Zber Ročníka 2025: Ing. Peter Porubský Hodnotí Kvalitu a Spracovanie Hrozna odrody Müller-Thurgau
Po celoročnej snahe dopestovať čo najkvalitnejšiu surovinu nastal dlho očakávaný deň zberu hrozna ročníka 2025. Ing. Peter Porubský spolu s rodinou a priateľmi sa zišiel vo vinohrade, aby pozbieral plody svojej práce, pričom tento deň nepovažuje len za prácu, ale aj za významnú spoločenskú udalosť.
Ideálne Podmienky a Príprava na Zber
Tohtoročný zber sprevádzalo priam ideálne počasie. Po predošlých horúčavách, kedy teploty dosahovali až 34°C, prišlo výrazné ochladenie na 17°C s miernym vetrom, čo vytvorilo perfektné podmienky pre zber hrozna.

Príprava na zber začala priamo vo vinici. Do každej prepravnej nádoby, tzv. „škopka“, bol pridaný disiričitan draselný. Tento technologický krok je podľa Ing. Porubského veľmi dôležitý, pretože chráni šťavu, ktorá sa z hrozna uvoľní už počas zberu, pred nežiaducou oxidáciou. Použil minimálne dávky, približne 100 gramov na očakávaných 1000 kg hrozna, pričom zdôraznil, že je potrebné byť opatrný, aby nedošlo k presíreniu muštu.

Hodnotenie Úrody a Zdravotného Stavu Hrozna
Ročník 2025 sa vyznačuje mimoriadne kvalitnou a zdravou surovinou. Zberala sa odroda Müller-Thurgau, ktorá je známa svojou citlivosťou na hnilobu. Aj napriek tomu, že v predošlom mesiaci spadlo viac ako 60 mm zrážok, hrozno sa držalo v dobrej kondícii. Objavili sa len ojedinelé znaky plesne šedej, ktorá sa začínala šíriť zo stredu strapcov, čo potvrdilo, že termín zberu bol zvolený v najvyšší čas. Ing. Porubský varoval, že pri chladnom a daždivom počasí sa môže hniloba rozšíriť extrémne rýchlo, niekedy aj v priebehu štyroch či piatich dní. V tejto fáze už chemický postrek nie je možný kvôli ochrannej dobe. Zaujímavosťou tohto ročníka bol aj zvýšený výskyt ucholakov v strapcoch hrozna.

Čo sa týka množstva, úroda bola prekvapivo stabilná. Napriek tomu, že Ing. Porubský prišiel o približne 30 štepov, celková úroda bola takmer na kilogram rovnaká ako v predošlom roku. To naznačuje, že vinohradníci, ktorí nezaznamenali úbytok krov, by mohli mať v porovnaní s vlaňajškom o 10 až 20 % vyššiu úrodu.
Spracovanie Hrozna: Od Mletia po Lisovanie
Po zbere sa celá rodina presunula na spracovanie. Hrozno sa mlelo na nerezovom mlynčeku, ktorý ho zároveň ostrapinoval a následne pomocou odstredivého čerpadla dopravil priamo do lisu. Na prácach sa podieľali aj bratia Ing. Porubského, čo podčiarklo rodinný charakter celej akcie.

Počas spracovania muštu boli pridané prípravky na odkalenie a to seporit a mostgelatine. Mušt sa postupne prečerpával do nádrží, kde bol dôkladne premiešaný a ponechaný 12 až 24 hodín na sedimentáciu.
Ing. Porubský sa venoval aj téme macerácie. Jeho technológia umožňuje len čiastočnú maceráciu (približne 25-30 %), pretože šťava z lisu priebežne odteká. Tento nedostatok neskôr kompenzuje pridaním pektolytických enzýmov a miešaním vína na jemných kvasniciach.
Mušt bol počas lisovania rozdelený do štyroch nádrží podľa kvality:
- Dve nádrže obsahovali samotok.
- Tretia nádrž obsahovala stredný podiel z lisovania.
- Štvrtá nádrž bola určená pre „lisovku“, teda posledný, najviac vylisovaný podiel, ktorý sa spracováva oddelene, aby sa do hlavného objemu vína nedostali nežiaduce horké látky.

Analytické Hodnoty Potvrdili Vysokú Kvalitu
Najočakávanejším momentom bola analýza muštu, ktorá priniesla veľkú spokojnosť.
- Cukornatosť: Očakávaná hodnota bola 18,5 °NM, nameraná hodnota dosiahla 18,2 °NM.
- pH: Hodnota pH príjemne prekvapila, ustálila sa na 3,2, čo je podľa Ing. Porubského veľmi dobrý parameter, ktorý zaručuje zachovanie sviežich kyselín.

Tieto výsledky, v spojení so zdravou surovinou a ideálnou teplotou muštu okolo 20 °C počas spracovania, vytvárajú vynikajúci predpoklad pre výrobu kvalitného vína. Na záver Ing. Peter Porubský zaželal všetkým vinohradníkom a vinárom, aby boli s aktuálnym ročníkom rovnako spokojní, ako je on sám.
Dobrý deň,
prajem veľa zdaru s vínom! Zaujímalo by ma, akú dávku Mostgelatiny a SEPORITu ste dávali na 100 kg hrozna? A či je dôležité poradie pri vlievaní do muštu tak ako pri čírení. Ďakujem
Dal som 100 g Seporitu na cca 100 litrov muštu a cca 90 ml Mostgelatiny na 100 litrov muštu.
Snažím sa vždy dávať prvú Mostgelatinu a po premiešani a krátkej prestávke Seporit.
Ďakujem pekne za odpoveď! Prajem všetko dobré