Müller Thurgau v mojej vinici začal kvitnúť 01.06.2025. Počasie bolo počas kvitnutia pomerne priaznivé, za 13 dní 2x slabo pršalo a napršalo 11,0 zrážok. V prvej polovici kvitnutia 1.6 – 7.6. boli teploty v rozmedzí 15 – 32°C, čo bolo celkom dobré, pretože vieme, že peľ dobre klíči pri teplote 20 – 30 °C. Nevyhovujúca je teplota pod 15 °C, ale aj nad 38 °C. Horšie to bolo v druhej polovici kvitnutia a to od 8.6. – 13.06. 2025 kedy sa teploty počas 24 hodín pohybovali v rozmedzí 7 – 30°C.
Postrek v závere kvitnutia po 12 dňoch od začiatku kvitnutia (1.6. 2025) a po 13 dňoch od postreku pred kvetom (31.5.2025) som urobil 13.6.2025 a vinohrad som postriekal s týmito prípravkami:
Orvegom – proti peronospóre – systém
Dynali – proti múčnatke – systém
Thiovit – proti múčnatke – kontakt
Wuxal calcium – suspenzné hnojivo.
Silwet star – zmáčadlo

Po postreku po kvete ma prekvapilo, že na niektorých neskôr kvitnúcich strapcoch hrozna došlo k zaschnutiu strapiny, podobne ako to bolo v roku 2023. Na túto skutočnosť ma upozornili aj kolegovia vinohradníci, ktorí mali podobnú skúsenosť. Prekvapilo ma to, pretože to vyzeralo akoby na tie kvety znovu zaútočila peronospóra. Pritom podmienky pre jej šírenie nie sú vhodné a aj signalizácia udáva, že nie je tlak peronospóry už dlhodobo. Jedná sa o malú škodu do 1,0 %, ale aj tak je mi to takou malou záhadou.


Celkovo kvitnutie hrozna a vývoj strapcov po kvete hodnotím známkou 2 z päť bodovej stupnice.
No a čo teraz potrebujeme vo svojich viniciach vykonať, aby sme podporili rast viniča?
Vinič pre svoj rast potrebuje dostatok svetla, tepla, vody a živín.
Svetlo je základnou podmienkou na to, aby v zelených častiach viniča prebiehala fotosyntéza a príjem živín do hrozna. Svetla máme dosť, už celý tento mesiac máme slnečné dni a má tak byť aj naďalej.
Teplo má rozličnú funkciu v jednotlivých fázach vývoja viniča, optimálna teplota pre rast viniča počas vegetačného obdobia je cca od 20 do 30 °C. Teplota nám určuje začiatok vegetačného roka a aj rýchlosť jednotlivých vegetačných fáz vo vývoji viniča. Priemerná teplota za posledných 30 dní bola v mojej vinici 19,2 °C, čiže na spodnej hranici optimálnej teploty.
Voda je najdôležitejšou súčasťou samotného viniča, slúži ako rozpúšťadlo, dopravný prostriedok pre živiny, zúčastňuje sa pri procesoch látkovej premeny. Vinič najviac vlahy spotrebuje v období najprudšieho rastu, teda teraz, potom v období intenzívneho vyparovania vody počas horúčav, hlavne v lete a počas mäknutia hrozna a dozrievania hrozna. V porovnaní s rokom 2024, tohto roku do 24.6. 2025 spadlo o 153,5 mm zrážok menej (312,0 – 158,5 = 153,5 mm).
Živiny majú vplyv na rast a vývoj viniča, na kvalitu hrozna a teda aj na kvalitu budúceho vína. Hrozno čerpá živiny predovšetkým z pôdy na ktorej je vinič vysadený. Ja som tohto roku neurobil prihnojenie s hnojivom v rámci nedostatku času a úspory nákladov.
Čo je teraz vzhľadom na priebeh počasia a vývoj vo vinohrade najdôležitejšie je urýchlené zrealizovanie prvého odstraňovania vrcholcov letorastov a vylamovanie a skracovanie zálistkov. Obe operácie sú veľmi dôležité. O zálistkoch vieme, že slúžia na výživu rodivých púčikov a podporujú tvorbu cukru v hrozne, ale ich silný rast potláča rast hlavného púčika, odoberá mu živiny a znižuje jeho rodivosť. Vylamovaním a skracovaním zálistkov zlepšujeme výživu rodivých letorastov a zvyšujeme prevzdušnenie a osvetlenie kra.
Zálistky by sme mali odstrániť predovšetkým zo zóny strapcov, aby okolie strapcov bolo presvetlené a prevzdušnené.
Ďalšou dôležitou operáciou vo vinohrade je odstraňovanie vrcholcov. Kolegovia vinohradníci sa ma pýtali, kedy odstraňujem vrcholce 1x. Odstraňovanie vrcholcov by malo prebiehať v optimálnom termíne a nemalo by byť veľmi intenzívne. Ja ho robím, keď vrcholce sú ešte spriamené a tie najväčšie sa začínajú ohýbať alebo lámať. Odstraňovanie vrcholcov je dôležité, pretože jeden z rozhodujúcich faktorov pre dosiahnutie vysokej a kvalitnej úrody hrozna je veľkosť a asimilačná aktivita listovej plochy.
Odstraňovanie vrcholcov:
rok 2023 – 28.6.2023
rok 2024 – 11.6.2024
rok 2025 – 23.6.2025
Od posledného strapca na prúte by malo zostať pri odrodách s veľkými listami cca 8 listov nad posledným strapcom a pri odrodách s malými listami cca 10 listov nad posledným strapcom. Po vykonaní zelených prác musíme, vzhľadom na priebeh počasia, pristúpiť k druhému postreku po kvete vinohradu. Na druhý postrek po kvete budem musieť použiť iné prípravky ako som použil pri postreku pred kvetom a po kvete preto, aby nevznikla rezistencia na dané prípravky.
Pôvodne som v pláne postrekov uviedol Cabrio Top, ktorý je kombinovaný dvojzložkový fungicíd s translaminárnym účinkom. Cabrio Top je už zakázaný a nie je dostupný pre malospotrebiteľov. Tak som si asi pred mesiacom dal do kopy materiály a pozrel si aké máme možnosti mi drobní vinohradníci.
Proti peronospóre sú uvedené v malospotrebiteľskom balení tieto prípravky:
Cuproxat SC – kontaktný
Champion 50 WG – kontaktný
Kocide 2000 – kontaktný
Enervin SC – kontaktný
Profiler WG – kontaktno systémový 2x
Na českých stránkach som objavil nový systémový postrek proti peronospóre Zorvec Vinabel, dodacia lehota 2 – 3 dni, dávkovania 5 ml na 10 litrov vody a mali 25, 50 ml balenie.

Proti múčnatke sú uvedené v malospotrebiteľskom balení tieto prípravky:
HF – Mycol – kontaktný
Kumulus – kontaktný
Sulfurus – kontaktný
Thiovit jet – kontaktný
Belanty – systémový
Dynali – hĺbkovo systémový 2x
Vivando – systémový

Ak máte kamarátov, medzi veľkoodberateľmi postrekových látok, tak si od nich objednajte postrek na peronospóru, ktorý nie je v malom balení dostupný, napr. Melody Combi WG, Quadris Max, Momentum trio a pod.
Z uvedených prípravkov som sa ja rozhodol pri druhom postreku po kvete použiť nasledovné prípravky:
Champion 50 WG – kontaktný, pretože tlak peronospóry nie je, vinič bude zbavený vrcholcov a do ďalšieho postreku tretieho po kvete si objednám z ČR Zorvec Vinabel. Orvego som použil 2x a tohto roku ho už nemôžem použiť, hrozí vznik rezistencie. Profiler tohto roku vynechávam lebo výrobca Profileru WG uvádza základným nástrojom antirezistentnej stratégie je obmedzený počet ošetrení realizovaných v priebehu jednej sezóny, ktorý u Profileru zodpovedá maximálne dvom aplikáciám, resp. maximálne trom aplikáciám v každom druhom roku, ja som Profiler v roku 2024 použil 3x, tak tohto roku ho nepoužívam, možno na budúci rok. Na múčnatku použijem dvojkombináciu a to Vivando – systémový prípravok, tohto roku použitý 1x a kontaktný prípravok Kumulus WG. Pri postreku viniča kontaktnými prípravkami je odporúčaná teplota ovzdušia v rozmedzí od +15°C do +25°C, aby nebola príliš vysoká, aby nedochádzalo k zbytočnému vypaľovaniu alebo vysušovaniu rastlín. Ako listové hnojivo pridám Humix univerzal. No a biologické zmáčadlo Agrovital. V tomto období nám hrozí poškodenie hrozna predovšetkým od múčnatky.

Múčnatka – k jej šíreniu prichádza pri teplote od 6 – 32°C, pri vzdušnej vlhkosti nad 40%. Optimálna teplota pre šírenie je v rozmedzí 21 – 30°C a optimálna vlhkosť vzduchu je 85%. V posledných 30 dňoch sú priemerné údaje nasledovné:
Priemerná teplota – 19,2 °C
Priemerná vlhkosť vzduchu – 64,0 %
Vysoké riziko šírenia je najme vtedy, ak je najmenej 3 dni za sebou viac než 6 hodín v rozmedzí 21 – 30°C.
Pri optimálnych podmienkach je rýchlosť šírenia múčnatky veľmi veľká, od prvotnej infekcie po tvorbu prvých konídií je to 5 dní. Múčnatku spomaľujú teploty pod 15°C a nad 33°C. Výdatné a trvalé dažde, ktoré zmývajú konídie a poškodzujú mycélium. Okrem toho konídie vo vode neklíčia. Šíreniu múčnatky zabraňujeme aj dobrým presvetlením a prevzdušnením zóny okolo strapcov hrozna.
Na základe uvedeného sú vytvorené veľmi priaznivé podmienky pre šírenie múčnatky a preto pri druhom postreku po kvete použijem proti múčnatke dvojkombináciu kontakt – Kumulus WG a systém – Vivando.