Príspevok

Pravidelná kontrola vín v pivnici marec 2025

Pravidelná kontrola vín v pivnici marec 2025

V súčasnosti mám vo vinohrade urobené všetky práce, ktoré som chcel vykonať ešte v zimnom období. Meteorologicky končí zima 28.2. 2025, podľa astrologického kalendára je prvý jarný deň 20.3. 2025, čiže ešte stále je zimné obdobie a vinič je stále ešte vo fáze vegetačného pokoja. Vo vinici som urobil nasledujúce činnosti:

  • 3.2. 2025 Vápnenie vinice, s uhličitanom vápenatým Ca CO3
  • 5.2. 2025 až 8.2.2025 rez vinice a zastriekanie rán na viniči s BlocCade
  • 8.2. 2025 – Vynášanie révia vo vinici
  • 13.2 – 14.2. 2025 viazanie vinice a zastriekanie rán na viniči s BlocCade  

Spolu mám odrobené vo vinici 20,45 hod.

Približné náklady:

20,75 Eur – vápno Ca CO3
10,00 Eur BlocCade
10,00 Eur viazacie spony a bužírka.
Spolu:  cca 41,00 Eur

V najbližšom období, kým je ešte vinohrad vo fáze vegetačného pokoja, chcem ešte vo vinohrade zrealizovať postrek zeliny. Na postrek zeliny v medziradí mám dobre vyskúšané dva postreky a to buď Cosmic, alebo Glyfogan Super. V posledných dvoch rokoch som použil Glyfogan Super.

Cosmic je totálny herbicíd, neselektívny so systémovým účinkom, určený na likvidáciu jednoročných a trvácich burín, drevín a inej nežiaducej vegetácie na ornej pôde, v ovocných sadoch a vinohradoch, v lesnom hospodárstve.

Glyfogan Super je prípravok ktorý nie je prijímaný koreňmi a nepôsobí na semená a ani na pôdu. V pôde nezanecháva žiadne rezíduá. Príznaky pôsobenia sú postupné vädnutie, žltnutie, vysychanie a zhnednutie zasiahnutých zelených častí rastlín. Je to totálny herbicíd, potláčajúci aj trváce a ťažko ničiteľné buriny.

Viem, že v našej skupine je viacero vinohradníkov, ktorí sú odporcovia používania postreku proti zeline, ale s určitosťou môžem potvrdiť, že ak realizujeme tento postrek proti zeline v období, keď je vinič vo fáze vegetačného pokoja, nie je vinič týmito postrekmi nijako ovplyvnený.

Nakoľko v mojej vinici mám na určitú dobu pokoj, celodenné teploty 10 – 20°C vhodné na postrek na drevo s 4% prípravkom SulCasa môžu objaviť podľa dlhodobej predpovede niekedy okolo 10. marca, uvidíme, ale postrek si už treba pripraviť a zakúpiť.

Čas dovtedy využijem na kontrolu svojich vín v pivnici. Je na to viacero dôvodov, pretože sa blíži obdobie degustácii v našom okolí: Maňa, Šurany, Vinodol, Vráble, snáď aj v Kmeťove…, treba vybrať vína na degustácie. Ešte je priestor na jemné doladenie vín po zimnom období. Jemná  úprava kyslosti, odkyslenie, alebo prikyslenie, ošetrenie s vyzinou a pod.

Kontrola parametrov vo víne a to hlavne parametrov ako voľná síra, pH, teplota vína, hustota vína a senzorické posúdenie vína.

Voľnú síru kontrolujem preto, aby som si víno dobre ošetril oxidom siričitým a zabránil oxidácii vína. Ale aj preto, aby som vedel či víno treba prisíriť, aby som to zrealizoval teraz, jeden až jeden a pol mesiaca pred odbornými degustáciami vín. V minulosti som sa často stretol s tým, že vína boli presírené. Zvyčajne je to preto, že vína vinári síria tesne pred degustáciou, síra sa nie veľmi dobre vo víne rozplynie a v nabratej vzorke vína je potom vysoká síra. Vysoká síra, ovplyvňuje senzorické hodnotenie vína, pôsobí veľmi rušivo na vôňu a chuť vína. Hodnoty cez 60 mg/lit. dokážu skoro úplne prekryť arómu vína. Na to treba pred odberom vzoriek na výstavu vín pamätať. Platí, že čím vyššia je síra, tým menej je výrazná aróma vína.

pH – kontrola hodnoty pH, je dobrá vec, to preto, lebo počas zimy nám vypadol vinný kameň a obsah kyselín vo víne sa zmenil a tým pádom aj hodnota pH vzrástla. Preto podľa hodnoty pH si treba aj upraviť voľnú síru vo víne. Maximálne do hodnoty 60 mg/lit. nie vyššie. Aj mne sa nechcelo pH meter nanovo oživiť, musel som ho umyť od uchovávacieho roztoku, nanovo nakalibrovať na pH 7,0 a 4,0 pomocou kalibračných roztokov a až potom som mohol pH meter použiť. Pri meraní pH, si vždy zapisujem aj teplotu vína.

Hustota vína meraná pomocou hustomeru je hodnota pomocou ktorej vieme približne určiť obsah cukru vo víne a víno si potom v zmysle štatútov výstav vín vieme zatriediť do správnej kategórie podľa obsahu cukru vo víne.

Senzorické posúdenie vín doporučujem robiť v spolupráci so svojimi kolegami vinármi, minimálne s jedným. Ja robím posúdenie svojich vín dvojkolovo, v pivnici, teraz pri teplote cca 6 – 8°C a pri izbovej teplote. Vína si obodujem v prvom aj druhom kole a u tých vín, kde predpokladám dobré hodnotenie a ktoré chcem dať na výstavu vín posudzujem, či je potrebné ešte nejaké jemné doladenie chuti. U vín, pri ktorých som sa rozhodol, že ich dám na výstavu vín, si zvyknem dať urobiť rozbor v profesionálnom laboratóriu.

V tomto ešte stále chladnom období, pamätajme na to, že vína pri nižšej teplote zmenšujú svoj objem a nádoby s vínom treba pravidelne dolievať. S postupne prichádzajúcim teplým počasím bude proces opačný a vína budú svoj objem zväčšovať a bude z nich potrebné víno odťahovať, alebo odpíjať.

Ja som celý život bol toho názoru, že každý drobný vinár by sa mal zúčastňovať so svojimi vínami na degustáciach, aby získal názor druhých na svoje vína, ako ich hodnotia a aby vedel do budúcna či má svoju pestovateľskú a výrobnú technológiu vylepšiť, alebo či je postačujúca. Hodnotenia na degustáciach nás nútia sa zlepšovať.

Treba pamätať aj nato, že s prichádzajúcim oteplením a začínajúcim oživovaním prírody prúdením prírodných štiav, budú postupne ožívať aj naše vína v pivnici, myslím vína so zvyškovým cukrom. Ak chceme zvyškový cukor vo vínach uchovať, doporučujem vína pri teplote cca 15,0 °C prefiltrovať znovu na sterilných filtračných doskách, napr. ST-7N a prisíriť na 50 – 60 mg/lit.

Ak uvažujeme o opätovnom rozkvasení vína, pri teplote na 18°C, treba na to využiť fruktofilné kvasinky odolné voči alkoholu a špeciálny postup, ktorý je v ponuke na našej stránke.

Vinohradnícky rok 2025 je v porovnaní s rokom 2024, už na začiatku veľmi odlišný.

V roku 2024 v priebehu januára a februára napršalo u nás cca 80,5 mm zrážok, tohto roku je to sotva 24,5 mm zrážok. Tohtoročná zima je suchšia a chladnejšia a aj nástup jari je pomalší, v roku 2024 začalo slzenie viniča 16.03. 2024. Neskorší nástup jari  pokladám za dobrý, aspoň sa zníži predpoklad poškodenia viniča a stromov jarnými mrazmi. Aký bude ďalší priebeh tohto ročníka uvidíme.

YouTube player

2 thoughts on “Pravidelná kontrola vín v pivnici marec 2025

  • Štefan Adam

    Dobrý deň, vo svojom príspevku ste spomenuli postrek prípravkom Sulka. Viem, že postrek viniča by sa mal vykonať pred pučaním, pri teplote okolo 18C. V tomto týždni by uvedená teplota mohla byť na juhu Slovenska dosiahnutá. Budúci týždeň má prísť výraznejšie ochladenie. Je treba Sulku aplikovať teraz, alebo ešte počkať cca 1 až 2 týždne?

  • Uviedol som ze Sulku použijem po 10. marci keď bude celodenna teplota 10 – 20 stupňov. Vami udana teplota je idealna, čiže 18 stupňov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Related Posts