V mojom vinohrade s Müllerom Thurgu je úplne tesne pred kvitnutím. Podľa mňa je to otázka 1 – 2 dní, preto som 30.05. 2025 urobil zapravenie letorastov vo vinohrade. Robil som to priebežne v posledných dňoch, ale v piatok som to spravil tak, aby som v sobotu 31.05. 2025 mohol vinicu zastriekať pred kvetom.
Zasúvanie letorastov a ich priväzovanie robíme vo vinohrade počas vegetácie niekoľkokrát. Prvýkrát je to zväčša teraz, počas obdobia najintenzívnejšieho rastu viniča, pred kvitnutím hrozna.
Technika zasúvania spočíva v tom, že letorasty pri strednom vedení zasúvame medzi dva drôty, dbáme na správne usmerňovanie a rozloženie letorastov. Kratšie letorasty opatrne priväzujeme k drôtenke. Dôležité je, aby sme sa vyvarovali tomu, že vytvoríme na kry viniča miesta husté, kde budú na sebe natlačené a skrútené listy a strapce.
Na postrek so systémovými prípravkami bude v doobedných hodinách optimálna teplota od 18,0 – 20,0 °C. Množstvo postrekovej látky, na porovnanie, vyrátam dvoma spôsobmi:
– tým ktorý používam ja
– druhým podľa plochy postrekovaného viniča
Vypočítavam množstvo postrekovej látky podľa výmery vinohradu. Ja mám vinohrad o výmere necelých 10 árov, nakoľko vegetácia viniča ešte nie je úplne rozvinutá, budem rátať 9,0 árov pre jednotlivé prípravky.
1. Orvego – kvapalný suspenzný koncentrát (SC): dávka na hektár 0,8 litra = 800 ml, na 1 ár = 8 ml, na 9 árov 72,0 ml
2. Dynali – emulzné koncentráty (EC): dávka na hektár 0,65 litra = 650 ml, na 1 ár = 6,5 ml, na 9 árov 58,5 ml
3. Humixbór – kvapalné listové hnojivo: dávka na hektár 5 l = 5000 ml, na 1 ár = 50 ml, na 9 árov 450,0 ml
4. Silwet stár – zmáčadlo, Dávka 1,0 – 3,0 ml na desať litrov vody, ja dávam 1,5 ml / 10 litrov vody.
Druhý výpočet pre môj vinohrad na základe postrekovej plochy viniča by bol nasledovný:
Mám 8 radov o celkovej dĺžke 50 m, pri postreku viniča z oboch strán je to 100 m dĺžky na jeden rad. Dĺžka letorastov je približne cca od 70 – 90 cm, priemerne je to teda 80 cm = 0,8 m. Celková postreková plocha jedného radu je teda: 100 m x 0,8 m = 80,0 m2. Mám 8 radov teda 8 x 80,0 m2 = 640,0 m2. Keď prirátam cca 5 – 10 % rezervu na úlet mimo postrekovej plochy, dostanem sa na cca 700 m2.
Podľa tohto výpočtu by som teda mal použiť:
1. Orvego – kvapalný suspenzný koncentrát (SC): dávka na 100 m2 – 8,0 ml, na 700,0 m2, 7 x 8 ml = 56,0 ml
2. Dynali – emulzné koncentráty (EC): dávka na 100 m2 – 6,5 ml, na 700,0 m2 , 7 x 6,5 ml = 45,5 ml
3. Humixbór – kvapalné listové hnojivo: dávka na 100 m2 – 50,0 ml, na 700,0 m2, 7 x 50,0 ml = 350,0 ml
4. Silwet stár – zmáčadlo: Dávka 1,0 – 3,0 ml na desať litrov vody, ja dávam 1,5 ml / 10 litrov vody.
Pri tomto druhom spôsobe výpočtu množstva postrekového prípravku, na základe postrekovej plochy viniča, si túto plochu pred každým postrekom treba prepočítať. Postreková plocha sa mení, zväčšuje a aj postrekového prípravku treba potom používať viac. Výpočet množstva prípravku na postrek vinohradu je zložitý, pretože nie všade máme rovnakú šírku radov a počet krov viniča. Počet krov viniča na jeden hektár môže byť v rozmedzí 4000-10 000/ha. A tak je to aj s našimi vinohradmi, preto si každý musíme zvoliť svoj postup, ktorý je ekonomický, dobre vinohrady ochráni proti chorobám a nezaťažuje zbytočne naše hrozno chémiou.
Keď mám vypočítané množstvo prípravku, na základe mojich skúseností z minulosti viem, že vhodný objem vody do ktorej dám vypočítané množstvo prípravku sa pohybuje pri postreku pred kvetom v objeme 80 – 90 litrov vody. Môj škopok, ktorý používam na zarábanie postreku má po vrchné rozšírenie 92,0 litrov, tak si do škopku napustím cca 85,0 litrov vody a začnem pridávať jednotlivé postrekové prípravky.
1. Orvego – kvapalný suspenzný koncentrát (SC): na 9 árov 72,0 ml. Premiešam celý objem.
2. Dynali – emulzné koncentráty (EC): na 9 árov 58,5 ml. Premiešam celý objem.
3. Humixbór – kvapalné listové hnojivo: na 9 árov 450,0 ml. Premiešam celý objem.
4. Silwet stár – zmáčadlo na cca 85 litrov vody cca 13,0 ml. Premiešam celý objem.
So zarobeným postrekom sa presuniem do vinohradu. Samozrejme skôr ako zahájim postrek vinohradu, skontrolujem si postrekovač, hlavne trysku či je čistá a nasadím si ochranné pomôcky plášť, rukavice, okuliare, rúško.
Pred každým naplnením postrekovača, objem postreku v škopku dobre premiešam. To preto, aby bola stále koncentrácia postreku rovnaká a chemikálie mi neostali usadené na spodku škopku. Pri zahájení postreku si pozriem hodiny, aby som vedel, že odkedy začal postrek prenikať do viniča. Viem že v prípade systémového prípravku na to treba 4,0 – 6,0 hodín, až potom je zaručená ochrana viniča a už ani dážď tomu neuškodí po uvedenej dobe. Počas vykonávania postreku sa pohybujem rovnomerne rýchlo, ventil mám rovnako otvorený a aj otáčky postrekovača mám stále rovnako nastavené. Rovnomerne nanesený postrek je dôležitý preto, aby boli všetky korene viniča rovnako chránené. Po skončení postreku si znova pozriem aký je čas. Po zahájení prác s postrekovými látkami počas postreku, až do doby kým sa neosprchujem a neumyjem si zuby, prezlečiem sa do čistého oblečenia, nič nepijem a ani nejem.
Od posledného postreku, ktorý bol 10.05. 2025 už uplynulo 21 dní dlhé obdobie, napršalo len 18,0 mm, počasie bolo chladné a skôr suché ako vlhké, aj tomuto počasiu, okrem preventívnych postrekov, vďačíme za to, že doteraz nebolo počuť a ani som nenašiel choroby na viniči. Aplikácia na tento týždeň od 26. – 1.6. 2025 odoporúčala ošetrenie proti múčnatke. Zatiaľ je tento rok suchý, s chladnými a vlhkými ránami a to sú podmienky pre šírenie práve múčnatky. Verme tomu, že nás tohto roku nepotrápi.

Dobrý deň,
v prvom rade vám chcem poďakovať za vaše príspevky, sú veľmi poučné, pretože problémy pri pestovaní viniča rozoberáte detailne a do hĺbky.
Podľa vášho posledného príspevku z 31.5.25, kde sa zaoberáte postrekom viniča som bol dnes nakúpiť postreky. No na moje veľké prekvapenie už dnes, dva dni po vašom príspevku je to zase trochu ináč. Postreky Dynali a Orvego sa už nedajú kúpiť, pretože ich od 1.5.25 vyradili zo schválených použiteľných prostriedkov na postreky.
Záverom otázka. Ja som zo Žiliny, kde sa už cca 20 rokov snažím pestovať stolové odrody so striedavým úspechom. Mám cca 90 koreňov viniča, momentálne je to 54 rôznych odrôd, čiže je tu problém s rôznorodosťou termínov kvitnutia roznych druhov a teda termínov potreku. A okrem toho je tu cca dvojtýždňový posun podmienok oproti vašej lokalite na juhu Slovenska. U mňa na záhradke sa ešte príznaky kvitnutia neprejavujú, preto sa chcem opýtať, či môžem vinič postriekať pred kvitnutím dvakrát, čo by sa stalo ? A keď už dvakrát, či mám striedať postrek proti perenospóre a proti múčnatke, bolo by to možné ?
Ďakujem za odpoveď, s pozdravom Ivan Boba.
Aj ja ďakujem za vaše postrehy a príspevok. Áno je to zložité s časovými rozdielmi. Mne hrozno Müller Thurgau začal kvitnúť v nedeľu 1.6.2025. Vo vašom prípade by som postupoval tak, že teraz by som hrozno postriekal s kontaktnými prípravkami Enervin SC proti peronospóre a Kumulusom WG proti múčnatke. Pridal by som listové hnojivo Humixbor a zmáčadlo Silwet star. A potom tesne pred kvetom so systémovými prípravkami. Prípravky kupujem vo veľkosklade a tam ešte zásoby zvyčajne majú. Stále je to s prípravkami zložitejšie a zložitejšie.
Ďakujem za odpoveď, urobím ako píšete. Ibaže musím počkať do stredy, kedy by nemalo pršať, na dnes a zajtra sa u nás predpovedajú popoludňajšie búrky.
A ešte poprosím, aby ste pokračovali vo svojich príspevkoch, aby som sa ešte niečo naučil.
S pozdravom Ivan Boba.