Príspevok

Práce vo vinohrade, druhá polovica júna

Práce vo vinohrade, druhá polovica júna

Vinica je vo vývojovej fáze – bobule hrozna vo veľkosti hrášku. Vo vinici som zrealizoval v poslednom období tieto práce:

  • 11. – 12. 6.2024 – prvé snímanie vrcholcov
  • 14.6.2024 – druhý postrek po kvete s
    CabrioTop –  kombinovaný dvojzložkový fungicíd proti perenospóre a aj múčnatke.
    Thiovit Jet – proti múčnatke – kontaktný prípravok
    Zmáčadlo Agrovital a listové hnojivo.

Po realizácii druhého postreku po kvete som chcel pristúpiť k prihnojeniu vinohradu s NPK. Doporučené je toto hnojivo pridať aj po odkvitnutí v množstve cca 50 g/m2. No dážď 16.6. 2024 v množstve 14,5 mm, vinicu znovu tak zalial, že jediné čo som mohol robiť bolo to, že som vinicu 18.6. 2024 pokosil, pretože už dva týždne je vinica mokrá a narástla mi 5 – 7 cm zelina. 19.6. 2024 som rozhádzal hnojivo a vinicu zrotavátorujem, aby som hnojivo zapravil do pôdy.

Vzhľadom na to, že pri realizácii druhého postreku po odkvitnutí hrozna bolo veľa dotazov na to aký postrek majú vinohradníci použiť, keď Cabrio Top nemôžu zohnať, nakoľko jeho použitie končí, rozhodol som sa túto tému trochu rozvinúť.

Minule sme si uviedli, že pri použití systémových prípravkov platí zásada, lepšie povedané odporúčanie výrobcov, že tie isté systémové prípravky by sa počas jednej sezóny mali použiť len tri krát. A to tak, že 2x za sebou, potom použiť iný systémový prípravok s inou účinnou látkou a potom použiť daný systémový prípravok 3x a v danej sezóne dosť.

Je to kvôli rezistencii, aby sa daná choroba nestala odolnou na daný postrek a daný postrek by nebol dostatočne účinný. Toto ale neplatí pri kontaktných prípravkoch, u tých nevzniká odolnosť choroby na prípravok – rezistencia, čiže ich môžeme použiť aj viackrát za sebou.

Preto uvediem niektoré kontaktné prípravky, ktoré sú rovnocenné a ktoré môžete používať celú sezónu. Nevýhodou kontaktných prípravkov je to, že majú krátky ochranný účinok 4 – 7 dní a pôsobia len tam, kde rastlinu zasiahnu:

Na múčnatku:

  • Thiovit JET
  • Kumulus WG
  • Karathane New – ten má však obmedzenie, môže sa použiť maximálne 4 x za sezónu.

Na peronospóru:

  • Champion 50 WG
  • Polyram WG
  • Kocide 2000

Na rozdiel od kontaktných prípravkov, v prípade systémových prípravkov je účinná látka roznášaná po všetkých častiach rastliny vnútornými šťavami rastliny, preto sa dostane aj tam, kde nebola nastriekaná a chráni rastlinu vo všetkých jej častiach. Ďalšia výhoda je, že systémové prípravky majú dlhšiu ochrannú dobu a to 8 – 14 dní.

Uvediem niekoľko rovnocenných prípravkov systémových, proti peronospóre:

  • Profiler WG
  • Orvego

S uvedenými prípravkami som pracoval a mám s nimi dobré skúsenosti.

Systémové prípravky proti múčnatke:

  • Vivando
  • Dynali
  • Topas 100 EC, 2x za sezónu

Ja sa vo svojich príspevkoch vždy snažím dopredu upozorniť na to čo si treba v predstihu zabezpečiť na najbližší postrek.

Teraz sa teba pripraviť na to, že hrozno sa rýchlo vypĺňa a môže sa stať, že v priebehu týždňa až desiatych dní, bude treba zrealizovať samostatný postrek do strapcov hrozna proti plesni sivej pred uzatváraním strapcov.

Ako postrek použijem jeden z prípravkov, ktorý bude ekonomický najvýhodnejší:

  • Teldor 500 SC
  • Scala
  • Switch

K postreku proti plesni sivej pridám aj jeden z kontaktných prípravkov proti múčnatke, najskôr Karathane New. Postrek budem striekať len do zóny strapcov.

Striekať uvedený postrek (cena je vyššia) proti plesni sivej na listovú plochu viniča mimo zóny strapcov je zbytočné a neekonomické.

Pred realizáciou uvedeného postreku do strapcov je dobré ak si z jednej strany rady viniča, v oblasti strapcov, čiastočne vinič odlistíme.

Ja mám vinicu orientovanú juh – sever, Slnko vychádzajúce na východe osvetľuje jednu stranu viniča a pri západe druhú stranu viniča. 

V posledných troch rokoch som odlistoval východnú stranu viniča a vo vinici sa mi na strapcoch hrozna objavoval úpal a spála hrozna, teraz budem odlistenie robiť na západnej strane viniča.

YouTube player

2 thoughts on “Práce vo vinohrade, druhá polovica júna

  • igor_sklenar

    Dobrý večer,
    Nezohnal som Folpan a postriekal som Dynali + Orvego +Ferovital + Agrovital. Je to problém, ak som nenašiel chorobu a použil som systemový prípravok na perenospóru ? Vinohrad nie je poškodený ľadovcom,
    Ďakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Related Posts