Pýtali ste sa nás 2013

Starostlivosť o pôdu v medziradí

 Zdravím toto fórum. Vyzerá, že by som tu mohol nájst vela uzitocnych informacii…

Som zacinajuci vinohradnik v malo meritku – vysadil som tento rok 60 krikov (Rizling vlassky+Leanka). Nasiel som vela info o ochrane vinica, ale velmi malo o starostlivosti o podu vo vinohrade. Tento rok som sa dost natrapil s burinou v medziradí, až to ho bolo moc… Asi 5 krat som kosil, rucne vyplieval, okolo krikov okopaval motykou.
Chcel by som poprosit o radu ako sa starat o pôdu nasledujuce roky… Nechcem dat sancu otrvanym burinam (pyr atd.), ktorych sa tazko zbavuje. Mam dilemu, ci vysiat na jar nejaku trávovú zmes do medziradia alebo nicit burinu chemicky. Co doporucujete?
Vdaka
Ivan

Kto kopandes, ten pijandes vraveli naši starý rodičia. Nie som odborník na všetko, som predovšetkým vinár, ale ako malo vinohradník mám vyskúšané dve metódy ktoré sú v podmienkach malovýroby veľmi účinné proti burine. Prvá metóda je založená na jesennom za orávaní vinice, teda v súčasnom období po zbere hrozna a na jarnom od orávaní vinice, keď sa začne objavovať prvá zelená zelina. Potom stačí ešte 2-3 krát vinicu zrotavatorovať a okolo hláv ošintovať a vinica je celý rok čistá. Druhá metóda je chemická, teraz v súčasnom období postriekať zelinu s postrekom proti burine- fondo , kaput, glyfogan s niektorým s týchto prípravkov a na jar bude vinica úplne čistá bez buriny. Po vyrastení prvej zeliny na jar, chemický postrek zopakujem a až potom pristúpim k rotavátorovaniu vinice, do zberu potom realizujem 3 – 4 krát rotavátorovanie vinice a šintovanie okolo hláv a vinica je po celý rok bez buriny. Výhodou je aj to, že rez viniča sa realizuje po zelenom poraste nie po blate, zelený porast na jar uschne  úplne do sucha.

Meranie hodnôt

 Dobrý deň pán Porubský ,pravidelne čítavam vaše poznatky a sledovanie viniča ale teraz ste sa omeškali ale uznávam pretože viem koľko prace je s vinohradom a aj s vínom či spracovaním. Ale píšem hlavne preto lebo som dnes 25.8 robil meranie na MT a bol som milo prekvapený cukor refraktometer cca 17-18 priemer kyseliny 9 čo vlani v takúto dobu bolo 6 merané regentom a ph 2,9.Vytlačil som bobule zberané po celom viniči, Vlani som oberal cukor 19 kys.5 doložil som 300gr kys vínnej na 300l a víno je vynikajúce a svieže ešte aj dnes s obsahom 40gr síry a malo veľmi dobré hodhotenie aj na degustáciách. každý rok sa na ten muller tuším napriek tomu že ho vela vincúrov zatracovalo, mal som ho dokonca na jednej sutaži v rozstrele. O meraniach ďalších odrôd vám napíšem neskôr a som z LEvického okresu.

Som rád, že Vás moje príspevky pre drobných vinárov zaujali a ďakujem za zaslané hodnoty, je dobre keď aj my drobní vinári si vymieňame poznatky a skúsenosti, posúva nás to ďalej pri výrobe vína. Ja vína z okolia Levíc poznám dobre, pôsobil som aj dva roky vo vinárskych závodoch v Leviciach. Aj ja mám odrodu Muller – Thurgau v obľube, pestujem ju vo svojej vinici a oberal som Muller – Thurgau , teraz v sobotu 31.8.2013, cukornatosť bola 17°NM a pH- 3,3, tento okamih som pokladal za správny okamih technologickej zrelosti hrozna. Vzhľadom na priebeh počasia, striedanie teplých dní s chladnými nocami, aj ja vkladám do tejto odrody veľké nádeje. Možno budeme mať možnosť ochutnať naše Mullery niekde na výstave vín, prajem veľa vinohradníckych a vinárskych úspechov.

Ochrana viniča

Dobrý deň!
Prosím Vás poradte mi. Mam na viniči roztoče a obalovače. S čím a kedy mám ošetriť vinič a môžem miešať tie postreky s postrekmi na pernospóru, múčnatku a s listovím hnojivom. Mám ošetriť všetky hlavy viniča, alebo len tie napadnuté?

Dobrý deň
Doporučujem pri termínoch ošetrovania viniča sa riadiť ochranárskym kalendárom, ktorý vypracoval Ing. Gašpar Vanek csc, ktorý si môžete stiahnuť na našej stránke (na stiahnutie). Kontaktné postreky proti perenospóre (dithane, folpan) a múčnatke (thyovit, kumulus), ktoré treba aplikovať v súčasnom období je možné miešať s prípravkami proti obalovačom (calypso, decis), roztočom (apollo, nissorun). Dôležité je aby sa miešali v celom objeme postreku na aký sú doporučené, nie v menšom objeme pri vysokej koncentrácii, pretože by mohlo dôjsť k vzájomnej reakcii. Je nutné postriekať celý vinohrad, pretože roztoče a roztočce sa môžu šíriť z nepostriekaných hláv na postriekané. Uvedené postreky bolo nutné aplikovať skôr pri 4-5 listoch. V súčastnom období majú dané postreky ešte význam.

Dobrý deň!
Ďakujem za radu.
Ešte sa chcem spýtať či môžem s danými postrekmi miešať aj listové hnojivo, proti chloróze (ferovit)?

Podľa mojich doterajších skúseností ano. Odporúčam zakaždým preštudovať etiketu daného výrobku.

Dobrý deň pán Porubský!
V prvom rade Vám chcem poďakovať za predošlé informácie.
Teraz sa chcem spýtať na to listové hnojivo proti chloróze (ferovit). Zatiaľ som ho ešte nepoužil, lebo sa nemá používať pri kvitnutí viniča. Ale keďže je už po kvitnutí, smiem ho teraz použiť?
Ďalšia moja otázka sa týka zatrávnatenia vinice. Pred tromi rokmi som nasadil do vinice trávu, je všade vo faldoch aj pod hlavami. Napíšte mi čo si o tom myslíte. Pár ľudí mi povedalo, že to nie je dobre a že by som aspoň pod hlavami nemal mať tú trávu. Teraz neviem čo mám spraviť, tá tráva je originál do viníc a ovocných sadov.

Dobrý deň

Ferovit Vám doporučujem hlavne vtedy keď sa objavuje choroba chloróza (žltnutie listov…), v prípade že danú chorobu nemáte postačuje používať listové hnojivo na báze vápnika napríklad rosatop vápenatý.

Zatrávenie viniča v suchých rokoch je pre vinohrad veľmi stresujúce, pretože pri trávnatých plochách trpí nedostatkom vlahy. Vo všeobecnosti sa využíva systém zatrávnenia každého druhého radu. V nezatrávnenom rade sa realizuje aj hnojenie vyniča. Vo Vašom prípade by som určite doporučoval odstrániť minimálne trávnatý porast pod hlavami viniča a venovať sa intenzívne listovej výžive, pretože hnojivo ku koreňom viniča už nemáte cez trávnatú plochu kade zapraviť.

Komentáre:

Vojto Kóňa 2013-12-26 11:56

Dobrý deň, čítal som o potrebe vápnenia vinohradu dokonca každoročného, zrejmä z dôvodu prekyslenej pôdy. Bežný drobnopestovate ľ si asi nebude dávať robiť rozbor pôdy, skôr sa bude riadiť vonkajšími znakmi prekyslenia pôdy. Poprosím o radu : aké sú vonkajšie znaky prekyslenej pôdy na viniči, možno na vápnenie použiť bežné stavebné vápno a zhruba v akom množstve ?

admin 2013-12-28 22:33

Ano na daný vinohrad môžete použiť aj stavebné vápno avšak na jeseň. Čo sa týka overenia si kyslosti pôdy vo vinohrade, môžete si pôdu otestovať pomocou prípravku ktorý máme v eshope pod názvom pH tester pôdy, kde je aj videonávod http://eshop.vinoavinarstvo.sk/home/59-ph-tester-pody.html

 konavojt 2014-02-14 09:36

Dobrý deň, pred časom som sa pýtal na vápnenie vinohradu. Samozrejme nemôže byť každý odborníkom na všetko, preto som hľadal na nete ďalej. Keďže výsledok by mohol zauímať aj ďaľších vinohradníkov, pripájam tabuľky ( zdroj www.galati.sk ) :

Informatívne hodnotenie zásobenosti vinohradníckych pôd živinami (výluh podľa Mehlicha III.)
Stredná (vyhovujúca) zásoba
Živina Pri pH Stredný (vyhovujúci) obsah živín – mg/kg pôdy
ľahká pôda stredná pôda ťažká pôda
Fosfor (P) 7,2 41 – 70
Draslík (K) – 100 – 220 125 – 250 180 – 310
Horčík (Mg) – 80 – 180 105 – 225 170 – 300

Potreba vápnenia
pH ľahká pôda
t CaO/ha stredná pôda
t CaO/ha ťažká pôda
t CaO/ha

2 komentáre k “Pýtali ste sa nás 2013”

  1. Livia píše:

    Dobrý deň, chcem sa spýtať môžem do radu z vinicom nasypat kamienky proti burine a pod ne dat fóliu a okolo hláv by som nechala len zem aby kamienky nepalili vinič. Ide o to ze vinič mam pri susedovom plote a na pletie mam zlu dostupnosť. Dakujem za rady a info.

    1. Peter Porubský píše:

      Môže to tak byť, len je dôležité aby mal vinič dostatok vlahy a preto ho je nutné zalievať, nakoľko textília neprepúšťa vodu.

Napísať odpoveď pre Peter Porubský Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *