Ružové sfarbenie bielych vín

Objavilo sa viacero prípadov naružovelých bielych vín u malovinárov v Požitaví. Jednalo sa o sorty Sauvignon, Rulandské šedé a Tramín červený.

Jav naružovelých bielych vín, nie je nič nového, objavuje  sa najčastejšie po kvasnom procese, keď klesne hladina voľnej síry vo víne a víno sa dostane do kontaktu so vzduchom. Viaceré odrody mladých vín, sú na to rôzne citlivé a vznik naružoveléj farby vína podporuje nedostatok kyslíku na začiatku kvasenia, vysoká teplota vína počas skladovania, nízky obsah voľného oxidu siričitého a vystavenie vína pôsobeniu svetla a vzduchu.

Naružovelá farba sa často objavuje u vín, ktoré boli dlhšie macerované na šupkách hrozna a majú vyšší obsah polyfenolov, normálny obsah polyfenolov v bielom víne sa pohybuje v rozmedzí 150 – 250 mg/lit., v prípade, že je táto hodnota vo víne výrazne prekročená, môže pri kontakte takéhoto vína s kyslíkom dôjsť k reakcii polyfenolov s kyslíkom za nárastu farby vína do ružova.

Ružové sfarbenie vína sa dá odstrániť čírením vína s kazeínom, ale lepšie je čírenie s polyvinyl polypyrolidonom PVPP. S týmto čírením odstránime ružové sfarbenie a aj látky ktoré toto sfarbenie spôsobujú.

Pri mladých vínach stále zdôrazňujem , aby si každý drobný výrobca vína, dôsledne sledoval voľnú síru, pH a včas zabezpečil potrebné technologické úkony, v súčasnosti je to stočenie vína z kvasníc a čírenie mladých vín pomocou prípravkov na to určených.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *