Vinohradnícky rok 2012

Je záver mesiaca júl a všetci drobní vinohradníci a vinári, by sa  mali rozhodnúť aké posledné pracovné úkony zrealizujú vo vinici, aby ochránili úrodu hrozna a dopestovali zdravé a kvalitné hrozno. Preto je vhodné spraviť krátke poohliadnutie sa za vinohradníckym rokom 2012 v Požitaví.

Zima 2011-2012 bola mierna so zrážkami, až v závere mesiaca január 2012, prišli chladné dni, ktoré doniesli ochladenie až na – 18°C, chladné dni pretrvávali skoro celý mesiac február. Začali sa objavovať názory, že dané mrazy môžu poškodiť aj očká viniča. Táto prognóza sa našťastie nepotvrdila, uvedené obrázky potvrdzujú, že vinič  na jar pekne vyrašil a očká vinohradu prezimovali bez vážnejšieho poškodenia.

Podľa dlhodobých predpovedí meteorológov pre našu oblasť, nás čakala suchá jar a aj pomerne suché leto, preto bolo potrebné sa zamerať sa na preventívne ošetrovanie hrozna predovšetkým proti múčnatke. Tuná v Požitaví sa väčšina vinohradníkov riadi odbornými radami Ing. Vaneka Gašpara, ktoré odzneli na jeho odborných prednáškach v roku 2008 v Michali nad Žitavou a v roku 2011 vo Vrábľoch, že v boji s múčnatkou je veľmi dôležitá prevencia  a postreky sírnatými prípravkami keď má vinič 4-5 lístkov a druhý preventívny postrek, keď má vinič výhonky 60 – 80 cm dlhé. Zábery z prednášky Ing. Vaneka G.  vo Vrábľoch jar 2011. Predpoveď suchej jari a začiatku  leta sa potvrdili.

Jarné mrazy, ktoré poškodili vinice predovšetkým v južných oblastiach Slovenska , v Maďarsku a na Morave sa Požitaviu  na jar 2012 vyhli. V roku 2011 drobné škody v určitých miestach Požitavia však jarný mráz napáchal, viď. obrázky z viníc Michal nad Žitavou.

Teplý ráz počasia v mesiaci máj 2012, napomáhal rýchlemu rastu viniča a dobrej násade strapcov na jednotlivých koreňoch a prútoch. Predzvesť nadpriemernej úrody sa šírila medzi vinohradníkmi. Každý vinohradník netrpezlivo  očakával začiatok kvitnutia, ten nastál v týždni pred sviatkom sv. Urbana (25.5.), kedy rozhodujúca časť vinohradníkov vykonala postrek vinohradov so systémovými prípravkami. V knihe z roku 1985 Ing. František Záruba a kolektív na str. 29 sa píše:

Priebeh kvitnutia ovplyvňujú klimatické podmienky. Chladnejšie, daždivé a veterné počasie nepriaznivo pôsobí na vývin tyčiniek a klíčenie peľu. Najvhodnejšia  teplota pre normálny priebeh kvitnutia je 25-30 °C, teplota pod 15°C je nevyhovujúca.

A práve to sa udialo, tak ako mnoho rokov pred tým, že po dobrom začiatku kvitnutia s priaznivým počasím a teplotou pre kvitnutie hrozna, začiatkom júna 2012, sa Medardová kvapka prejavila ( Medard 8.6.), prišlo náhle ochladenie spojené s drobným dažďom. Našťastie daždivé a chladné počasie trvalo krátko počasie sa zlepšilo a prišli znovu teplé a slnečné dni. V druhej polovici júna, keď už sa dalo vyhodnotiť ako prebehlo kvitnutie hrozna, bolo možné konštatovať, že skoršie odrody ako napríklad Irsai Olivér, Müller Thurgau, Svätovavrinecké odkvitli dobre, uvedené ochladenie a daždivé počasie najviac poškodili počas kvitnutia Veltlinské zelené a Frankovku modrú, na strapcoch uvedených odrôd je vidieť, že hrozno zle odkvitlo a strapce sú riedke a bobule nerovnomerného rastu. Neskoršie odrody, ako Rizling vlašský, Cabernet Sauvignon odkvitli dobre. Jednotlivé fázy kvitnutia sú na obrázkoch.

V mesiaci jún, počasie pre vývin hrozna bolo priaznivé, prevládalo suché a teplé počasie, v druhej polovici mesiaca jún, nastúpili horúčavy s teplotami nad 35°C, tieto extrémne horúčavy a sucho síce potlačili šírenie chorôb, ako sú perenospóra a múčnatka, ktoré potrebujú pre svoje šírenie vyššiu vlhkosť vzduchu a teploty od 20 – 30°C a tak sa tieto choroby objavovali vo viniciach len ojedinele. No vyššími teplotami bola aj spomalená fotosyntéza, pre priebeh ktorej pri listnatých  rastlinách je teplotné optimum 20-30°C, v dôsledku čoho vinič stratil mierny náskok vo vývine fenofáz. Extrémne horúčavy, ktoré tu boli na konci júna a začiatku júla, u mnohých vinohradníkov oddialili termín rezania vrcholcov s hrozna, lebo tu prevládala obava s úpalu hrozna, ktorý sa v posledných rokoch vyskytuje dosť často. Preto zaužívané pravidlo, že po Petrovi a Pavlovi (29.6.) keď začne žatva treba dávať vrcholce s hrozna dole,  sa u väčšiny vinohradníkov posunulo až do polovici júla.

Začína posledná tretina mesiaca júl 2012 a vinohradníci si kladieme otázku ako ďalej, v závere júla sa dosť pravidelne objavujú tak zvané Magdalénske dažde ( Magdaléna 22.7.), prišli aj tento rok, po ich skončení by malo nasledovať odlistenie hrozna na tieňovej strane, ktorá je čo najmenej vystavená Slnečnému svetlu, v prípade že plánujeme výroby vín s vyššou kvalitou, mali by sme zrealizovať prebierku hrozna a zregulovať úrodu hrozna . V závere mesiaca júl realizujeme aj posledný postrek hrozna pred zberom, vychádzame s prepočtu, že od kvitnutia cca 25.5.2012, do fyziologickej zrelosti  hrozna treba 105-115 dní, tak zber fyziologický zrelého hrozna vychádza na prvé odrody niekde na 7.9.2012, no technologická zrelosť hrozna je o niečo skorej a preto treba rátať ochrannú dobu postrekov tak, aby končila u skorých odrôd na konci augusta.

Veľa vinohradníkov podcení záver vinohradníckeho roka a postrek proti perenospóre a múčnatke v závere mesiaca júl už nerealizuje, pretože hrozno je zdravé a bez chorôb. Potom väčšinou nastúpi perenospóra  a niekedy aj múčnatka ,prípadne rôzne hniloby, ktoré vážne zdecimujú úrodu hrozna úplne v závere vinohradníckeho roka. Preto zrealizujme posledné zelené práce, zastriekajme hrozno systémovými prípravkami proti uvedeným chorobám (perenospóra, múčnatka, pleseň sivá) a nakoľko je tento ročník množstevne bohatý, v patričný čas pomôžme hroznu k vyššej cukornatosti napríklad prípravkom Cukrovital.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *