Príspevok

Označovanie etikiet na víne od 8.12. 2023

Označovanie etikiet na víne od 8.12. 2023

Vína, kde prebehlo hlavné kvasenie do 8.12. 2023 sa ešte označujú podľa doteraz platných predpisov. Vína po tomto dátume už musíme označovať podľa nových nariadení. Napríklad ľadové vína sa už budú musieť označovať s týmto nariadením.

Nové údaje, ktoré budú musieť byť uvedené: energetická hodnota, množstvo tuku, nasýtených mastných kyselín, sacharidov, cukrov, bielkovín a solí. Zloženie výrobku.

Alergény v závislosti od toho či ich uvádzame na etikete, alebo cez QR kód.

Veľkosť písma povinných údajov musí byť aspoň 1,2mm. Veľkosť písma pre obsah alkoholu musí byť 2mm v prípade veľkosti fľaše do 20cl, 3mm v prípade veľkosti od 20 do 100cl a 5mm ak je veľkosť objemu fľaše viac ako 100cl. Veľkosť písma objemu nápoja musí byť 2mm do 5cl, 3mm nad 5 do 20cl. 4mm nad 20 do 100cl a 6mm nad 100cl.

Alergény musia byť uvedené iným typom písma ako ostatný text (tučné písmo, kurzíva, väčšie…).

Názov potraviny

Označenie kategórie vinárskeho výrobku v súlade s prílohou VII časťou II použije sa príslušný názov – víno, ešte kvasiace mladé víno, likérové víno, šumivé víno, akostné šumivé víno, akostné aromatické šumivé víno, sýtené víno, perlivé víno, sýtené perlivé víno, hroznový mušt, zahustený hm, rektifikovaný zahustený hm, víno zo zhrozienkovateného hrozna, víno z prezretého hrozna, vínny ocot, odalkoholizované a  nízkoalkoholické víno.

Zoznam zložiek

Priamo na etikete alebo môže byť vo forme Qr kódu v súlade s DNK 33/2019.

Alergény

Vždy musia byť uvedené na etikete. Uvádzajú sa buď s výrazom „ Obsahuje“ oxid siričitý/sitičitaný/mlieko/vajcia.. alebo v zozname zložiek bez výrazu obsahuje zvýraznené typom písma a s presnou látkou, ktorú obsahuje.

Množstvo určitých zložiek alebo kategórií zložiek

Nie je povinné

Netto množstvo potraviny

Objem v ml, cl, l, 2mm – do 5cl, 3mm – nad 5 do 20cl, 4mm – nad 20 do 100cl, 6mm – nad 100cl

Dátum minimálnej trvanlivosti alebo dátum spotreby

Povinné pre odalkoholizované a nízkoalkoholické vína pod 10 % obj. Alkoholu. Stačí rok, ak je spotreba minimálne 18 mesiacov.

Všetky osobitné podmienky skladovania alebo použitia

Adresa prevádzkovateľa – Údaj o fľašovateľovi/ výrobcovi/ dovozcovi/ predajcovi

Krajina pôvodu – Údaj o proveniencii – „Vyrobené v“, „Víno z“, „Výrobok z“ alebo ekvivalenty, ….. Doplnené v prípade, že hrozno alebo víno pochádza z inej krajiny ako je krajina spracovaniami výrazmi „Víno z Európskej únie“, Zmes vín z rôznych krajín Európskej únie“ alebo ekvivalenty. Ak je hrozno z inej krajiny „víno z Európskej únie“ alebo „víno z hrozna zo zberu + ČŠ“.

Výrobná dávka – označuje sa „L“ ak nie je možné ju ľahko identifikovať

Výživové údaje – Výživové údaje = Energetická hodnota a množstvo tuku, nasýtených mastných kyselín, sacharidov, cukrov, bielkovín a soli Energetická hodnota musí byť vždy na etikete Ostatné zloženie môže byť na etikete alebo Qr kódom

Výraz chránené označenie pôvodu/, chránené zemepisné označenie/ Tradičný výraz + Názov tohto označenia.

Údaj o cukornatosti v prípade šumivého vína:

brut nature do 3 g/l cukru, žiaden prídavok cukru po druhotnom kvasení, extra brut 0- 6 g/l zv.l cukru, brut

menej ako 12 g/l zv.cukru, extra suché – 12 – 17 g/l zv. cukru, suché 17-32 g/l zv. cukru, polosuché 32-50 g/l zv. cukru, sladké – viac ako 50 g/l

Údaj o prídavku oxidu uhličitého v prípade exogénneho prídavku pre šumivé a perlivé vína, „vyrobené pridaním oxidu uhličitého“.

Nepovinné údaje

Ročník, ak aspoň 85 % pochádza z daného ročníka

Odroda, ak sa uvádza len jedna odroda – 85 % musí byť z tejto odrody, ak sa uvádza viac odrôd – 100 % musí byť z týchto odrôd

Údaje o cukornatosti pre tiché vína – suché 0-4 g/l alebo až 9 g/l pri kyselinách najviac o 2 g/l nižšie ako zv. cukor, polosuché 4- 12, alebo až do 18 g/l ak kyseliny sú najviac 10 g/l pod zv.cukrom, polosladké 12-45 , sladké viac ako 45 g/l;

Tradičné pojmy

Symbol únie pre CHOP/CHZO;

Pojmy odkazujúce na určité spôsoby výroby – vykvasené vo fľaši, vykvasené

vo fľaši tradičnou metódou, crémant, kvasené/školené/zrejúce v sude iba pre CHOP/CHZO.

Jedno zorné pole

Všetky povinné údaje okrem: dávky, alergénov, dovozca – ak sa uvádza, dátum minimálnej spotreby – ak sa uvádza

Výživové údaje = Energetická hodnota a množstvo tuku, nasýtených mastných kyselín, sacharidov, cukrov, bielkovín a soli

Energetická hodnota: na etikete, vždy pojem Energia alebo E, potom hodnota a k tomu „na 100 ml“,  vždy najprv kJ potom kcal, priemerná hodnota výrobku, vrátane všetkých šarží, výkyvov počasia,…, môžete si na základe Vami vytvoreného dokumentu určiť priemernú hodnotu suchých bielych vín, suchých červených vín, Vášho podniku a podľa toho udávať údaj na etikete.

Výpočet Energetickej hodnoty

Príklad:

Sacharidy – 5g/l, organické kyseliny 7g/l, alkohol (etanol) 12 obj%.

Energia k kJ = ( koeficient pre sacharidy teda 17 * obsah sacharidov delený desiatimi v dôsledku prepočtu na 100ml / 10 ) + (konverzný koeficient pre organické kyseliny teda 13 * obsah organických kyselín / obsah organických kyselín delený desiatimi v dôsledku prepočtu na 100ml 10 ) + (11 * 0,789 * 29) = výsledok kJ/100ml

V našom prípade by to bolo:

(17*5/10)+(13*7/10)+(12*0,789*29) =  292,172 kJ/100ml

Konverzné koeficienty na výpočet energetickej hodnoty:
Sacharidy17 kJ/g – 4 kcal/g
Bielkoviny17 kJ/g – 4 kcal/g
Tuky37 kJ/g – 9 kcal/g
Alkohol (etanol)29 kJ/g – 7 kcal/g
Organické kyseliny13 kJ/g – 3 kcal/g

Výživové údaje

Môžu sa dávať na etiketu v tabuľke, alebo v riadku, tiež môžu byť vo forme QR kódu, ale tam musia byť v tabuľke. QR kód nesmie zbierať analytické údaje.

V riadku: V riadku: E na 100 ml výrobku: 259 kJ/ 62 kcal, Tuky: 0 g, z toho nasýtené mastné kyseliny: 0 g, Sacharidy: 0,7 g, z toho cukry: 0,7 g, Bielkoviny: 0 g, Soľ: 0 g.

V tabuľke:

Výživové údajeg/100 ml
EnergiakJ/kcal
Tukyg
Z toho: 
nenasýtené mastné kyselinyg
sacharidyg
gZ toho: 
cukryg
bielkovinyg
soľg

Pozor na výživové údaje, tie je nutné prepočítať obsah cukru z g/l na g/100ml!

Zistený zv. cukor 3,4 g/l do tabuľky 0,3g

Výživové údaje – zaokrúhľovanie a odchýlka

Energia – na najbližší 1 kJ/kcal (bez desatinných čísel)

Tuk, sacharidy, cukry, bielkoviny – na najbližší 1 g (bez desatinných čísel) na najbližšiu 0,1 g

Výživové údaje – zaokrúhľovanie

Nasýtené mastné kyseliny – na najbližší 1 g (bez desatinných čísel), na najbližšiu 0,1 g

Soľ – na najbližšiu0,1g, na najbližšiu 0,01 g

Zloženie

Pred zoznamom zložiek predchádza nadpis, ktorý obsahuje slovo ,,zloženie“ alebo podobný výraz zložky. Prídavné látky aj s názvom kategórie – buď názovom alebo pomoc „E + číslo“, technologické pomocné látky, ak sú alergény aj s pojmom „číriace prípravky“. „Plnené v ochrannej atmosfére.“ – iba ak ste tak plnili, pod dusíkom, argónom,… V prípade šumivých vín „tirážny likér“ a/alebo „expedičný likér“.

Zoznam zložiek musí obsahovať všetky prídavné látky používané pri výrobe označeného vína, ktoré sú stále prítomné v konečnom výrobku aj v zmenenej forme, ako aj všetky technologické pomocné látky používané pri výrobe označeného vína, ktoré spôsobujú alergie alebo neznášanlivosť.

Zložky

Hrozno, hroznový mušt = hrozno

Zahustený hroznový mušt, rektifikovaný hroznový mušt = zahustený hroznový

mušt

Cukor

V prípade dosycovania „oxid uhličitý“

Zloženie – Prídavné látky

Regulátory kyslosti: kyselina vínna (L(+)-) E 334, kyselina jablčná (D,L-; L-) E 296, kyselina mliečna E 270, síran vápenatý E 516, kyselina citrónová E 330

Konzervačné látky a antioxidanty: oxid siričitý E 220, hydrogensiričitan draselný E 228, disiričitan didraselný E 224, sorban draselný E 202, lyzozým E 1105, kyselina L-askorbová E 300, dimetyl-dikarbonát (DMDC) E 242

Označené červeným sú alergény a tie sa vždy musia vypísať, nesmú sa nahradiť E+číslo!!!

Stabilizátory: kyselina citrónová E 330, kyselina metavínna E 353, arabská guma E 414, kvasinkové manoproteíny, karboxymetylcelulóza E 466, polyaspartát draselný E 456, kyselina fumarová E 297

Plyny a baliace plyny: argón E 938, dusík E 941, oxid uhličitý E 290, plynný kyslík E 948

lné postupy: živica z borovice halepskej, karamel E 150

Zloženie – Technologické pomocné látky

Kategórie technologických pomocných látok, ktoré spôsobujú alergie alebo neznášanlivosť‘:

Číriace prípravky: pšeničná bielkovina, hrachová bielkovina, zemiaková bielkovina, kazeinát

draselný

Alergény

– ak nie je zloženie výrobku na etikete, ale Qr kódom-označujú sa podľa doterajších pravidiel. Text „Obsahuje“ a alergén z tabuľky dolu „siričitany, mlieko, vajcia“.

Výrazy týkajúce sa siričitanov – siričitany, oxid siričitý

Výrazy týkajúce sa vajec a výrobkov z vajec – vajce/vaječná bielkoviny/výrobok z vajec/vaječný lyzozým/vaječný albumín

Výrazy týkajúce sa mliek a výrobkov z mlieka – mlieko/ výrobky z mlieka/ mliečne výrobkoy/ mliečny kazeín/mliečna bielkovina

Ak je zloženie na etikete uvádzajú sa v zložení – iným typom písma s kategóriou a presným názvom zlúčeniny Pr. Konzervanty: hydrogensiričitan draselný, Číriace prípravky: pšeničná bielkovina.

Vzor nových údajov na etikete

E na 100 ml výrobku: 259 kJ/ 62 kcal, Tuky: 0 g, z toho nasýtené mastné kyseliny: 0 g, Sacharidy: 0,7 g, z toho cukry: 0,7 g, Bielkoviny: 0 g, Soľ: 0 g.

Zloženie: hrozno, cukor, konzervačná látka: oxid siričitý, E 202, regulátor kyslosti: E 330. Plnené v ochrannej atmosfére.

Ďalšie dokumenty:

USMERŇOVACÍ DOKUMENT PRE PRÍSLUŠNÉ ORGÁNY O KONTROLE DODRŽIAVANIA PRÁVNYCH PREDPISOV EÚ TÝKAJÚCICH SA: nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1169/2011 z 25. októbra 2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom, ktorým sa menia a dopĺňajú nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a ktorým sa zrušuje smernica Komisie 87/250/EHS, smernica Rady 90/496/EHS, smernica Komisie 1999/10/ES, smernica Európskeho parlamentu a Rady 2000/13/ES, smernice Komisie 2002/67/ES a 2008/5/ES a nariadenie Komisie (ES) č. 608/2004 a smernice Rady 90/496/EHS z 24. septembra 1990 o nutričnom označovaní potravín  a smernice Európskeho parlamentu a Rady 2002/46/ES z 10. júna 2002 o aproximácii právnych predpisov členských štátov týkajúcich sa potravinových doplnkov  so zreteľom na stanovenie tolerancií výživových hodnôt  uvedených na označení

Metodické usmernenie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, z 23.10. 2023 číslo 9342/2023-510, ktorým sa podrobnejšie vysvetľujú pravidlá označovania vinárskych výrobkov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Related Posts