Ročník 2023 v Topoľčiankach: Excelentné vína a medzinárodné úspechy z náročného roka
Tradičný Sviatok mladých vín, ktorý sa podľa francúzskej tradície oslavuje tretí novembrový štvrtok, bol v Château Topoľčianky príležitosťou na zhodnotenie jedného z najnáročnejších vinohradníckych ročníkov za posledné dekády. Napriek mimoriadnemu tlaku chorôb vo vinohradoch sa podarilo dopestovať kvalitné hrozno, z ktorého vzišli excelentné mladé vína. Spoločnosť sa navyše mohla pochváliť aj mimoriadnymi úspechmi na medzinárodnej scéne.
Náročný rok vo vinohrade, úspechy v pohári
Podľa slov riaditeľa Miloša Ševčíka bol rok 2023 pre vinohradníkov extrémne náročný a pamätníci hovoria, že taký tlak chorôb nezažili možno aj 30 rokov. O to cennejšie je, že sa vinohradníkom podarilo dopestovať kvalitné hrozno, ktoré sa stalo základom pre úspešný ročník.
Tento úspech potvrdili aj výsledky z prestížnych svetových súťaží, kde vinárstvo získalo mimoriadne ocenenia:
- Vinalies Internationales Paris: Spoločnosť získala štyri zlaté a dve veľké zlaté medaily. Jedno z vín sa stalo najvyššie hodnoteným bielym vínom súťaže a Pálava bola vyhlásená za šampióna celej súťaže.
- AWC Vienna: Vinárstvo bolo vyhlásené za najlepšie slovenské vinárstvo, pričom získalo šesť zlatých a dve strieborné medaily.
- Národný salón vín SR: Do kolekcie 100 najlepších slovenských vín bolo vybraných osem vín z produkcie Château Topoľčianky.
Lúčenie a poďakovanie
Podujatie sa nieslo aj v znamení odovzdávania pomyselného žezla. Riaditeľ
Miloš Ševčík, ktorý vo firme pôsobil 15 rokov, sa oficiálne rozlúčil a ohlásil svoj odchod do dôchodku. Spoluzakladateľ
Milan Waldner vo svojom príhovore poďakoval všetkým dodávateľom, odberateľom a najmä zamestnancom za 30 rokov spolupráce a zdôraznil, že úspech firmy je postavený na práci ľudí.
Verdikt degustácie: Aké sú mladé vína ročníka 2023?
Autor videa, Peter Porubský, ktorý v minulosti vo vinárstve pracoval, zhodnotil po ochutnávke mladé vína ako veľmi vydarené a ročník ako mimoriadne dobrý.
- Vysoká kvalita vďaka nižšej úrode: Hoci bol rok 2023 pre pestovateľov náročný, výsledkom bola prirodzene nižšia úroda (približne o 20-30 % menej hrozna), čo sa pozitívne prejavilo na vysokej kvalite a koncentrácii vín.
- Prekvapili biele aj červené vína: Mimoriadne pozitívne boli hodnotené biele vína, no veľkým prekvapením bol aj vývoj červených vín, ktoré majú veľký potenciál.
- Konkrétne tipy: Z ochutnaných vzoriek obzvlášť zaujali Irsai Olivér, Sauvignon, ružové z Rulandského modrého a veľmi sľubne sa javili aj červené vína.
Na záver Peter Porubský odporučil drobným vinárom, aby neváhali a ochutnali mladé vína od profesionálnych výrobcov. Porovnanie vlastnej produkcie s vínami od profesionálov je podľa neho výborným „zrkadlom“ a príležitosťou na ďalšie napredovanie.