Upozornenia
Vyčistiť všetko

Hodnoty PH

3 Príspevky
2 Užívatelia
0 Reactions
37 Zobrazenia
(@jarino)
Eminent Member
Prihlásený: pred 4 mesiace
Príspevky: 11
Topic starter  

Prvý raz riešim PH - biele víno zmes RB+Bianca.

Mušt mal 4,5g kyselín (zistené reagentom) a PH 3,6 (zistené PH metrom). Mušt som dokyslil kyselinou vínnou o 2g/hl, čo by malo znížiť PH na 3,3.

Toľko info.

 

Sused si u mňa robí víno z Muškátu otonel (z MR). Mušt mal PH 3,6 - nechcel s tým nič robiť, nenútil som ho.

Po prekvasení som opäť meral PH a nameral som 3,4. Je to možné, alebo to je chyba merania?

 

Ešte otázka, o koľko sa zmení PH ak víno prikyslím kyselinou mliečnou o 1g?

Kyselinu vínnu ste spomenul vo videu, ako je to s mliečnou?


   
Citácia
Peter Porubsky
(@peter-porubsky)
Eminent Member
Prihlásený: pred 3 mesiace
Príspevky: 26
 

V mušte by bolo potrebne znížiť hodnotu pH s kyselinou vínnou a to s 1.5 g/lit. Hodnota pH by mala klesnúť o cca 0.2.

Hodnota pH počas fermentacie stúpa, lebo obsah kyselín v mladom vine klesá. 

Teda asi islo o chybu v meraní?

Kyselina vínna zníži hodnotu pH ak jej pridáte 1 g/lit. O cca 0.15.

Výhodou kyseliny vinnej je to, že po fermentacii vypadne z vina vo forme vinneho kameňa. 

Kyselina mliečna z vina nevypadne a 1 g/lit kyseliny mliečnej znižuje pH o cca 0.8


   
OdpovedaťCitácia
(@jarino)
Eminent Member
Prihlásený: pred 4 mesiace
Príspevky: 11
Topic starter  

nemalo tam byť 0,08 (podľa grafu by to skôr sedelo).


   
OdpovedaťCitácia
Zdieľať: