Návšteva u vinohradníka a vinára: Tajomstvá Ekologického Vinohradníctva v Súdovciach

V malebnej obci Súdovce, ktorej meno je historicky späté s výrobou sudov, sme navštívili vinohradníka a vinára Petra Šťastného. Cieľom našej návštevy bolo preniknúť do tajov ekologického pestovania viniča, zistiť, aké prípravky a postupy používa, a spoznať jeho vinárstvo, ktoré je výsledkom štyroch generácií práce a osobnej vášne.
Z Vinohradníckej Oblasti
Vinohrady Petra Šťastného sa rozprestierajú na vinohradníckom hone Chrástava hora v Súdovciach. Táto obec patrí do Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti a Hontianskeho vinohradníckeho rajónu. História pestovania viniča je tu hlboko zakorenená, prvé záznamy o odvádzaní daní z pestovania viniča v Súdovciach, uchované v budapeštianskom múzeu, pochádzajú už z roku 1578. Oblasť Dudiniec, kde sa vinohrady nachádzajú, je podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu jednou z najslnečnejších, ak nie úplne najslnečnejšou, na Slovensku, s najvyšším počtom hodín slnečného svitu.
Zlomový Rok 2014: Cesta k Ekológii

Peter Šťastný sa ekologickému vinohradníctvu venuje od roku 2000, no kľúčovým momentom v jeho rozhodovaní bol referenčný rok 2014. V tom roku, počas troch rozhodujúcich vinohradníckych mesiacov (od 1. júna do 30. augusta), v oblasti spadlo 265 mm zrážok, čo predstavovalo polročný úhrn. Napriek viac ako desiatim ošetreniam systémovými chemickými prípravkami, klasické odrody Vitis vinifera ako Rizling, Chardonnay, Tramín či Müller-Thurgau buď zhnili, alebo nedozreli na požadovanú cukornatosť. Naopak, interšpecifická odroda Hibernal, ktorú pestuje od roku 2006, priniesla jednu z najlepších úrod s cukornatosťou 19,5°.
Táto skúsenosť viedla k dvom zásadným rozhodnutiam:

- Polovica výsadby jeho vinohradov musí byť tvorená interšpecifickými odrodami.
- Skončil so systémovou chémiou a prešiel výlučne na prípravky schválené v ekologickom vinohradníctve, aj za cenu rizika, že vinič si bude musieť od „barličky“ systémovej chémie odvyknúť.
Stratégia Ekologickej Ochrany Viniča
Základným princípom ekologickej ochrany je poznanie, že hubovité choroby preferujú slabo kyslé prostredie. Mnohé ekologické prípravky sú preto založené na zásaditej báze (pH vyššie ako 7), čím vytvárajú pre patogény nepriaznivé podmienky. Základnými účinnými látkami zostávajú meď proti peronospóre a síra proti múčnatke.
Postrekový Plán Petra Šťastného:

- „Nultý“ postrek: Považuje ho za kľúčový v boji proti prezimujúcej múčnatke. Aplikuje sa v štádiu, keď majú letorasty 10-15 cm (5-7 lístkov). Múčnatka ako parazit prezimuje v očkách a pri rašení sa dostáva na mladé lístky. Tento postrek ju eliminuje na celé vegetačné obdobie.
- Prípravok: Koloidná síra (napr. Thiovit Jet, Kumulus) vo vyššej koncentrácii 60 g na 10 l vody, čo zároveň pomáha redukovať roztočce bez použitia insekticídov.
- Doplnok: Do tohto postreku pridáva mikroelement molybdén, ktorý podporuje tvorbu kvetenstva.
- Postrek pred kvetom: Je to jedno z najdôležitejších ošetrení v sezóne. Kvetenstvo je totiž veľmi náchylné na napadnutie peronospórou, a to aj u interšpecifických odrôd.
- Prípravky: Opäť koloidná síra proti múčnatke a prípravok na báze chloridu meďnatého, Flowbrix, proti peronospóre.
- Postrek po kvete: V tomto období sa zvyčajne opakuje kombinácia koloidnej síry a Flowbrixu. Avšak pri interšpecifických odrodách, ako je Cabernet Cortis, často postačujú len prvé dva postreky za celú sezónu.
- Ošetrenie počas vegetácie (pri klasických odrodách):
- Po prvom postreku po kvete už Peter Šťastný neošetruje paušálne, ale reaguje na konkrétne podmienky – úhrn zrážok, teplotu a pravidelnú kontrolu vinohradu (každé dva dni). Zameriava sa na najnáchylnejšie, tzv. senzitívne odrody, ako je Chardonnay.
- Proti múčnatke: Úspešne používa prípravok Folicit slovenského výrobcu Bioka. Pri tlaku choroby aplikuje postrek a o päť dní ho zopakuje, čo podľa jeho skúseností chorobu vo väčšine prípadov zastaví.
- Proti botrytíde (plesni sivej): V období dozrievania, najmä po dažďoch, sa osvedčil biologický prípravok Serenade ASO od firmy BASF. Jeho účinnou látkou je baktéria Bacillus subtilis a má nulovú ochrannú lehotu, čo umožňuje zber už niekoľko dní po aplikácii.
- Špeciálny prípravok: Pri výskyte rozvinutej múčnatky, aj tesne pred zberom, odporúča „umývací postrek“ prípravkom Cocana (kokosové mydlo). Tento prípravok má vysoké pH (12,5-13) a dokáže infekciu eliminovať, pričom má tiež nulovú ochrannú lehotu.
Dôležitá poznámka k síre: Prípravky s obsahom koloidnej síry majú pre výrobu vína ochrannú lehotu až 42 dní. Zvyšky síry (rezíduá) v mušte môžu zlikvidovať kvasinky, ktoré sú takisto mikroskopickými hubami, a zabrániť tak kvasnému procesu. Preto sa síra používa len v prvej polovici vegetácie.
Kľúčom sú Zelené Práce a Starostlivosť o Pôdu
Peter Šťastný zdôrazňuje, že základom úspešného ekologického vinohradníctva je stopercentné a včasné vykonávanie zelených prác. Odlistenie zóny strapcov a dôsledný podlom sú nevyhnutné, pretože ekologické prípravky pôsobia kontaktne – kde sa nedostanú, tam neúčinkujú.
Namiesto čierneho úhoru udržiava v medziradí zelený pokryv, ktorý chráni pôdu pred eróziou a prehrievaním. Pravidelne investuje do zeleného hnojenia zmesami ako horčica biela, facélia či vika, ktorá viaže vzdušný dusík do pôdy. Vďaka tomu nikdy nepoužil ani gram minerálneho hnojiva s výnimkou granulovaného vápnika 1x za 4 roky.
Vinárstvo s Dušou: Pivnica z Roku 1822

Srdcom vinárstva je nádherná tufová pivnica, ktorej pôvod siaha do roku 1822. Peter ju zdedil po predkoch a svojpomocne ju výrazne rozšíril, pričom všetok vyťažený materiál vynášal ručne vo vedrách.
Pivnica udržiava stabilnú teplotu 12 °C, čo je ideálne pre pomalú, studenú fermentáciu. Tento proces, trvajúci niekedy až 28 dní, síce prebieha pomaly, ale zachováva maximum aromatických látok a eliminuje potrebu riadeného chladenia.
Filozofia spontánneho kvasenia: Od roku 2018 Peter nepoužíva selektované kvasinky. Po odkalení muštu ponechá malé množstvo jemných kalov, ktoré obsahujú prirodzené kvasinky z jeho vinohradu a pivnice, a tie naštartujú fermentáciu. Je presvedčený, že za takmer 200 rokov existencie pivnice sa v nej vyselektoval unikátny kmeň kvasiniek, dokonale adaptovaný na miestne podmienky. Aby podporil ich činnosť v chladnom prostredí, používa trojfázovú výživu pre kvasinky.

Jeho cieľom nie sú technologicky dokonalé vína, ale vína, ktoré odrážajú ročník a terroir, s určitou mierou autenticity, pričom sa však dištancuje od extrémnych oxidatívnych štýlov.
Odkaz a Vízia
Návšteva u Petra Šťastného ukázala, že ekologické vinohradníctvo nie je len o certifikátoch, ale o hlbokom prepojení s vinohradom, o každodennej prítomnosti, pozorovaní a preventívnych zásahoch. Jeho príbeh je dôkazom, že aj klasické odrody si po rokoch ekologického prístupu dokážu vybudovať vlastnú obranyschopnosť.
Spojenie poctivej práce vo vinohrade, úcty k histórii a modernej ekologickej praxe vytvára v Súdovciach vína s jedinečným charakterom a príbehom, ktorý stojí za to objaviť.

Dobrý den ,doplnte prosim do članku ,že taketo bio ošetrenie plati iba pre PIWI odrody ,lebo to zase bude metuce pre menej skusených pestovatelov .
Sira a meď pred kvetom a po kvete pre konvencne pestovanie je nedostačujuce pri dnešných tlakoch chorob a to už nehovorim o čiernej hnilobe .
pripravok cocana je velmi učinný pri silných tlakoch mučnatky ale do 24 hodin po cocane treba použiť dalši ochranný pripravok napr power of-K + bor Oil ,alebo nejaký cemický pripravok , inak učinok nebude taký ako by sa očakavalo .
Pestoval som v minulosti len bio a pri našich výmerach vinic v tzv slížoch ,kde jeden sused robi a druhý nie je to otazne a velmi obtiažne ,skor by som sa zameral na kombinovane postrekovanie ,jeden postrek bio a druhý chemický a určite by som nevynechal pripravky dynaly proti čiernej hnilobe ,je to klučový pripravok proti tejto chorobe .
Nesúhlasíme s tým, že bio vinárstvo je len pre Piwi odrody.
S ostatným suhlasim. Na budúci rok to chcem pokusne skúsiť aj s odrodou Muller Thurgau na určitej časti vinice, asi na dvoch radoch z ôsmich.
Potom sa budeme môcť k tejto téme vrátiť.