• Ružové vína

    Ružové vína

    V poslednom príspevku z 10.10. 2024 sme sa zaoberali klasickým spôsobom výroby vína bezzásahovým a zrením vína. Dnes by som sa chcel venovať téme, ktorú sme počas tohto roku rozoberali len čiastočne  a to ružovým vínam. Ak si trocha zaspomínam na minulosť, tak v našej oblasti do roku cca 1995 vo výrobe vína dominovali biele vína cca 55%, červené vína…


  • Bezzásahová výroba vína a Zrenie vína

    Bezzásahová výroba vína a Zrenie vína

    Dnes by som sa chcel venovať téme zrenia vína. Medzi nami malovinármi je stále značná skupina vinárov, ktorí sa venujú klasickému, alebo bezzásahovému spôsobu výroby vína, od spracovania hrozna, až po jeho finalizáciu. Jedinou látkou, ktorú využívajú pri výrobe vína je síra, plátková, alebo ako pyrosíričitan draselný. Zásahy do vína sa pomocou vhodných prípravkov nerealizujú,…


  • Krášlenie vína

    Krášlenie vína

    V poslednom príspevku z 16.9. 2024 sme sa zaoberali čírením vína. Vína ktoré som vyčíril, nechám sedimentovať na bentonitových kaloch 10 – 14 dní. Potom nasleduje stiahnutie vína z bentonitových kalov a nechanie vína vyčistiť v podobe vystabilizovaného vína, nasleduje filtrácia vína, alebo víno hneď z bentonitových kalov filtrujem. Tu je zvýšené nebezpečenstvo zanesenia filtračných vložiek bentonitovými kalmi. V minulosti som sa…