Na jar roku 2014 sa v obci Radava uskutočnil tretí ročník výstavy „Víno Radava“, podujatie, ktoré si kladie za cieľ nielen hodnotiť kvalitu miestnych a regionálnych vín, ale aj oživiť a pripomenúť bohatú vinohradnícku tradíciu v regióne Požitavia. Tento ročník bol obzvlášť významný, pretože sa konal pri príležitosti 450. výročia prvej písomnej zmienky o vinohradníctve v obci.
Odkaz Histórie Vinohradníctva v Radave
Úvodné slovo patrilo histórii, ktorá je s vinárstvom v Radave úzko spätá. Prvá písomná zmienka o pestovaní viniča v obci pochádza z roku 1564 a je zaznamenaná v archívoch v Budapešti. Už vtedy sa v oblasti pestovalo kvalitné hrozno, o ktoré mali záujem spracovateľské podniky.
Významným míľnikom bola aj vinohradnícka kniha s názvom „Kniha poriadkov a zákonov vinohradníckych obcí Rendé“, ktorá sa začala písať v slovenskom jazyku 25. marca 1782 a dnes je uložená v štátnom archíve v Ivanke pri Nitre.
Modernú éru vinohradníctva v Radave formoval najmä vincúr Pavol Zubec, ktorý na konci 19. storočia prišiel do „pánskych viníc“ a začal s obnovou po epidémii fyloxéry. Vysadil nové, šľachtené odrody ako Rizling vlašský a Sauvignon a svojou prácou si vyslúžil početné ocenenia, vrátane diplomu od prezidenta republiky a uznania od Ústredného zväzu československých vinárov v roku 1935. Práve táto súťaž je aj spomienkou na jeho významný prínos pre slovenské vinárstvo.
Hodnotenie Náročného Ročníka 2013
Hlavnú odbornú časť viedol Ing. Peter Porubský, predseda jednej z hodnotiacich komisií, ktorý zanalyzoval špecifiká súťažných vín, ktoré pochádzali prevažne z problematického ročníka 2013.
Charakteristika Ročníka:
- Jeden z najťažších rokov: Ročník 2013 bol podľa Ing. Porubského jedným z najťažších vinohradníckych rokov kvôli neskorému nástupu vegetácie a extrémne silnému tlaku múčnatky, s akým sa niektorí vinohradníci nestretli aj 40 rokov.
- Vysoký obsah kyselín: Krátke vegetačné obdobie spôsobilo, že hrozno nedozrelo fyziologicky optimálne, čo sa prejavilo nadmerným množstvom ostrej a senzoricky nepríjemnej kyseliny vínnej vo vínach. Vína sa začali harmonizovať až po čiastočnom vyzrážaní vínneho kameňa v zimných mesiacoch.
- Technologické problémy: Mušty od začiatku neobsahovali dostatok živín pre kvasinky, čo viedlo k dvom hlavným problémom:
- Tvorba sírky: Nedostatok živín spôsobil, že kvasinky začali spracovávať aj aminokyseliny s obsahom síry, čo viedlo k produkcii sírovodíka.
- Nedokvasené vína: Mnohé vína nedokvasili do sucha a zostali s nechceným zvyškovým cukrom.
Hodnotenie Vín Podľa Kategórií:
- Biele vína: Celkovo boli poznačené charakterom ročníka a ich bodové hodnotenie sa pohybovalo prevažne v rozmedzí bronzovej a striebornej medaily.
- Ružové vína: Stali sa príjemným prekvapením ročníka. Ich prirodzene vyšší obsah kyselín, ktorý je pre svieže letné vína žiaduci, bol v mnohých prípadoch pekne zaoblený zvyškovým cukrom, čo z nich urobilo veľmi zaujímavé a komerčne úspešné vína.
- Červené vína: Pre tento typ vín bol rok 2013 vyslovene nepriaznivý. Vína boli tvrdé, neharmonické, s nižšou farbou a chýbala im štruktúra a plnosť. Ani jedno červené víno na súťaži nezískalo zlatú medailu.
Priebeh a Výsledky Súťaže
Do tretieho ročníka výstavy „Víno Radava“ prihlásilo 29 vystavovateľov z Radavy a širokého okolia, vrátane obcí ako Dolný Ohaj, Michal nad Žitavou, Šurany, ale aj z Pezinka a Bratislavy, celkovo 77 vzoriek vína.
Vína hodnotili dve odborné komisie zložené z certifikovaných posudzovateľov. Predsedom prvej komisie bol Dr. Aleksandr Varga a druhej Ing. Peter Porubský.
Organizátori zdôraznili svoj záväzok k maximálnej objektivite hodnotenia bez ohľadu na pôvod vína. Ako inšpiráciu pre vinárov uviedli mimoriadny úspech slovenských vín na prestížnej súťaži v Paríži, kde percentuálne prekonali aj vinárske veľmoci ako Francúzsko.
Hlavné ocenenia:
- Šampión kategórie ružových vín: Vinárstvo Fiero Wino Sk, s.r.o., za Cabernet Sauvignon Rosé, ročník 2013.
- Šampión kategórie červených vín: Miloš Matuška za Alibernet, ročník 2012.
- Šampión kategórie zmesí vín: Vladimír Mikulec z Hulu za zmes ročníka 2013.
- Cena starostu obce Radava: Pán Maravek za Rizling vlašský 2013, ako najvyššie hodnotené víno od vinára z Radavy.
- Cena organizátorov súťaže: Mgr. Radoslav Války z Podhájskej za najvyššie hodnotenú kolekciu troch vín (Rizling rýnsky, Cabernet Sauvignon, Pálava).
Výstava „Víno Radava 2014“ úspešne prepojila oslavu hlbokých historických koreňov s reálnym zhodnotením súčasnosti. Napriek náročnému ročníku podujatie splnilo svoj hlavný cieľ – motivovať vinárov, podporiť kvalitu a udržať vinohradnícku tradíciu v regióne živú pre ďalšie generácie.