Príspevok

Záverečné ošetrenie viniča proti chorobám a štvrtý postrek po kvete, BBCH 79 – 81

Záverečné ošetrenie viniča proti chorobám a štvrtý postrek po kvete, BBCH 79 – 81

Vinohradnícky rok 2025 som začal rezom 7.2. 2025, čiže pred 161 dňami, máme pred sebou ešte cca 60 – 70 dní, sme teda  v tretej tretine vinohradníckeho roku 2025. Strapce sa nám uzatvorili a končí sa fenologická fáza vývoja bobúľ a strapcov, BBCH 71 – 79. Postupne začne ďalšia fenologická fáza a to dozrievanie bobúľ, BBCH 81 – 89. Keď sa pozrieme na dátumy zberov hrozna v posledných troch rokoch, tak v mojom vinohrade to vyzeralo nasledovne: 17.09. 2022, 15.09. 2023, 24.08. 2024, ale rok 2024 bol extrémny. Na základe uvedených údajov sa dá povedať, že oberačky hrozna začnú v mojej vinici, kde mám Müller Thurgau cca do 60 dní.

V krátkosti uvediem, aké prípravky som použil do piatych hlavných postrekov:

Pred kvetom, 31.05.2025:
Orvego –  proti peronospóre, kontaktno-systémový  1x
Dynali –  proti múčnatke, hĺbkovo systémový 1x
Humixbór – kvapalné listové hnojivo 1x
Silwet – zmáčadlo 1x

Po kvete prvý postrek, 13.6. 2025:
Orvegom – proti peronospóre – kontaktno-systémový  2x ( 3x za sezónu)
Dynali – proti múčnatke, hĺbkovo-systémový 2x – koniec
Thiovit – proti múčnatke – kontakt 2x
Wuxal calcium – listové hnojivo 1x
Silwet star – zmáčadlo 2x

Po kvete druhý postrek, 25.06. 2025:
Champion 50 WG – proti peronospóre kontaktný 1x
Vivando proti múčnatke, systémový
1x Kumulus WG – proti múčnatke, kontaktný
2x Humix univerzál – listové hnojivo 1x
Agrovital – biologické zmáčadlo 1x

Po kvete tretí postrek, 07.07. 2025:
Zorvec Vinabel – proti peronospóre, kontaktno-systémový 1x
Vivando proti múčnatke, systémový 2x
Humix univerzál listové hnojivo 2x
Agrovital biologické zmáčadlo 2x

Po kvete štvrtý postrek, asi 21.7. 2025:
Zorvec Vinabel – proti peronospóre, kontaktno-systémový  2 x (2x za sezónu)
Vivando –  proti múčnatke, systémový 3x (3x za sezónu). Tu som urobil chybu pri striedaní prípravkov, pretože 3 x za sebou by tento postrek v jednom roku nemal ísť, raz mal byť prerušený iným postrekom.
Humix univerzal – listové hnojivo 3x (3x za sezónu)
Agrovital biologické zmáčadlo 3x

Pred tým, ako zrealizujem štvrtý postrek po kvete pristúpim k druhému snímaniu vrcholcov na vinohrade a k zeleným prácam, predovšetkým k prevzdušneniu priestoru okolo strapcov, v mojom prípade zo západnej strany na jednotlivých radoch vinice. Zásahom do listovej plochy okolo strapcov budem robiť s cieľom udržať dobré presvetlenie a prevzdušnenie zóny okolo strapcov, aby som čo najviac eliminoval dobré podmienky pre šírenie múčnatky a to tmavé a orosené miesta. Tiež aby som eliminoval podmienky pre hnilobu hrozna, aby hrozno nebolo vlhké a rýchlo obschlo, keď bude okolo neho prúdiť vzduch.

Toto prevzdušnenie okolo strapcov som sa tohto roku rozhodol robiť neskôr, pretože počas veľkých horúčav (napr. 2.7. 2025 bolo u nás 38,1°C) bolo vysoké riziko vzniku úpalu na hrozne, všimol som si to hlavne v roku 2024. To je dôvodom dlhšieho ponechania väčšej listovej plochy na viniči. Zároveň pristúpim k prevzdušneniu pôdy, aby aj tá vo vrchných vrstvách preschla a tak sa znížila vlhkosť ovzdušia vo vinohrade. Uvedené opatrenia treba u mňa zrealizovať, pretože za posledných 10 dní u nás napršalo 51,0 mm zrážok a pršalo celkom 6 x. Keď v týchto dňoch urobíme štandardný postrek proti peronospóre buď kontaktno-systémovým prípravkom Zorvec Vinabel, ale len kontaktným prípravkom napr. Champion, určite tohto roku už peronospóru zvládneme. Obávať sa musíme ešte múčnatky, lebo tá môže strapce hrozna infikovať v našich podmienkach aj na začiatku fáze zamäkávania hrozna, čo bude tak za 3 – 4 týždne, v závislosti od počasia.

Tí čo sme neurobili postrek proti plesni sivej, pred uzatváraním strapcov, musíme sa teraz o to viac zamerať na zelené práce a na opatrenia, ktoré bránia šíreniu plesni sivej. Uvedená pleseň na svoje šírenie potrebuje vlhké a daždivé počasie. Šíri sa pri vysokej vlhkosti vzduchu a pri teplotách od 15 do 25 °C. Mechanické poškodenie rastlín, zvyšuje náchylnosť na infekciu plesňou sivou. Jedná sa o poškodenie strapcov hrozna ľadovcom, ten sme zatiaľ nemali, alebo hmyzom. Toto obdobie, obdobie od uzatvárania strapcov hrozna, následného vývoja a dozrievania hrozna, je najrizikovejším štádiom pre šírenie uvedenej plesni sivej.

Verím tomu, že dlhé obdobie sucha, počas ktorého nemala pleseň sivá podmienky na šírenie, spôsobia to, že sa táto nepríjemná choroba v našich viniciach tohto roku neobjaví. No všetko to závisí od počasia, akonáhle by prišlo v tomto období dlhšie ochladenie na 15 – 25 °C  a daždivé počasie, všetko sa môže zmeniť.

YouTube player

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Related Posts