde najrýchlejšie rastú letorasty viniča, ktoré sú najvyššie položené a najvzdialenejšie od hlavného koreňa – pre túto vlastnosť existuje odborné pomenovanie apikálna dominancia.

Kolerácia

Sú vzájomné vzťahymedzi jednotlivými orgánmi viniča. Napr. čím väčšia je nadzemná časť viniča, tým mohutnejšia je koreňová sústava viniča. Pre kvalitu a množstvo úrody hrozna je dôležité vedieť, že krátky rez pôsobí na rast zelených orgánov a znižuje úrodu, dlhý rez podporuje rodivosť a spomaľuje rast letorastov.

Časti viničného kra:

Hlava viniča – Ker tvorí t.z. staré drevo a to sa rozdeľuje na hlavu – ktorá sa vytvára nízko pri zemi nad miestom štepenia.

Kmeň viniča – Časť viniča od hlavy po ramená viniča.

Ramená viniča – sú bočným pokračovaním kmeňa.

Dvojročné drevo – Pri reze viniča, je veľmi dôležité t.z. dvojročné drevo,toto drevo vyrastá zo starého dreva a v predchádzajúcom roku slúžilo ako rodivé drevo. Je dokázané, že letorasty jednoročného dreva, ktoré vyrastajú z dvojročného dreva sú najrodivejšie.

Pri reze vyberáme rodivé drevo podľa týchto zásad:

  • Drevo musí byť nepoškodené, zdravé, dobre vyzreté a dostatočne dlhé
  • Výhonky majú byť stredne hrubé s priemerom 6 – 10 mm
  • Výhonky nemajú byť vzdialené od kmeňa, ani umiestnené na dlhých ramenách, pretože potom spotrebujú veľké množstvo rastových látok zo starého dreva.


Podľa dĺžky dreva ponechaného na viniči pri reze poznáme niekoľko spôsobov rezu:

  • Krátky rez – tento rez charakterizujú čapíky s 1 – 5 púčikmi.
  • Stredný rez – poloťažne so 6 – 7 púčikmi
  • Dlhý rez – s 8-10 púčikmi a viac až do 20 púčikov.

Najviac používaným rezom je však rez kombinovaný, pri ktorom sa používajú kombinácie uvedených rezov na jednotivých kroch.

Na krátky rez sú vhodné odrody s veľkými strapcami a dobrou rodivosťou. Medzi tieto odrody patrí
aj Müller Thurgau. Pre túto odrodu je doporučený rez 6 – 8 púčikov na m2. Ja sa podľa toho aj orientujem a na ploche cca 8 árov = 800 m2 s cca 400 koreňmi, zaťažujem korene na výrobu akostného vína 12 – 16 očkami a na výrobu prívlastkového vína 6 – 8 očkami.

Vo svojom vinohrade využívam t.z. stredné rýnsko – hesenské vedenie. Stredné vedenie je najrozšírenejšou formou pestovania viniča vo vinohradoch aj v domácich podmienkach. Pri strihaní nechávame na rastline jeden až dva ťažne. Okrem ťažňov môžeme na viniči nechať aj záložné čapíky, z ktorých budú počas vegetačnej sezóny vyrastať nové výhonky pre budúcu sezónu.

Ukážka rezu na rýnsko – hesenské vedenie:

  • čo najbližšie k báze kra
  • pamätať na apikálnu dominanciu
  • rezervné prúty
  • počet očiek
  • výber rodivého dreva
YouTube player

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Related Posts