Zdravím drobných a malých vinohradníkov a vinárov. Ako vidíte svoje počiatočné oslovenie zdravím drobných vinohradníkov a vinárov som rozšíril o malých vinohradníkov a vinárov. Pod slovom drobných som myslel vinohradníkov čo majú maximálne 1000 koreňov viniča. Pod slovom malých myslím tých čo majú 1 – 15 koreňov viniča, väčšinou stolového hrozna a starajú sa o ne ako o členov rodiny. Mám takého kamaráta v Bánove, má cca 10 koreňov, celý rok sa o ne vzorne stará a skoro každý rok na jeseň prídu jeho „kamaráti“ škorce, ktoré mu skoro všetko zožerú.
Škorec je ako živočích chránený, ale keď si berie bez povolenia to čo iní celý rok dorábali stáva sa nepriateľom. Aj tohto kamaráta pokladám za malého vzorného vinohradníka. A práve viacerí títo malí vinohradníci mi písali, že robia všetko tak ako ja odporúčam a všetko je v poriadku, to ma teší, ale aj zaväzuje. Neviem čo mi napíšu, keby sa niečo pokazilo.
Teraz však prejdime k aktuálnej situácii v našich vinohradoch. V poslednom príspevku o čistení kmienkov viniča som naznačil, že vzhľadom na priebeh tohto vinohradníckeho roka je predpoklad, že bude medzi postrekmi 3 – 5 lístok na viniči, ja som striekal 26.04. 2025 s Kumulusom WG, Nisorunom 10 WP, Folpan 80 WG a zmáčadlom Silwet star, všetko v jednom postreku zarobené v 50 litroch vody.
Je možné, že do kvetu viniča budeme musieť urobiť ešte jeden postrek, aj v roku 2024 som ho urobil, pretože apríl a máj 2024 boli veľmi daždivé. Počasie bolo tohto roku od 26.04. – 04.05. 2025 celkom priaznivé, jasné a slnečné počasie, skôr priaznivé pre múčnatku ako pre peronospóru. Ako vieme z minulosti, pred kvetom sa musíme viac obávať peronospóry ako múčnatky, múčnatka je viac nebezpečná po kvete.
Primárna infekcia peronospórou, čiže predpoklad, že choroba sa na list už dostala, vzniká ak je dostatočne vlhká pôda a teploty nad 10°C, ktoré dovolia peronospóre vyklíčiť do veľkého množstva primárnych sporangií. V sumáre sa môžu podmienky primárnej infekcie špecifikovať do čísel 10-24-10, čo znamená minimálne 10 mm zrážok za obdobie 24 hodín pri priemernej dennej teplote viac ako 10°C.
Priemerné údaje za 24 hodín z meteostanice VinLink sú:
Dátum | Zrážky v mm | Teplota v °C | Vlhkosť v % |
5.5. 2025 | 9,5 | 13,8 | 88,0 |
6.5. 2025 | 3,0 | 10,9 | 93,0 |

Na základe týchto údajov, podmienky pre primárnu infekciu nastali. Jediné naše šťastie je, že je nízka teplota na spodnej úrovnI pre primárnu infekciu.
Sekundárna infekcia
V procese klíčenia sporangií je dôležité predovšetkým ovlhčenie listu, ktoré nesmie byť prerušené viac ako 20 minút. Inkubačná doba, čiže obdobie od vstupu peronospóry na list viniča po vypuknutie peronospóry závisí predovšetkým od teploty a pri mladých listoch sa pohybuje v rozmedzí 3,5 – 14 dní. Čím je priemerná denná teplota vyššia, tým je inkubačná doba kratšia. Podmienkou sporulácie je kontinuálne ovlhčenie listu minimálne 4 hodiny, relatívna vlhkosť vzduchu viac ako 95 %. Pre sporuláciu je nevyhnutná tma a takisto vhodná teplota v rozpätí 11 – 28 °C. Infekcia je tým intenzívnejšia ak je v noci vyššia teplota a dlhšie ovlhčenie listu. Za vhodných podmienok môže infekčná perióda prebehnúť za 6, prakticky za 8 – 10 hodín a to aj za denného svetla.
Preto som sa aj ja rozhodol, že po vlhkom a daždivom období, ktoré by malo skončiť štvrtok ráno 8.5.2025 okamžite pristúpim k postreku viniča a predpokladanú primárni infekciu predovšetkým peronospóry týmto postrekom potlačím.
Striekať budem nasledovnými prípravkami:
Prvý krát použijem prípravok Enervin SC, použijem ho ako náhradu za kontaktné prípravky používané v minulosti pred kvetom viniča Novozir, Polyram WG, Folpan 80 WDG, ktoré sú už zakázané a už sa nepredávajú v malospotrebiteľskom balení.
EnervIn SC obsahuje účinnú látku Ametoctradin, zo skupiny pyrimidilaminov. Sú to fungicídy s kontaktným účinkom s vysokou účinnosťou proti hubám. Na vinič sa môže použiť maximálne 2 x za rok. Interval medzi aplikáciami: 10-14 dní Aplikujte v dávke 9ml/10 lit. vody rastovej fáze viniča od jasne viditeľnej metliny BBCH 53 – čiže zárodky súkvetí sú jasne viditeľné až do kvitnutia hrozna.
To je nevýhoda tohto prípravku, že výrobca ho doporučuje použiť až pri vývojovej fáze viniča BBCH 53 a nemôžeme ho použi keď má vinič 3 – 5 lístkov, čiže vývojovú fázu BBCH 13 – 15.
V súčasnosti ešte vinič nie je vo vývojovej fáze BBCH 53, v akej fáze vývoja je teraz vinič je pre mňa zložité určiť, lebo som nenašiel popis vývojových fáz viniča od fázy 20 – 52. Ja predpokladám, že sme vo vývojovej fáze – začína vývoj súkvetí, čo je podľa mňa asi BBCH 46 alebo 47. Aj napriek tomu vyskúšam a použijem kontaktný prípravok EnervIn SC proti peronospóre. K nemu pridám Kumulus WG proti múčnatke, Karate Zeon proti obaľovačovi a zmáčadlo Silwet star.

Tento vinohradnícky rok bude pre mňa náročný, pretože budem používať množstvo nových prípravkov s ktorými som pracoval málo v minulosti, alebo ich budem používať prvýkrát. Medzi takéto, pre mňa experimentálne prípravky patrí kontaktný prípravok proti peronospóre Enervin SC.
A pred kvetom to budú prípravky:
Orvego – ktorý som už v muínulosti 2 x použil a bol som spokojný. Je to kombinovaný fungicíd so systémovým a kontaktným účinkom určený na ochranu viniča proti peronospóre. Prípravok sa aplikuje v rastovej fáze viniča od jasne viditeľnej metliny po jasne sfarbené bobule maximálne 3x za sezónu. Interval medzi aplikáciami je 10 – 14 dní.
Prípravky ktoré majú kontaktný účinok a aj systémový účinok ja pokladám za veľmi dobré, pretože kontaktná časť prípravku pôsobí proti chorobe ihneď a systémová časť prípravku za 1 – 2 dni. Čiže sa navzájom vhodne dopĺňajú.
Dynali – s týmto budem pracovať prvýkrát, je to systémový prípravok proti múčnatke viniča, obsahuje dve účinné látky s preventívnym aj kuratívnym účinkom, čiže dané látky sú schopné nielen zabrániť vzniku múčnatke, ale aj zastaviť už vzniknutú infekciu, spravidla tesne po jej vzniku. Okrem toho, že pôsobí proti múčnatke, pôsobí aj proti červenej spále a čiernej hnilobe viniča.
Experimentovania sa nebojím, bude to však vyžadovať častejšiu návštevu vinice a dôslednejšie sledovať vinič, či prípravok dobre zabral a neobjavila sa na viniči nejaká choroba. Tým, ktorí ste s uvedeným prípravkom Enervin SC už pracovali a máte s ním skúsenosti, budem povďačný ak sa na našom fóre o vaše skúsenosti z minulosti podelíte.