Príspevok

Biela hniloba

Biela hniloba

Dnes mi jeden kamarát doniesol na posúdenie viacero strapcov hrozna s otázkou čo je to, čo sa mu to rozmáha aká choroba vo vinici? S odpoveďou som trochu otáľal, ale podľa mňa je to čo som očakával, že sa v našich viniciach objaví po tom ako boli poškodené s ľadovcom.

Predpokladom vzniku a šírenia infekcie bielej hniloby je priaznivý priebeh počasia, mechanické poškodenie bobúľ a fenofáza viniča. Optimálne podmienky pre bielu hnilobu sú v prípade vlhkého a teplého počasia, pri teplotnom rozpätí 25 – 30 °C. Ďalšou podmienkou vzniku infekcie je poškodenie bobúľ viniča, ktoré môže spôsobiť krupobitie, múčnatka, obaľovače alebo fyziologické praskanie. Pod pokožkovými pletivami napadnutých častí sa tvoria pyknídiá obsahujúce konídie, ktoré sú zdrojom ďalšej nákazy. K šíreniu choroby dochádza uvoľňovaním konídií a ich roznášaním pomocou dažďa alebo vetra. Konídie huby veľmi ľahko klíčia v hroznovej šťave, preto sú ideálne podmienky pre infekciu v štádiu mäknutia a dozrievania bobúľ.

Ako bojovať proti tejto rýchlo sa šíriacej chorobe? Je to celoročná prevencia a používanie postrekov ktoré majú vedľajšie účinky proti tejto chorobe. Po poškodení hrozna vykonať ošetrenie hrozna čo najskôr (do 18 hodín) od poranenia bobúľ krúpami s niektorým z prípravkov Folpan 80 WDG, Cassiopee WG, Dicus, Quadris Max.

Ak nám táto choroba prepukne v našich viniciach, je to veľký problém a môžeme v tomto období prísť aj o celé úrody. Účinnú ochranu po prepuknutí choroby je nepoznám.

YouTube player

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Related Posts