Príspevok

Dozrievanie, zamäkávanie hrozna

Dozrievanie, zamäkávanie hrozna

Toto dovolenkové obdobie som využil na stretnutie s priateľmi vinohradníkmi a vinármi z Nitrianskeho Hrádku. Pozvali ma na dobrý guláš a pohár vínka, za čo im aj touto cestou chcem srdečne poďakovať. Všetko bolo super, hlavne priateľská atmosféra!

Pri tomto stretnutí mal aj odbornú prezentáciu Ing. Mankovecký, zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Bola to zaujímavá, pútavo podaná odborná prezentácia, veľká škoda, že 50% môjho realizačného tímu bola na dovolenke a nemal to kto natočiť. Bolo by to nielen pre drobných vinohradníkov veľmi poučné video.

Na danej prezentácii ma zaujalo viacero vecí, ale spomeniem jednoduché vysvetlenie preprchávania hrozna. Počas kvitnutia hrozna, keď príde ochladenie, dážď, vietor, strapce hrozna nám preprchávajú, čiže niektoré bobule hrozna ostanú malé, nevyvíjajú sa do normálnej veľkosti.

To preto, že síce kvety sa opelia, ale neoplodnia v dôsledku nežiadúceho počasia, preto sa v nich nevytvoria semená a práve semená vylučujú látku na základe ktorej do uvedenej bobule prúdia živiny z hrozna a bobuľa sa normálne vyvíja. Ak bobuľa nemá semená, do bobule neprúdia živiny a bobuľa nerastie. Ako to funguje u odrôd hrozna, ktoré nemajú semená som sa nespýtal, tak neviem.

No a teraz sa pozrime na aktuálnu situáciu v mojej vinici. 13.7.2024 som vinohrad zastriekal s Folpanom 80 WG, Dynali, zmáčadlom Agrovitalom a listovým hnojivom Harmavit špeciál. Dnes je od postreku 14 dní, počas týchto 14 dní u nás napršalo 2,5 mm zrážok, čiže nič, preto aj podmienky na šírenie peronospóry a hniloby sú nepriaznivé a uvedené choroby sa nešíria a ani nie sú vidieť. Rany po ľadovci na hrozne sa zacelili a poškodené hrozno zoschlo.

Horšie je to z múčnatkou, signalizácia udáva silný tlak múčnatky. O múčnatke vieme, že rozvoj a rozšírenie múčnatky podporujú najmä obdobia kedy sa striedajú chladné noci s dňami s vyššou teplotou a vyššou vlhkosťou. Ranné teploty v posledných troch dňoch boli št. 14,5°C, pi 11,0°C, so 15,0 °C. Optimálna teplota na šírenie múčnatky je 21 – 30°C, priemerná teplota za posledných 7 dní je 23,7°C, čiže v optimálnom rozmedzí. Optimálna vlhkosť vzduch na šírenie múčnatky je 85%,  priemerná vlhkosť vzduchu za posledných 7 dní je 62%, čiže trochu pod optimum. Jedine čo nám je nápomocné je to, že pri teplotách nad 33,0°C sa šírenie múčnatky zastavuje a pri teplote nad 35,0 °C je múčnatka likvidovaná teplotou.

Strapce bývajú infikované v našich podmienkach aj na začiatku fáze zamäkávania, čiže v tomto období. Obzvlášť teraz, keď hrozno po zasiahnutí ľadovcom nedozrieva vyrovnane. Niektoré už zamäkáva a niektoré ešte nie. Ja na základe mojej úvahy, budem postupovať nasledovne:

Od posledného postreku s Dynali proti múčnatke mám 14 dní, čiže ochrana hrozna proti múčnatke končí. Dynali sa môže použiť na postrek hrozna 2x za sezónu, použil som ho len raz. Medzi postrekmi musí byť desať dňový interval, mám viac než 14 dní. Ochranná doba od vykonania postreku, do realizácie zberu hrozna je 21 dní, ja hrozno budem oberať najskôr za 30 – 35 dní. Hrozno som chcel aj tak postriekať s Cukrovitalom K-400, kvôli dobrému vyzretiu dreva po zasiahnutí vinice ľadovcom. Cukrovital K -400 vyzretie dreva výrazne podporuje. Postrek s Cukrovitalom K-400 sa má realizovať 3 – 6 týždňov pred zberom hrozna, čiže v najbližších dňoch, podľa toho ako predpokladáte zber hrozna. Uvedené dva prípravky Dynali proti múčnatke a Cukrovital K-400, listové hnojivo spojím do jedného postreku a začiatkom budúceho týždňa – v pondelok zrealizujem.

Tí, ktorí predpokladáte zber hrozna v polovici septembra a neskôr, určite postrek proti múčnatke zrealizujte, to je moje odporúčanie. To preto, že v budúcom období budú teploty kolísať a budú tam aj dlhšie obdobia s ideálnym teplotným rozhraním na šírenie múčnatky a teplota bude kolísať chladné rána a teplý deň, majú byť aj nejaké zrážky.

Poviem vám, ak zrealizujem tento piaty postrek po kvete, bude to môj rekord v počte postrekov v priebehu roka.

YouTube player

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Related Posts