Použité postreky a ochrana proti chorobám

Posledný štvrtý postrek po kvete som urobil 25.7. 2025, čo je trochu neskôr ako som plánoval a to kvôli počasiu a dodaniu postreku proti peronospóre. Na posledný postrek tohto roku proti chorobám som použil:
Zorvec Vinabel proti peronospóre, kontaktno systémový 2 x (2x za sezónu)
Vivando proti múčnatke, systémový 3x (3x za sezónu).
Humix univerzál listové hnojivo 3x (3x za sezónu)
Agrovital biologické zmáčadlo 3x
Aktuálny stav vinohradu
S kvalitou hrozna a aj množstvom hrozna som zatiaľ veľmi spokojný. Rok 2025 je v porovnaní s rokom 2024 omnoho suchší, v roku 2024 do 5.8. napršalo 392,0 mm zrážok a tohto roku do 5.8 napršalo 254,5 mm zrážok čiže o 137,5 mm zrážok menej.
O suchých rokoch vieme, že v mušte a aj v budúcom víne bude zvýšený obsah bielkovín, preto na to treba pamätať a mušty, biele vína a ružové vína treba ošetriť vyššou dávkou muštového bentonitu pri odkalení a aj pri samotnom čírení vína. Ako vieme z minulosti čírenie vína je operácia, pri ktorej sa upravujú senzorické vlastnosti vína a odstraňujú sa látky, ktoré spôsobujú zákal, medzi tieto látky patria aj termolabilné bielkoviny.
Cukrovital K 400
Vo vinohrade sa naša činnosť pomaly končí, urobíme posledné pluškovanie medziradia, upravíme zelenú plochu vinohradu. Ja tento týždeň urobím postrek vinohradu s Cukrovitalom K 400.
Uvediem výhody tohto draselného hnojiva v organickej forme pre vinič:
- zvyšuje biosyntézu cukrov vo viniči
- umožňuje skorší zber a dozrievanie viniča
- efektívne zvyšuje obsah cukru vo viniči
- pri ošetrení viniča sa dosahuje zvýšenie obsahu cukrov v priemere o 1,5 °N
Cukrovital K 400 sa odporúča aplikovať 4 – 6 týždňov pred predpokladaním zberom v množstve cca 0,4 – 0,5 lit. na 10 árov vinohradu.
Aj tohto roku si už treba nakalibrovať pH meter pomocou kalibračných roztokov a refraktometer pomocou destilovanej vody. Podľa mňa, už na budúci týždeň, po 11.8.2025 už treba vykonať kontrolné merania hrozna cukornatosti a pH, hlavne u skorších odrôd. Metodiku zberu priemernej vzorky hrozna do sáčku, ako to robím ja, sme si už v minulosti opísali viackrát.
Ekologický prístup
Občas je v komentároch poukázané na to, že odporúčam viacej chémie na ošetrovanie viniča. Viem však, že v mnohých vinohradoch používajú aj viac postrekov ako ja, aby mali zdravé hrozno. Na ekologické vinohradníctvo som už trochu starý, ale som jeho podporovateľom. Fyzicky si už netrúfam robiť ochranu viniča od obdobia pred kvetom (pred kvetom striekať 2 x každých 5 dní od 31.5. 2025) až do tohto obdobia 25.7. 2025, čiže cca 55 dní a striekať každý cca 5 deň. Takéto podmienky uvádza výrobca ekologického postreku Folicit – Bioka, Slovensko. Čiže počas tohto roku by som striekal asi 2x do kvetu a 11 krát po kvete, spolu 13 krát. Na jeden postrek by som potreboval cca 1 liter Folicitu ktorý je ponúkaný za cca 22,14 Eur. 13,0 x 22,14 = 288,0 eur.
Folicit je prírodný produkt s obsahom účinných látok ako je sójový lecitín do 70% a slnečnicový olej do 30%, ktoré aktivujú fyziologické funkcie rastlín a tým stimulujú produkciu fytoalexínov. Okrem toho Folicit vytvára nepriaznivé prostredie pre rast húb a plesní. Pôsobí proti múčnatke aj peronospóre. Je to jedna z ciest do budúcna, treba vyskúšať a podeliť sa o skúsenosť s ostatnými, ja váham, ale uvažujem nad jedným radom na budúci rok, na porovnanie.
Ochranná doba postreku
V závere vinohradníckeho roku upozorňujem na to, aby vinohradníci dali pozor na dodržanie ochrannej doby postrekov do zberu hrozna, to je doba za ktorú garantuje výrobca, že sa postrek odbúra z viniča.
Zorvec Vinabel a Vivando s ktorými som striekal 25.7. 2025 majú ochrannú dobu 28 dní, čiže minimálne do 22.8. 2025 by som nemal robiť zber hrozna. V mojom vinohrade predpokladám zber hrozna na začiatku septembra, ale to závisí od počasia.
Zhodnotenie vinohradníckeho roka
Keď si zhodnotím tento vinohradnícky ročník 2025 do tohto obdobia, môžem povedať, že klasické choroby s ktorými sme sa trápili v minulosti, peronospóra a múčnatka sa tohto roku v mojej vinici neobjavili. V súčasnosti, pri dozrievaní hrozna, nám už hrozí už len nebezpečenstvo od rôznych plesní a hnilôb.
Plesne
Prvá ktorá dala tohto roku o sebe vedieť je Čierna hniloba listov a bobúľ viniča – giňardia. Vhodnými podmienkami na šíreniu tejto hniloby je teplé a daždivé počasie. Optimálna teplota je 27°C a ovlhčenie listov. K napadnutiu bobúľ dochádza najčastejšie v období veľkosti hrášku. Vyvinuté listy a zrelé bobule už nie sú na napadnutie čiernou hnilobou citlivé. Zriedka môže dôjsť k infekcii bobúľ alebo listov čiernou hnilobou aj koncom júla.
V mojej vinici sa čierna hniloba na hrozne nevyskytla. Myslím si, že je to preto, lebo som použil počas roku 2x postrek Dynali, ktorý je autorizovaný proti čiernej hnilobe. O tejto chorobe je v odborných článkoch uvedené, že v našich podmienkach táto choroba nemá hospodársky význam, pri bežnej ochrane je jej škodlivosť spoľahlivo regulovaná, čo je asi aj pravda, lebo s touto chorobou som sa ja až do tohto roku nestretol, ale tohto roku sa objavila u viacerých drobných vinohradníkov a na viacerých miestach.
Ďalšou plesňou, ktorá začína ohrozovať po chladnom a daždivom počasí naše hrozno je Sivá pleseň ktorá sa šíri najmä vo vlhkom a daždivom počasí, pri vysokej vlhkosti vzduchu a pri teplotách od 15 do 25 °C.
K jej šíreniu napomáha mechanické poškodenie rastlín, ako napríklad krupobitím alebo napichnutie škodcami. Pleseň sivá preferuje vlhké prostredie. Vysoká vlhkosť vzduchu (nad 85%) a prítomnosť kvapiek vody na povrchu rastlín podporujú jej šírenie. Za posledných 30 dní priemerná teplota je 21,0 °C, vlhkosť vzduchu 71,0% a spadlo cca100,0 mm zrážok, tak tlak tejto choroby narastá. Aj signalizácia už udáva slabý tlak na tento týždeň, verme, že teplé a suché počasie potlačí a zastaví jej šírenie.

Úpal a spála
Aj tohto roku v mojej vinici prejavili dôsledky slnečného žiarenia a to úpal a spála. Úpal a spála sú dva rozdielne problémy, ktoré môžu postihnúť vinič v dôsledku slnečného žiarenia. Úpal je spôsobený dlhovlnným infračerveným žiarením, ktoré prehrieva bobule, kedy sa bobule zohrejú aj na vyše 50°C.
Žiarenie spôsobuje na bobuliach prepadnuté škvrny, ktoré od stredu postupne hnednú, scvrkávajú sa, príznaky sa prejavujú z osvetlenej strany strapca až celé bobule usychajú. Úpal – čiže tepelné infračervené žiarenie spôsobuje na žiarením prehriatych listoch nekrotické odumreté škvrny, až celé listy môžu odumrieť – uschnúť.
Zatiaľ čo spála je spôsobená krátkovlnným UV-B žiarením a môže spôsobiť poškodenie pletív na listoch.
Šupka bobúľ zo strany ožiarenia slnkom postupne hnedne, hnednutie sa zosilňuje, až sa na bobuliach objavia preliačiny. Spála – UV-B žiarenie sa na listoch prejavuje hnedofialovým zafarbením ožiarených častí listov, ktoré neskôr odumierajú, ale na rozdiel od úpalu si ponechávajú nádych hnedofialového zafarbenia.
Ochrana proti úpalu a spále je obmedzená, dokázalo sa, že po ošetrení terpénovým prípravkom Agrovital sa, príznaky poškodenia viniča UV-B žiarením zmierňujú. Aj obmedzené použitie kontaktných prípravkov, hlavne pri vyšších teplotách znižuje poškodenie viniča slnečným žiarením.
ESCA
S čím naďalej vo svojej vinici zápasím je choroba ESKA, táto choroba predstavuje značné ekonomické hrozby pre vinohradníctvo na celom svete, pričom Slovensko nie je výnimkou a ani moja vinica. ESCA je komplexné ochorenie dreva viniča. ESCA je vaskulárne, čiže cievne ochorenie viniča. Jeho primárnym dôsledkom je strata hydraulickej vodivosti rastliny, čo je spôsobené upchávaním cievnych zväzkov tylózami – mozoľovitými časťami alebo gélom.
Pôvodcom ESCA nie je jediný konkrétnym patogénom, ale je to choroba vyvolaná skupinou viacerých druhov drevokazných húb. Preto ochorenie sa prejavuje viacerými nekonštantnými vonkajšími príznakmi a formami ochorenia. To znamená, že samotná prítomnosť jednej huby nemusí viesť k plnému syndrómu ESCA, ale ide skôr o synergický – spoločný efekt viacerých patogénov.
Príznaky ESCA sa môžu prejaviť kedykoľvek počas vegetačného obdobia. Rozlišujú sa dve hlavné formy priebehu ochorenia: chronická a akútna.
Chronická forma sa prejavuje postupným chradnutím rastliny.
- Na listoch: Typickým prejavom je medzižilové „prúžkovanie“ (striping), ktoré sa vyznačuje zmenou farby a vysychaním tkanív okolo hlavných žíl. Pri bielych odrodách sa objavujú žlté škvrny, zatiaľ čo pri modrých odrodách sú to tmavočervené až červenofialové škvrny.
- Tieto škvrny sa postupne zväčšujú a od stredu nekrotizujú – odumierajú, čo dodáva listom charakteristický „tigrovaný“ vzhľad. V pokročilom štádiu môžu listy úplne vyschnúť a predčasne opadnúť.
- Na bobuliach: Objavia sa malé, okrúhle, tmavé škvrny, často ohraničené hnedo-purpurovým prstencom. Bobule môžu praskať a vysychať. Napadnuté bobule nedozrievajú, majú horkú príchuť a často opadávajú zo strapcov.
- Na dreve: Prierez postihnutých kmeňov, ramien alebo kordónov odhaľuje koncentrické kruhy tvorené tmavými škvrnami alebo nekrotické zóny odumretého dreva s viditeľnou svetlou strednou časťou. U starších rastlín dochádza k práchniveniu jadrového dreva.
Akútna forma, známa aj ako „apoplexia“, vedie k náhlemu odumieraniu celej rastliny. Počas horúcich letných mesiacov môže dôjsť k veľmi nápadnému a rýchlemu uschnutiu listov a strapcov už v priebehu niekoľkých dní.
Dôležité je poznamenať, že príznaky na listoch sa môžu objaviť na napadnutých kroch aj bez toho, aby sa prejavili na bobuliach, a naopak. V niektorých prípadoch sa môžu vonkajšie symptómy objaviť aj bez zjavných vnútorných symptómov dreva.
Tento jav naznačuje, že vizuálna diagnóza založená výlučne na vonkajších prejavoch môže byť zavádzajúca a pre presné posúdenie rozsahu ochorenia je nevyhnutná aj kontrola vnútorných štruktúr dreva.
Primárna infekcia ESCA nastáva predovšetkým cez rany na dreve, ktoré vznikajú pri reze. Najrizikovejšie obdobie pre infekciu je od jesene do jari, najmä počas vlhkého počasia, kedy sa uvoľňujú spóry húb. Rezané rany môžu zostať náchylné na infekciu niekoľko týždňov po reze.
Charakteristickým rysom ESCA je jej dlhé latentné obdobie. Hoci infekcia prebieha v mladších viničoch, symptómy sa môžu prejaviť až po 5-7 rokoch od infikovania. Akonáhle sa patogén usadí v dreve, stáva sa trvalou, lokalizovanou infekciou, ktorú nie je možné likvidovať bežnými fungicídnymi aplikáciami.
Rozvoj ochorenia ovplyvňujú aj rôzne stresové faktory a podmienky prostredia:
- Kvalita sadbového materiálu: Viniče pochádzajúce z infikovaných materských rastlín sú významným zdrojom mladých infekcií ESCA.
- Stresové faktory: Podvýživa, zlé odvodnenie, zhutnenie pôdy, vysoké úrody na mladých rastlinách a nevhodná výsadba (napr. do zle pripravenej pôdy alebo nesprávne vykopaných jám) môžu prispieť k rozvoju ochorenia.
- Používanie ochranných túb (grow tubes): Bolo zistené, že používanie ochranných túb môže súvisieť s týmito chorobami, pravdepodobne tým, že uprednostňujú rast výhonkov pred rastom koreňov, čím narúšajú vyvážený vývoj rastliny.
Prevencia a kultúrne opatrenia
Prevencia ESCA je primárne založená na dôsledných kultúrnych praktikách a hygiene, pretože chemická liečba existujúcich infekcií v dreve je náročná až neúčinná.
Vo vinohrade:
- Správny rez:
- Vyhnúť sa veľkým rezom, ktoré vytvárajú rozsiahle rany.
- Rezať v suchom, chladnom a slnečnom počasí, aby sa rany rýchlo vysušili. Vyhnúť sa rezu počas a bezprostredne pred vlhkým počasím, pretože spóry húb sa šíria počas dažďa.
- Používať alternatívne metódy rezu, ako je oneskorený rez alebo dvojitý rez , pri ktorom sa najprv ponechá dlhší pahýľ, ktorý sa odreže neskôr v suchom počasí.
- Rezať pod uhlom, aby sa zabránilo hromadeniu vody na povrchu rezu; ideálne je orientovať rez tak, aby smeroval nadol.
- Rezať do starého dreva čo najmenej, pretože veľké rezy na starom dreve sa zle hoja a zostávajú trvalými vstupnými bránami pre infekciu.
- Ochrana rezných rán: Ošetrenie rezných rán tmelmi alebo nátermi s fungicídmi (napr. B-Lock, Spur Shield, Vitiseal, meď, maneb, flusilazol, karbendazim) je účinné, ak sa vykoná do 24 hodín po reze.
- Sanitácia:
- Odstrániť všetky choré zvyšky z vinohradu a zničiť ich (spálením, nie odkladaním ani pochovávaním), aby sa znížila celková záťaž inokulom.
- Dezinfikovať nástroje po každej operácii, najmä pri prechode medzi chorými a zdravými viničmi. Odporúča sa prerezávať najskôr najzdravšie a najmladšie vinice.
Sme na konci vinohradníckeho roku 2025, verím, že už úspešne záver vinohradníckeho roku zvládneme a do svojich pivníc si donesieme kvalitnú surovinu na výrobu vína, obratú v správnom technologickom čase, na výrobu dobrého vína.