Zastavenie kvasenia...
 
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Zastavenie kvasenia áno alebo nie?

4 Príspevky
3 Užívatelia
0 Reactions
215 Zobrazenia
(@anton-mraz)
Active Member Customer
Prihlásený: pred 2 mesiace
Príspevky: 4
Topic starter  

Dobrý deň p. Porubský.

 

Chcel by som Vás požiadať o radu. Tretí týždeň mi kvasí víno, posledný týždeň je doliate a kvasí pomalšie. Teraz som si dal spraviť rozbor a namerané hodnoty mám:

Leánka: alkohol 13%, celkové kyselinky 6,1g/L, hustota: 0,994 a celkové cukry 12,1g/L. Pri zbere malo hrozno 24°.

Podobné hodnoty má aj veltlín.

Rozmýšlam, že by som s týmito hodnotami urobil polosuché vína.

Neviem teraz či mám zastaviť kvasenie, alebo nechám víno samé dokvasiť ale potom sa bojím  aby veľmi nenarástol alkohol.

A ak by ste mi odporučili zastaviť kvasenie bude postačujúce keď zachladím kvas na 16 stupnov a dosírim plátkovou sírou na 50? 

Ďakujem za Vašu odbornú radu.

 

Mráz


   
Citácia
Peter Porubsky
(@peter-porubsky)
Eminent Member
Prihlásený: pred 5 mesiacov
Príspevky: 35
 

Áno to čo navrhujete bude určite stacit . Dôležité je to pretočenie vína cez plátkovu siru a aj to schladenie. Ak by ste mali po pretočení cez platkovu síru, voľnú síru nižšiu ako 50 mg/lit. Dosirte tekutou sirou alebo s pyrosiricitanom draselnym.


   
OdpovedaťCitácia
(@t-zalud)
New Member Customer
Prihlásený: pred 2 mesiace
Príspevky: 1
 

Dobrý den, moje zkušenost je taková, že 50 mg/lt síry není na zastavení kvašení dostatečná. Moje víno kvasí ve sklepě při teplotě 16 st. C a zastavuji minimálně na 60 mg/lt i víc. Další zkušenost je, že se mi víno lépe zastaví, pokud ho před zasířením stáhnu.


   
OdpovedaťCitácia
Peter Porubsky
(@peter-porubsky)
Eminent Member
Prihlásený: pred 5 mesiacov
Príspevky: 35
 

@t-zalud mne aj tohto roku stačila sira cez 50 mg na liter na zastavenie kvasenia. Je pravdou ze niektoré kvasinky sa ťažšie zastavujú a treba síru vyššiu. 

To s tým pretocenim vina som aj ja uvádzal v minulosti ze treba spraviť aby sa oxid uhličitý vytlačil z kvasiaceho vina a na jeho miesto sa dostal oxid siricity. Plyny sa z vina navzajom vytlacaju. Ďakujem za vaše odborne postrehy, ja sa s nimi stotožňujem.

   
OdpovedaťCitácia
Zdieľať: