Príspevok

Prvé práce vo vinohrade rok 2025

Prvé práce vo vinohrade rok 2025

Je začiatok nového vinohradníckeho roka 2025. Verme, že budeme taký úspešný ako v minulom roku a ešte lepší. Aj ja som prišiel dnes na prvú obhliadku vinohradu a začínam práce v mojej vinici. Prvé čo idem vo vinici robiť je odstránenie krov viniča, ktoré boli zasiahnuté Escou a Petriho chorobou. Esca a Petriho choroba sú vážne ochorenia kmeňa koreňa, ich pôvodcom sú rôzne skupiny húb. Spôsobujú chradnutie a odumieranie viniča.

Tieto korene som si v závere roku 2024 označil farbou a teraz ich idem ako prvé ostrihať a odstrániť z vinici, aby som si potom náradie dôkladne vydezinfikoval a neprenášal som nákazu z postihnutých koreňov na ďalšie korene vo vinohrade.

Na dezinfekciu nožníc a pílky použijem tento rok 80 % lieh.

Drobní vinohradníci, keď chceme obmedziť šírenie infekcie hubami spôsobujúcimi uvedené choroby, mali by sme rez plánovať tak, aby boli slnečné dni, aby rezná rana čo najskôr zaschla. Pri reze robiť rany na viniči čo najmenšie, pretože veľké rany zdĺhavo zasychajú a cez ne sa do rastliny potom prenikne infekcia.

Ja budem na ošetrenie rán, hneď po reze, používať aj prostriedok BlocCade. BlocCade je prostriedok na báze polymérov určený k ošetreniu rán po reze. Na ošetrenom povrchu dreva vytvára nepriepustnú bariéru, ktorá chráni rastlinu pred prienikom patogénov do jej pletiva. Prípravok chráni vinič po reze taktiež proti patogénom spôsobujúcich choroby kmienku ako je ESCA a eutypové odumieranie. Prípravok nezanecháva rezíduá, ľahko sa aplikuje bežne používanými ručnými rozstrekovačmi. Pomocou polymérov vytvorí na reznej ráne film nepriepustný pre patogény.

S tými suchými a slnečnými dňami je to určite ťažké, veď aj dnes bolo u nás ráno mínus 7°C, bolo jasno, prišla hmla a priemerná vlhkosť vzduchu bola 87%, čo určite nie je suché počasie. No a to nám doteraz v januári napršalo len 7,5 mm zrážok.

Po odstránení infikovaných koreňov viniča z vinice sa s rezom vinohradu nebudem veľmi ponáhľať.

YouTube player

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Related Posts