YouTube kanál vinoavinarsto.sk dosiahol 1000 odberateľov: Oslava, poďakovanie a pohľad do zákulisia
Obľúbený YouTube kanál zameraný на poradenstvo pre drobných vinohradníkov a vinárov dosiahol významný míľnik. V priebehu necelých 11 mesiacov si získal priazeň tisícky odberateľov. Jeho autor, skúsený enológ Peter Porubský, sa pri tejto príležitosti poďakoval svojej komunite, zrekapituloval svoju bohatú profesionálnu kariéru a oslávil úspech štýlovou vinárskou tradíciou – sabrážou.
Profesionálna dráha: Od laboratória po stoličku starostu
Peter Porubský vo videu reagoval na zvedavosť divákov a predstavil svoju pôsobivú cestu svetom vinárstva, ktorá formovala jeho hlboké znalosti.
- Vzdelanie: Je absolventom Chemicko-technologickej fakulty Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave, so špecializáciou na kvasnú chémiu a biologické inžinierstvo. Jeho diplomovú prácu viedol legendárny profesor Fedor Malík, priekopník používania čistých kultúr kvasiniek na Slovensku.
- Prax vo veľkých podnikoch:
- Svoju kariéru začal v roku 1984 v podnikovom laboratóriu Víno Nitra.
- Neskôr pôsobil v prevádzke vo Vrábľoch, ktorú v tom čase považuje za jednu z najlepších, a kde pod vedením Milana Hanusa a Karola Kríža získal neoceniteľné praktické skúsenosti.
- V roku 2001 sa stal výrobným riaditeľom vo Víno Levice.
- Od roku 2002 pôsobil 12 rokov ako vedúci výroby vo Vinárskych závodoch Topoľčianky, kde mal možnosť pracovať s hroznom z rôznych terroir, vrátane južného Slovenska v okolí Štúrova.
- Verejná služba a dôchodok: V roku 2014 sa rozhodol opustiť profesionálne vinárstvo a osem rokov pôsobil ako starosta obce Michal nad Žitavou. Do dôchodku odišiel na konci novembra 2022.
Dôchodok s kamerou: Osvetou pre drobných vinárov
Po odchode do dôchodku sa Peter Porubský rozhodol svoje celoživotné skúsenosti zúročiť a pomáhať komunite drobných vinohradníkov. Spolu so synom začal natáčať krátke videá, v ktorých prakticky a zrozumiteľne radí s prácami vo vinohrade a v pivnici. Svoj cieľ, dosiahnuť 1000 odberateľov do jedného roka, splnil s predstihom a potvrdil, že v natáčaní bude pokračovať aj v sezóne 2024. Cení si najmä odbornú diskusiu a spätnú väzbu od divákov, ktorá je obohacujúca pre obe strany.
Oslava v štýle vinárov: Umenie sabráže
Ako symbolickú oslavu a poďakovanie si Peter Porubský pre divákov pripravil sabráž – slávnostné otvorenie fľaše šumivého vína pomocou šable.
- Technika: Kľúčom k úspechu je dobre vychladená fľaša (teplé šumivé víno by prudko vypenilo) a rázny, presný sek po zvare fľaše smerom k hrdlu. Tlak vo fľaši zaistí, že všetky prípadné úlomky skla sú vytlačené von.
- História: Pôvod tejto tradície sa spája s napoleonskými vojnami. Pravdepodobnejšou teóriou je, že ju praktizovala francúzska pechota, ktorá mala krátke šable vhodné na tento manéver, na rozdiel od dlhých šablí husárov na koňoch.
Tento míľnik je dôkazom, že kvalitné a praktické informácie majú v komunite slovenských vinárov svoje pevné miesto. Diváci sa tak môžu tešiť на ďalšie cenné rady v nadchádzajúcej, vždy nevyspytateľnej vinohradníckej sezóne.