Vinári v Šuranoch hodnotili mladé vína: Ročník 2016 poznačený mrazom, no plný prekvapení
V sobotné popoludnie sa v Šuranoch zišli miestni vinári, aby spoločne ochutnali a zhodnotili mladé vína z ročníka 2016. Neformálnu degustáciu odborne viedli známi enológovia Ing. Peter Porubský a Jozef Baláž, ktorý pôsobil vo vinárskych závodoch v Urbannove a je členom Európskeho vinársko-rytierskeho rádu. Vína sa hodnotili anonymne, len na základe čísla vzorky a odrody, aby bola zaistená maximálna objektivita.
„Najťažší ročník“ – Porubský o výzvach mrazu a sile viniča
Ing. Peter Porubský v úvode označil ročník 2016 za jeden z najťažších, aké za svoju prax zažil. Dôvodom bol silný jarný mráz, proti ktorému podľa neho neexistuje účinný postrek. Sám prišiel o 90 % úrody odrôd Veltlínske zelené a Rizling vlašský. Jedinou odrodou, ktorá ho nesklamala, bol Müller Thurgau, ktorý dokázal zarodiť zo spiacich očiek na 70-80 % obvyklej úrody.
Napriek katastrofickým škodám Porubský vyzdvihol neuveriteľnú schopnosť viniča regenerovať. „Zažili sme takú vinohradnícku Veľkú noc. To zmŕtvychvstanie toho vinohradu bolo veľmi zaujímavé,“ opísal, ako sa kry dokázali spamätať a priniesť aspoň nejakú úrodu. Vzhľadom na nízke zaťaženie krov očakával mimoriadnu kvalitu, pričom ocenil najmä výraznú aromatiku vín, aj keď im podľa neho niekedy chýba plnosť.
Zároveň upozornil na dlhodobý trend zvyšovania zrážok v regióne Požitavia, ktoré z priemerných 550 mm ročne stúpli na hodnoty často presahujúce 600 mm, čo zvyšuje tlak najmä na peronospóru.
Hodnotenie vzoriek: Od potenciálu zlata po vážne chyby
Odborníci sa zhodli, že predstavené vína, hoci len dva až tri mesiace staré, boli na veľmi solídnej úrovni.
- Sladkosť ako záchrana i cnosť: Pri viacerých vzorkách sa ukázalo, že kľúčom k harmónii bol zvyškový cukor. V ročníku s dominantnými kyselinami dokázal cukor víno zjemniť a vytvoriť atraktívny celok.
- Vzorka č. 14 (Zmeska): Odborníci ocenili jej komerčný potenciál. Zvyškový cukor podľa nich umne zakryl drobné nedostatky a vytvoril víno, ktoré by na súťažiach mohlo získať striebornú medailu.
- Vzorka č. 1 (Veltlínske zelené): Toto víno bolo označené za mimoriadne vydarené s veľkým potenciálom. Krásna, korenistá a šťavnatá aromatika bola dokonale zladená s vyšším zvyškovým cukrom. Ing. Porubský predpovedal, že ak sa pri jeho ďalšom vývoji neurobí chyba, má našliapnuté na zlaté medaily.
- Bežný priemer a úskalia síry: Nie všetky vína však boli bezchybné.
- Prvá hodnotená vzorka: Bola klasifikovaná ako „bežný priemer“ s výraznými, neharmonickými kyselinami a horkastou dochuťou, ktorú by bolo treba ošetriť. Pravdepodobne išlo o zmes všetkého, čo vinárovi po mrazoch zostalo.
- Vzorka č. 13: Jozef Baláž ju identifikoval ako problematickú hneď pri prvom privoňaní. Víno bolo podľa neho jednoznačne presírené, s nečistými tónmi. Vyjadril názor, že výrobca sa pravdepodobne snažil vysokou dávkou síry niečo zachrániť alebo zakryť, avšak víno je už pravdepodobne bez šance na nápravu.
Celkovo degustácia potvrdila, že ročník 2016, hoci extrémne náročný, priniesol zaujímavé a najmä aromatické vína. Ukázalo sa, že kľúčom k úspechu bolo správne zvládnutie technológie, najmä pri práci so zvyškovým cukrom, ktorý dokázal vyvážiť ostré kyseliny.