Začiatok tohto roku je s porovnaním s rokom 2024 rozdielny, je chladnejší a tým je aj vegetácia trochu posunutá, spomalená. Potvrdzujú to aj dátumy pri porovnávaní roku 2024 a roku 2025:
Fáza | 2024 | 2025 | Rozdiel v dňoch |
Slzenie | 16.3.2024 | 26.3.2025 | 10 |
3- 5 lístok | 12.4.2024 | 26.4.2025 | 14 |
Kvitnutie planič | 07.05.2024 | 09.5.2025 | 2 |
9 + list. | 29.4.2024 | 10.5.2025 | 11 |
Kvitnutie samorodák | 14.5.2024 | 22.5.2025 | 8 |
Kvitnutie Müller Thurgau | 19.5.2024 | ||
Pred kvetom | 20.5.2024 |
Ale aj tak je predpoklad, že hrozno začne kvitnúť pomerne skoro v porovnaní s inými rokmi. Ja mám zaznamenaných od roku 2013 päť začiatkov kvitnutia: 3.6.2013, 5.6.2014, 2.6.2015, 12.6.2023 a 19.5.2024. Vždy bol začiatok kvitnutia hrozna v júni, až na rok 2024, ktorý bol naozaj mimoriadny a začiatok kvitnutia bol v máji. Tohto roku to vyzerá na dátum medzi 27. – 31. májom.
Zopár údajov o postreku pred kvetom, ktorý budem robiť vzhľadom na priebeh počasia asi až v závere mesiaca máj. Je pravda, že samorodák na ktorom sledujem začiatok kvitnutia začal 22.5.2025 št. trochu kvitnúť, ale nočný dážď a ochladenie toto kvitnutie úplne zastavili a na druhý deň nepokračovalo, zastavilo sa, ranná teplota bola 11,0°C a cez deň cca 13,0°C. Chladné počasie odďaľuje začiatok kvitnutia. Samotné kvitnutie môže chladné počasie spomaliť a v prípade silného ochladenia pod 10°C aj zastaviť. Peľ dobre klíči pri teplote 20 – 30 °C. Nevyhovujúca je teplota pod 15 °C, ale aj nad 38 °C.

A teraz zopár údajov o postreku pred kvetom viniča, ktorý budem robiť s veľkou pravdepodobnosťou v závere mesiaca máj. V minulých troch rokoch som využíval pred kvetom kombináciu postrekov Profiler WG – na peronospóru a Vivando – na múčnatku. Keďže po tomto dlhodobom používaní hrozí, že by dané mikroorganizmy húb peronospóry a múčnatky mohli byť rezistentné, odolné voči daným postrekom, postreky by nemuseli dobre účinkovať, rozhodol som sa ich použitie nahradiť inými postrekmi.
Ja za veľmi dobré postreky pokladám postreky kombinované s kontaktným a systémovým účinkom a taký je práve postrek proti peronospóre Orvego. Orvego – kombinovaný fungicíd so systémovým a kontaktným účinkom určený na ochranu viniča proti peronospóre. Prípravok sa aplikuje v rastovej fáze viniča od jasne viditeľnej metliny po jasne sfarbené bobule maximálne 3x za sezónu. Interval medzi aplikáciami je 10 – 14 dní. Prípravky ktoré majú kontaktný účinok a aj systémový účinok pokladám za veľmi dobré, pretože kontaktná časť prípravku pôsobí proti chorobe ihneď a systémová časť prípravku za 1 – 2 dni. Čiže sa navzájom vhodne dopĺňajú.
Dynali – je systémový prípravok, proti múčnatke viniča, obsahuje dve účinné látky s preventívnym aj kuratívnym účinkom, čiže dané látky sú schopné nielen zabrániť vzniku múčnatke, ale aj zastaviť už vzniknutú infekciu, spravidla tesne po jej vzniku. Okrem toho, že pôsobí proti múčnatke, pôsobí aj proti červenej spále a čiernej hnilobe viniča.
Do postreku spolu s Orvegom a Dynali pridám listovú výživu Humix bór to je špeciálne tekuté hnojivo s kombinovaným účinkom obsahujúce bioaktívne prírodné látky nevyhnutné pre výživu viniča hroznorodého so zastúpením bóru, makroživín a mikroelementov. Hnojivo svojím zložením aktívne podporuje výživu viniča hroznorodého a eliminuje deficit bóru, stimuluje regeneráciu poškodených rastlinných pletív, priaznivo pôsobí proti plesniam a hubovým chorobám.
Zmáčadlo Silwet star je látka na zlepšenie pokryvnosti ošetrených častí rastlín postrekovou kvapalinou. Zvyšuje zmáčavosť a priľnavosť postrekovej kvapaliny. Zvyšuje odolnosť proti zmytiu dažďom, stabilizuje účinok pesticídov, zníženú penivosť postrekovej látky.

Verím, že uvedené postreky budú vhodnou kombináciu na ošetrenie viniča pred kvetom a ochránia naše vinohrad proti škodlivým chorobám.