Začiatkom marca na internetovej stránke GALATI vitis, uverejnil Ing. Gašpar Vanek CSc článok o vápnení vinohradu. V súčasnosti je to stále ešte aktuálna téma pre drobných vinohradníkov. V článku sa píše: Udržiavacie vápnenie odporúčam robiť každý rok, preto že aplikovaný vápnik (aj vo forme mletého vápenca) sa pohybuje v pôde veľmi rýchle a dodaný vápnik sa vyplaví z rizosféry viniča praktický už v priebehu jedného roka. Mletý vápenec aplikujeme na povrch – na široko.
Vápnenie vinohradu pozitívne ovplyvňuje viaceré ukazovatele vo vinohrade:
- Udržiava a vylepšuje pôdnu štruktúru
- Zlepšuje príjem takmer všetkých živín
- Zvyšuje sa odolnosť viniča voči fyziologickým poruchám, vrátane chlorózy
- Zvyšuje sa odolnosť viniča voči hubovým patogénom
- Rastie odolnosť viniča voči virózam
- Rastie kvalita dopestovaného hrozna a harmonizácia zloženia hrozna.
Ročná dávka pre udržiavacie vápnenie sa pohybuje okolo 2 – 3 kg na jeden ár CaO, čiže oxidu vápenatého, t.j. po prepočte a úprave cca 3 až 6 kg na ár, jemne mletého vápenca Ca CO3, čiže uhličitanu vápenatého.
V prípade, že sme sa udržiavaciemu vápneniu dlhšie nevenovali vo vinohrade, čo je v prípade drobných vinohradníkov, asi dosť veľká skupina, doporučujem sa tomu trocha viac venovať a zakúpiť si jednoduchý pôdny tester na pH – BEN-TEST, pomocou ktorého si zmeriame pH pôdy a podľa priloženej tabuľky, si vieme aj bez zložitých a finančne náročných pôdnych analýz, určiť dávku vápnika aj v podmienkach malo vinohradníka.
Potreba vápnenia
pH | ľahká pôda t CaO/ha | stredná pôda t CaO/ha | ťažká pôda t CaO/ha |
<4,5 | 0,60 | 1,00 | 1,30 |
4,6 – 5,0 | 0,45 | 0,70 | 0,90 |
5,1 – 5,5 | 0,30 | 0,50 | 0,60 |
5,6 – 6,5 | 0,20 | 0,30 | 0,40 |
6,6 – 6,9 | 0,20 |
Upozorňujem na túto skutočnosť preto, lebo Ing. Vanek G. CSc vo svojom článku uvádza, že vápnenie vinohradu, napomáha aj k potlačeniu múčnatky, preto že sa zlepší prísun živín do viniča a vinič sa stáva odolnejším voči všetkým chorobám. Rok 2013, bol rokom múčnatkovým, začnime s prevenciou proti tejto chorobe, hneď od začiatku vegetačného obdobia a pristúpme radšej k lacnému a jednoduchému meraniu pH pôdy a vápneniu, ako potom k realizácii drahých na prácu a čas náročných postrekov proti múčnatke.
Komentáre:
0# 2015-08-27 12:58
0# 2015-11-28 17:33
andrej1111 2015-08-26 07:46