Sírenie vína
Quote from MartinZ on ,Dobrý deň,
chcel by som sa spýtať na sírenie bieleho vína. Víno je z úrody 2018, je uskladnené v pivnici v sklenných nádobách. Teraz, v mesiaci júl sa teplota v miestnosti pohybuje okolo 21 st. Víno mám v troch flašiach (50l, 25l, 20l) a každé sa správa inak.
50l fľaša - má obsah SO2: 22mg/l, kyseliny: 7g/l, Ph: 3-4 (meriam lakmusovým papierikom)
25l fľaša - má obsah SO2: 48mg/l, kyseliny: 7g/l, Ph: 3-4
20l fľaša - má obsah SO2: 20mg/l, kyseliny: 7g/l, Ph: 3-4
Všetky fľaše sú zaliate po vrch a uzavreté. Fľaša 25l je v poriadku, víno je senzoricky čisté a aj chuťovo mi vyhovuje.
Víno v 50l fľaši je živé, po otvorení počuť aj vidieť unikať bublinky CO2. Tu som pridal 2g Borkenu aby som ho ošetril a zakonzervoval ale pri druhom meraní (asi týždeň) bola hodnota SO2 skoro rovnaká - 28mg/l.
Víno v 20l fľaši má na povrchu biely povlak a je živé. Povlak som odstránil a pridal tiež 2g Borkenu, ale výsledok sa veľmi nezmenil. SO2 stúplo len minimálne a víno je stále veľmi živé.
Na internete som čítal o možnostiach sírenia pre malovýrobcom a dočítal som sa o dvojsiričitane sodnom (vtedy že sa nevytvára vínny kameň), draselnom (mnou použitý Borkén) a roztoku kyseliny siričitej (s tou nemám vôbec skúsenosť). Chcel by som vás požiadať o radu, ktorou cestou sa vydať, aký prípravok by ste mi odporučili použiť, aby som dosiahol stabilizované a chutné víno.
Ďakujem vopred za radu
Dobrý deň,
chcel by som sa spýtať na sírenie bieleho vína. Víno je z úrody 2018, je uskladnené v pivnici v sklenných nádobách. Teraz, v mesiaci júl sa teplota v miestnosti pohybuje okolo 21 st. Víno mám v troch flašiach (50l, 25l, 20l) a každé sa správa inak.
50l fľaša - má obsah SO2: 22mg/l, kyseliny: 7g/l, Ph: 3-4 (meriam lakmusovým papierikom)
25l fľaša - má obsah SO2: 48mg/l, kyseliny: 7g/l, Ph: 3-4
20l fľaša - má obsah SO2: 20mg/l, kyseliny: 7g/l, Ph: 3-4
Všetky fľaše sú zaliate po vrch a uzavreté. Fľaša 25l je v poriadku, víno je senzoricky čisté a aj chuťovo mi vyhovuje.
Víno v 50l fľaši je živé, po otvorení počuť aj vidieť unikať bublinky CO2. Tu som pridal 2g Borkenu aby som ho ošetril a zakonzervoval ale pri druhom meraní (asi týždeň) bola hodnota SO2 skoro rovnaká - 28mg/l.
Víno v 20l fľaši má na povrchu biely povlak a je živé. Povlak som odstránil a pridal tiež 2g Borkenu, ale výsledok sa veľmi nezmenil. SO2 stúplo len minimálne a víno je stále veľmi živé.
Na internete som čítal o možnostiach sírenia pre malovýrobcom a dočítal som sa o dvojsiričitane sodnom (vtedy že sa nevytvára vínny kameň), draselnom (mnou použitý Borkén) a roztoku kyseliny siričitej (s tou nemám vôbec skúsenosť). Chcel by som vás požiadať o radu, ktorou cestou sa vydať, aký prípravok by ste mi odporučili použiť, aby som dosiahol stabilizované a chutné víno.
Ďakujem vopred za radu
Quote from Peter Porubský on ,To, že je víno živé, je dôsledok toho, že v daných fľašiach bol zvyškový cukor. Preto doporučujem dané víno prefiltrovať cez filtračné dosky ST7N alebo S10N a víno prisíriť tak aby malo medzi 25 - 30 mg/l (nakoľko chcete mať síru na nízkych hodnotách).
V prípade, že chcete mať obsah voľnej síry ešte nižší, používajte ako prídavok do vína taníny, ktoré sú silným redukčným činidlom.
To, že je víno živé, je dôsledok toho, že v daných fľašiach bol zvyškový cukor. Preto doporučujem dané víno prefiltrovať cez filtračné dosky ST7N alebo S10N a víno prisíriť tak aby malo medzi 25 - 30 mg/l (nakoľko chcete mať síru na nízkych hodnotách).
V prípade, že chcete mať obsah voľnej síry ešte nižší, používajte ako prídavok do vína taníny, ktoré sú silným redukčným činidlom.