Príspevok

Zelené práce vo vinohrade pred kvetom BBCH 30 – 52

Zelené práce vo vinohrade pred kvetom BBCH 30 – 52

Od posledného postreku vo vinici 10.5. 2025 je počasie stále skôr chladné ako teplé, dá sa povedať, že je také na aké sme boli v minulosti zvyknutí v tomto období, okolo sviatku Pankráca, Serváca, Bonifáca a Žofie, ľudovo nazývaných zamrznutými svätými, pretože v tomto období prichádzalo ochladenie, ktoré bolo často spájané aj s rannými mrazmi. Teraz, v našej lokalite sa ranné mrazy nevyskytli, najnižšia teplota bola ráno 9.5. 2025 1,3°C a 16.5.2025 2,5°C. Kolegovia vinohradníci z okolia Banskej Bystrici a Košíc vo fóre uviedli, že im mráz poškodil vinice. Ráno 16.5. 2025 som čítal aj o vinohradníkoch z okolia Nitry. Ako v takomto prípade postupovať sa môžete dozvedieť z videí minulého roka Ako ochrániť vinič pred mrazom a Obdobie po mrazoch a pred kvetom.

Môj vinohrad sa momentálne nachádza vo fáze predlžovania rastu letorastov a intenzívneho rastu všetkých orgánov viniča, letorasty majú dĺžku od cca 25 – 45,0 cm. Rast viniča sa v týchto dňoch trochu spomalil, lebo prevláda suché, slnečné ale chladné počasie. Od budúceho týždňa budeme určite o vývojovú fázu viniča ďalej a to vo fáze dĺžka letorastov 60 – 80 cm, ktorá je charakteristická pre druhú polovicu mája.

Chladné počasie spomaľuje rast viniča, ale je nepriaznivé aj pre vývoj chorôb ako sú peronospóra a múčnatka, takže môžem byť spokojný ja a aj tí, ktorí sme vinicu postriekali proti primárnej infekcii peronospóry. Vinice by do kvetu mali byť dobre chránené.

Pomalší, alebo normálny rast viniča oproti roku 2024 je spôsobený aj menším množstvom zrážok v roku 2025, v našej lokalite je to do 18.05. 2025 o 54,0 mm menej. Pri porovnaní s rokom 2024 je vývoj vo vinohradoch cca o 10 – 14 dní pomalší, uvidíme kedy bude hrozno kvitnúť.

FázaZačiatok fázy v r. 2024Začiatok fázy v r. 2025Rozdiel v počtu dní
Slzenie16.3. 202426.3. 202510
3- 5 lístok12.4. 202426.4. 202514
K.plan7.5. 20249.5. 20252
9 + list29.4. 202410.5. 202511
Kvitnutie samorodák14.5. 2024  
Kvitnutie Müller Thurgau19.5. 2024  
Pred kvetom20.5. 2024  

Vo vinohrade nastalo teraz obdobie, kedy sa budem venovať vylamovaniu a zapravovaniu letorastov. Teraz je už dobré rozoznať jalové letorasty od rodivých letorastov a ešte lepšie môžeme pozrieť, ktoré zo starého dreva vyrastajúce, aj keď jalové letorasty, by sa nám hodili do budúceho roku ako rodivé, ak sú dobre umiestnené na koreni viniča.

Takéto priebežné zastrkovanie letorastov a prevzdušňovanie okolia letorastov je dôležité, lebo tým sa zabráni dlhému oroseniu listov a zníži pravdepodobnosť šíreniu hubových chorôb.

Okrem toho ak priebežne robím tieto práce pred kvitnutím hrozna, keď hrozno začne kvitnúť, mám zelené práce spravené a môžem hneď pristúpiť k postreku hrozna.

V prípade, že sa rozhodneme pre výrobu hrozna, z ktorého chceme vyrobiť vína vyššej kvality, môžeme v tomto čase, ešte pred kvitnutím hrozna, v určitej časti vinohradu pristúpiť k prvému pretriedeniu a odstraňovaniu strapcov. Násadu máme tohto roku peknú, možno trochu slabšiu ako v roku 2024. Pri tomto pretriedení pamätáme na to, že strapce vzdialenejšie od koreňa viniča dozrievajú neskôr. Ja som ale skôr zástancom korekcie úrody a pretriedenia hrozna, dva až tri týždne po odkvitnutí hrozna, kedy už je dobre vidieť ako hrozno odkvitlo, ako sa vyvíjajú strapce a aká bude už asi úroda. Je pravda že čím skôr korekciu urobíte, koreňu odľahčíme, tým dlhší čas bude môcť viničný ker intenzívnejšie vyživovať strapce hrozna a tým sa vytvára vyšší predpoklad na dopestovanie kvalitného hrozna vyššej kvality.
Je pravda, že v posledných rokoch nebol problém dopestovať hrozno do vysokej kvality a vysokého stupňa zrelosti, v roku 2024 skôr bol problém s prezretosťou hrozna.

Čo som doteraz zrealizoval vo vinohrade:

1.Vápnenie vinice (3.2.2025) mi trvalo aj s dopravou 1,5 hod.
2. Rez vinici (5.2. – do 8.2.2025 ), rez mi trval cca 12,5 hod.
3. Zastriekanie vinici s BlocCade (31.1.- 2.2.) 0,5 hod.
4. Vynášanie vinice (8.2.2025 ) 1,5 hod.
5. Viazanie vinice a zastriekanie rán s BlocCade (13.2 – 14.2.2025) 5,5 hod.
6. Zastriekam zelinu v medziradí  prípravkom Glyfogan Super (8.3.2025)  2,0 hod.
7. Postrek vinice so Sulka Ca (27.3.2025) 1,5 hod.
8. Postrek vinice s ThiovitJet 1,8% a zmáčadlom – Silwet Star – 5.4.2025  1,5 hod.
9. Dva krát som rotavátoroval vinicu – 11.4. + 22.4.2025 2,0 hod.
10.Postrek vinici s Kumulusom + Nisorunom 10 WP + Folpan 80 WG + Silwet star 26.04.2025 1,5 hod.
11. Okopávanie – šintovanie okolo hláv viniča 29.04.2025 3,5 hod.
12. Vylamovanie letorastov na hlavách viniča, 10.05.2025 1,0 hod.
13. Postrek vinici s Enervin SC, Kumulus, Karate Zeon, listové hnojivo Humix bor a zmáčadlo Silwet star, 10.05.2025 2,0 hod.

Spolu 36,5 hod. odrobené vo vinici.

Náklady:

20,75 Eur – vápno
11,00 Eur – Glyfogan S. 0,5 lit.
10,00 Eur – Sulka Ca 1,5 lit.
6,00 Eur – ThiovitJet 360 g + zmáčadlo na 30 lit.
4,50 eur – Benzín cca 2,7 lit
17,80 eur – postrek Kumulusom, Nisorunom 10 WP, Folpan 80 WG, Silwet star
15,60 eur – postrek Enervin SC, Kumulus, Karate Zeon, Humix bor, Silwet star

Spolu:  85,65 Eur

Podľa mojich pozorovaní vo vinohrade a podľa doterajšieho vývoja počasia, odhadujem kvitnutie po 25.5. čiže po Urbankovi. Preto si treba už pripraviť postreky, ktoré chceme použiť na postrek pred kvetom hrozna, ja použijem tie ktoré som uviedol v pláne postrekov a to: Orvego – proti peronospóre, Dynali – proti múčnatke, Humix bór – listové hnojivo, Silwet star – zmáčadlo, Uvedené postreky mám pripravené a už len sledujem kedy začne kvitnúť samorodák a následne potom hrozno v mojej vinici Müller Thurgau.

YouTube player

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Related Posts