Dosková filtrácia vína

Väčšina drobných vinárov v Požitaví, už zrealizovala, alebo realizuje filtráciu vín r.2013. Niekoľko postrehov, k problémom ktoré mi popísali malovinári s doskovou filtráciou vína, ktorá je medzi malo vinármi v Požitaví najrozšírenejší spôsob filtrácie vína. Problémy s doskovou filtráciou popísal aj Bílek F., firma Bílek Filtry ,s.r.o.- táto firma je v rámci Čiech a Slovenska jedna z najlepších a p. Bílek patrí k popredným odborníkom na filtráciu. Uvedený popis problémov doskovej filtrácie ,bol zverejnený vo Vinárskom obzore 1-2/ 2010.

Najčastejší rozmer filtračných dosiek, ktorý sa používa na filtráciu vína, sú filtračné dosky s rozmerom 20 x 20 cm. Veľa malovinárov si kupuje filtračné dosky 40 x 40 a tie potom si rozmerovo upravuje na rozmer 20 x 20 , v tomto prípade je cena zvyčajne výhodnejšia, no zvyšuje sa nebezpečenstvo poškodenia filtračných dosiek počas ich rezania a zvyšuje sa možnosť znehodnotenia filtrácie. Keď už realizujeme takéto rezanie filtračných dosiek z väčším rozmerom na menší, použime určite ostrý nôž, alebo lepšie sú nožíky s vymeniteľnými planžetami a rez cez filtračnú dosku musí byť súvislý, čistý, aby sa dosky v mieste rezu netrhali a nepoškodili. Poškodené okraje dosiek, ktoré sa dostanú do vnútorného priestoru doskového filtra- filtračná plocha spôsobia, že pri náraste tlaku sa nečistoty cez filtračnú dosku dostanú do filtrovaného vína.

Pri doskovej filtrácii, je veľmi dôležitá príprava filtračných dosiek na filtráciu, ich dôkladné zmočenie a preplach s vodou, ktorí realizujeme až po umiestnení filtračných dosiek do telesa filtra tak, že filtračné dosky ktoré musia byť vo filtri uložené tak, aby do drsnej strany filtračnej dosky víno vstupovalo a cez hladkú odchádzalo, mierne v telese filtra stiahneme, jemným prúdom vody zmočíme, aby boli mäkšie a potom dotiahneme. Po dotiahnutí filtračných dosiek v telese filtra, nasleduje dôkladný preplach  filtračných dosiek s čistou vodou. Cez jednu filtračnú dosku 20 x 20 cm, by  malo preticť aspoň 12 – 16 litrov vody, týmto preplachom s odstraňuje s filtračných dosiek ich aróma, ktorá pripomína vôňu papiera a pri nedôslednom preplachu filtračných dosiek, sa prenáša aj do vína, častý nedostatok vín na degustáciach vína v Požitavý Zmáčanie dosiek vodou, aby zmäkli a preplach filtračných dosiek s vodou, realizujeme vždy v telese filtra a už potom s filtračnými doskami nemanipulujem, preto že po zmočení sa môžu dané filtračné dosky ľahko pretrhnúť. Ako perličku spomeniem postup vinára s Požitavia, ktorému som vysvetlil ako sa má postupovať pri doskovej filtrácii vína, s úsmevom mi povedal:,, A viete Pán inžinier ako som to robil ja, filtračné dosky som dal na 24 hodín do vína ktoré som išiel filtrovať a potom som ich dal do filtra, čiže  všetko som robil zle.“

Okrem zmočenia a preplachu filtračných dosiek s vodou, je dôležité si skontrolovať, aký majú prietok dané filtračné dosky lit./ m2/min.  , akú máme plochu filtrov v našom filtri a aký má  výkon čerpadlo litre za minútu, ktoré používame pri filtrácii vína, aby nedošlo k pretrhnutiu filtračných dosiek, v dôsledku vysokého výkonu čerpadla.

Veľkými nepriateľmi doskovej filtrácie sú vzduch vo filtrovanom víne alebo vode, ktorý môže poškodiť filtračné dosky, časté tlakové nárazy pri filtrácii vína vznikajúce pri častom zapínaní a vypínaní čerpadla počas filtrácie a veľmi vysoký tlak, ktorý vznikne počas filtrácie,  ktorý môže pretrhnúť filtračné dosky.

Ja počas doskovej filtrácii postupujem nasledovne, dosky vložím do telesa filtra, jemne stiahnem, opatrne ich zmočím prúdom vody, filter utiahnem, saciu hadicu čerpadla vložím do vedra, do ktorého nechám pomaly dotekať vodu s vodovodu cez krátku hadicu, aby sa netvorili bublinky a výtlakovú hadicu dám do umývadla. Napustím vodu do vedra a zahájim preplach filtra, preplach prebieha bez prerušenia a bez prístupu vzduchu. Po prečerpaní cca potrebného množstva vody, vodu na výstupe z filtra ochutnám, ak necítim žiadne tóny po filtračných doskách pristúpim k filtrácii. Saciu hadicu zaliatu s vodou prenesiem do nádoby s vínom ktoré idem filtrovať a pustím filter, na výstupe z výtlačnej hadici z filtra chutnám, kedy vytlačí s filtra víno vodu a potom začnem zachytávať víno do prenosnej nádoby,  s koncom výtlačnej hadici sa presuniem k nádobe, do ktorej víno filtrujem a bez prerušenia filtrácii, realizujem plnenie nádob.

Počas filtrácii si sledujem objem prefiltrovaného vína, nárast tlaku filtra a cez chutnací ventil s filtra, aj čistotu vína. Preto že s narastajúcim tlakom, sa nám znižuje prietok vína , zvyšuje nebezpečenstvo  pretrhnutiu filtračnej dosky a možnosť že filter začne prepúšťať  a víno začne opalizovať, vtedy treba filtráciu prerušiť, filter prepláchnuť s vodou a znovu naložiť s novými filtračnými doskami a celý proces prípravy filtrácie zopakovať.

Druhy filtrácie A filtračné dosky:

Značka filtra Hrubá filtrácia Jemná filtrácia Sterilná filtrácia
Porozita 4-9 mikrometrov 0,5 – 4 mikrometre 0,2 – 0,5 mikrometra
Hobra S-80N

S-60N

S-40N

S-30N

S-20N

S-15N

S-10N

ST-7N

ST-5N

ST-3N

Pall- Seitz- Schenk K 300

K 700

K 800

K 900

K 100

K 150

K 200

EK 1

EK

KS 50

KS 80

Strassburger SK 300

SK 200

SK 100

SK 10

SK 1000

SK 700

SK 500

SK 400

SSS

SS1

SSO

SSF

Begerov K 3

K 2

K 1

KD 3

KD 5

K 30

K 15

K 10

K 7

K 70

K 60

K 40

6 komentárov k “Dosková filtrácia vína”

  1. ivan bariak píše:

    dobrý podvečer, prosím o radu pri zakúpení filtračného zariadenia vína,
    som malopestovateľ asi do400 L / za rok
    Ďakujem Bariak Selany

  2. Blažej B. píše:

    Dobry den …. som vinár amatér 🙂 … mám už aké také skúsenosti s filtráciou čerpadlom. Toho roku som si zakupil k čerpadlu manometer, aby som nepretláčal prečerpávané víno cez dosky, kedy by som vino kvalitne neprefiltroval.
    Otázka: Manometer má ventil, ktorým sa priškrcuje prietok prečerpávaného vína. Filtračné dosky (FD) majú povolený prietokový tlak tekutiny. Ako ventil funguje _
    Na začiatku ho mám priškrtiť na povolený tlak FD a postupne ako tlak bude stúpať povoľovať ventil, aby tlak klesol na požadovaný _ … alebo to funguje práve opačne ?
    A druhá otázka …. kedže už mám skúsenosti, že sa mi víno s väčším zbytkovým cukrom aj po istom druhu filtrácie S 15 N rozbehlo, FD Hobra ST 7 N už majú zachytiť aj kvasinky, vyriešil by sa mi s tým problém, resp. riziko sekundárneho rozkvasenia _

    Ďakujem za odpoveď

    1. Peter Porubský píše:

      Tlak pri filtrácii je na začiatku nízky, to preto lebo FD nie sú ešte zanesené nečistotami z vína a postupne tlak pri filtrácii stúpa, lebo sa znižuje prietok vína cez filtračné dosky, pretože sa zanášajú nečistotami z vína. Manometrom si teda sledujte len maximálnu hodnotu tlaku, aby ste filtračné dosky nepretrhli.
      Ak chcete z vína odfiltrovať kvasinky, musíte používať filtračné dosky ST-7. Doporučujem pozrieť článok o filtrácii vína pred fľašovaním.

Napísať odpoveď pre Blažej B. Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *