Príspevok

Rady odborníkov na degustácii vín v Šuranoch

Rady odborníkov na degustácii vín v Šuranoch

Vinohradníci v strehu: Sezóna 2024 je o tri týždne popredu, odborníci varujú pred mrazmi a hodnotia náročný ročník 2023

Na 13. ročníku odbornej degustácie vín v Šuranoch sa stretli vinohradníci a poprední odborníci, aby zhodnotili kvalitu mladých vín, ale aj aby diskutovali o výzvach, ktoré prináša aktuálny rok. Hlavnými témami boli extrémne skorý nástup vegetácie v roku 2024, hrozba jarných mrazov a poučenie z mimoriadne náročného ročníka 2023.

Sezóna 2024: O 25 dní vpred a prvé postreky

Vinohradníci naprieč regiónom sa zhodujú, že vegetácia v roku 2024 je výrazne zrýchlená. Už 12. apríla sa vinohrady nachádzali vo fenofáze troch až piatich lístkov, čo je stav, ktorý v roku 2023 nastal až 7. mája. To predstavuje posun o 25 dní.

V tejto fáze bol realizovaný prvý preventívny postrek zameraný na ochranu pred múčnatkou (Kumulus Jet), roztočcami (Nissorun 10 VP) a peronospórou (Polyram VG). Odborníci pripomínajú, že v tomto skorom období sa neodporúča používať prípravky na báze medi, pretože môžu spomaľovať rast mladých letorastov.

Akútna hrozba: Jarné mrazy a ako im čeliť

Najväčšou obavou spojenou so skorým nástupom jari je riziko poškodenia mladých výhonkov jarnými mrazmi. Predpoveď počasia na koniec týždňa okolo 20. apríla 2024 hlási prudké ochladenie s teplotami klesajúcimi až k nule, čo vyvoláva spomienky na ničivé mrazy z rokov 2016 a 2021.

Ako znížiť riziko poškodenia?

  • Správna agrotechnika: Kľúčové je nepodceniť nepriame metódy ochrany. Trávu v medziradí treba pokosiť na čo najkratšiu dĺžku. Pôda tak dokáže cez deň naakumulovať teplo a v noci ho vyžarovať smerom k viniču.
  • Nekypriť pôdu: Tesne pred ohlásenými mrazmi sa neodporúča kypriť pôdu. Narušila by sa tým kapilarita, ktorá je dôležitá pre vzlínanie tepla zo zeme.
  • Výživa: Vinohrad v dobrej kondícii, ktorý nie je prehnojený dusíkom, má v bunkových šťavách vyššiu koncentráciu solí, čo zvyšuje jeho odolnosť voči nízkym teplotám. Odolnosť môže mierne podporiť aj aplikácia aminokyselín.

Poučenie z náročného ročníka 2023

Minulý rok bol pre mnohých vinohradníkov extrémne zložitý, najmä z dôvodu dlhého a chladného obdobia kvitnutia, ktoré na niektorých miestach trvalo až 21 dní.

  • Chyby v ochrane: Mnoho záhradkárov prišlo o úrodu kvôli nesprávnej diagnostike chorôb. Okolo 5. júna bol mylne identifikovaný tlak múčnatky, no v skutočnosti išlo o masívny nástup peronospóry. Aplikácia nesprávneho prípravku viedla k fatálnym stratám.
  • Kľúč k úspechu: Úspech slávili tí agronómovia, ktorí sa nebáli flexibilne reagovať a aplikovali systémové prípravky aj priamo do kvetu.
  • Kvalita vína: Tí, ktorí svoje vinohrady úspešne ochránili, dopestovali síce menšiu, ale kvalitnú úrodu. Vďaka moderným technológiám vznikli z ročníka 2023 pekné, šťavnaté a kvalitné vína.

Hlas vinárov zo Šurian

Diskusia potvrdila, že podujatia ako odborná degustácia v Šuranoch majú obrovský význam. Hoci Šurany nie sú typickou vinohradníckou obcou, vďaka osvete a vzdelávaniu sa podarilo výrazne zvýšiť kvalitu lokálnych vín. Vinári vyjadrili nádej, že aj napriek hrozbe mrazov bude začiatok sezóny 2024, ktorý sa javí ako veľmi sľubný vďaka dobrej násade strapcov, pokračovať úspešne až do zberu.

YouTube player

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Related Posts